Обележавање 90 година оснивања Великог народног одбора

Хуманитарна организација Светосавље учествовала је у обележавању 90-то годишњице од оснивања Првог српског народног одбора у нашем граду (тада Бечкереку).

Одбор је основан 31.10.1918. године, и одиграо је кључну улогу и уједињењу јужно словенских земаља, а посебно, прикључењу Војводине Краљевини Србији.

Одбор је основан у Бечкереку, а рад не наставио у Новом Саду и донео најважнију одлуку 25.11.1918. године на својој скупштини о прикључењу Војводине Краљевини Србији.

Ове године 31.10.2008. године обележен је овај значајни датум на следећи начин:

  • у храму Успења Богородице, велику аријерејску литургију служио је његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор,
  • у порти храма обележен је помен оснивању одбора поред спомен плоче која је подигнута 1993. Године,
  • у 18 часова код споменика краљу Петру I Карађорђевићу, помен је служио његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор, уз присуство великог броја грађана.
  • у 19 часова у барокној сали Скупштине града Зрењанина одржана је академија на којој је говорило неколико значајних историчара, где посебно истичемо академика Недељковића. Академији је присуствовао Славко Жупунски, унук истоименог члана Великог народног одбора из Бечкерека.