УРЕЂЕЊЕ ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА

Изглед православног храма се формирао кроз векове и формирао данашњи изглед. Све што се тиче изгледа храма има  духовну, символичку и уметничку вредност. Сваки део храма је направљен да код људи који у њега улазе пробуди сва чула и кроз свој унутрашњи израз појача и утврди веру и молитву.

Први хришћани су се због прогона окупљали на гробовима преминулих хришћана, по домовима и пећинама. Храм настаје по узору на старозаветну праксу. Мојсије је имао покретни храм, такозвани “Шатор од састанка”, а цар Соломон прави први зидани храм.
Унутрашнњост храма је тако направљена да представља будуће царство тј. други Христов долазак, како је описан у Откровењу Јовановом, што се на Литургији и  изображава.

Изглед храма
Најчешће се храм прави у облику крста, круга или у облику брода – правоугаоно. На врху црквеног торња најчешће се налази купола која симболизује небо, а на њој се налази крст. Изнад самог улаза у храм или непосредно поред њега налази се звоник. Храм се увек поставља тако да му је олтарски део окренут према истоку, а улаз ка западу. Исток је веома битна страна света у хришћанској теологији, јер је то страна света са које се очекује други долазак Господа Исуса Христа у слави.
По унутрашњем уређењу православни храм се дели на три дела:

1. Припрата или нартекс
2. Средишњи део или наос (назива се још и брод)
3. Светилиште или олтар (узвишени жртвеник)