19.10.2009. – ЗАПИСНИК СА САСТАНКА УО ОРГАНИЗАЦИЈЕ “СВЕТОСАВЉЕ”

Састанак је одржан 19.10.2009.

Присустволи чланови: Јовановић Б, Видаковић Д, Бјелоглав Драгољуб, Тодоровић М, Ћирић Ј.

Дневни ред:
1.Пут у Хиландар
2.Организација ликовног и литералног конкурса и квиза за ученике основних школа општине
Зрењанин
3.Разно

1. Путовање у Хиландар – Предвиђено је 20-24. октобра 2009. године у организацији Поклоничке агенције СПЦ “Доброчинство” из Београда. За путовање се пријавило укупно 26 путника, међу којима су чланови ХО “Светосавље”, као и пријатељи и сарадници. Сва документација за визе предата је уредно и поступак визирања пасоша је у току.

2. Организација конкурса – ХО “Светосавље“ ће и ове године расписати конкурсе за ученике основних школа општине Зрењанин, у следећим категоријама:

Од првог до четвртог разреда – ликовни конкурс са темом Свети Сава,
    Пети и шести разред – литерални конкурс са истом темом,
    Седми и осми разред – квиз знања са темом која ће накнадно бити одређена.

За најбоље радове у прве две категорије предвиђене су следеће награде: прво место 25.000 динара, друго место 20.000 динара и треће место 15.000 динара.

Школе ће о условима конкурса бити обавештене, а рок за слање радова је 19. децембар 2009. године. Додела награда биће на Светосавском балу 27. јануара 2010. године, када ће најбољи радови бити прочитани и изложени.

Оглас треба објавити на огласним таблама школа у облику плаката и послати школама маил са позивом за учешће на конкурс.

Конкурс ће бити објављен у медијима и то у листу Зрењанин и ТВ Сантос.

Квиз за ученике седмог и осмог разреда почеће после Светосавског бала и завршиће се пре Васкрса, са темом која ће накнадно бити одређена. Задужен је Томовић Р.

3. Разно – Сви присутни чланови УО су се сложили да треба радити на проналаску нових извора прихода за ХО “Светосавље“.

Б. Јовановић је подсетио на предстојеће јубилеје у којима би требало да учествује ХО “Светосавље“: 17. новембар – улазак српске војске у В. Бечкерек и 25. новембар – прикључење Војводине Краљевини Србији. Јубилеје ћемо обележити заједно са покретом “Светозар Милетић“ и друштвом пријатеља Матице српске.

Б. Јовановић је посетио Српски сабор “Двери“ у Београду, где је представио ХО “Светосавље“. Посета је била врло успешна и “Двери” су исказале интересовање за сарадњу са ХО “Светосавље“, као и жељу да је поставе на сајт “Српска мрежа”, која има 60.000 посета месечно. “Двери” имају регионалне канцеларије широм Србије и посебно су заинтересовани за деловање у Војводини. Сви присутни чланови УО су се сложили да се сарадња са “Дверима” разради и да се позову да буду гости ХО “Светосавље“, на трибини која ће се организоватри поводом 80 година смрти др. Арчибалда Рајса.

Остало је отворено питање, које треба осмислити, око теме са којом би гостовали код ХО “Светосавље“, по могућности 25. новембра 2009. године.

Секретар
Рако Томовић