КВИЗ ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И КРАЉ ПЕТАР ПРВИ КАРАЂОРЂЕВИЋ

Организација  „ Светосавље“ из Зрењанина,  традиционално обележава јубиларну  100-ту  годишњицу  Првог светског рата, тако што организује квиз знања о овој теми. Квиз је намењен ученицима  7 и 8.  разреда основних школа из општина Зрењанин и Житиште.

Циљ  овога такмичарског квиза је продубљивање знања из национане и светске историје у којој  је учествовала тадашња  многострадална Краљевина Србија.

Интересовање ученика и наставника за ово такмичење је значајно,  што говоре сами учесници. Основци у квизу, поред проширења знања  из историје, упознају нове другове, снимање у ТВ студију, елементе телевизијске технике, увид у историјску науку која има много финеса али и законитости.

Поред свих ових , за основце непознатих елемената, велика стимулација раду и учењу су и вредне награде за  најбље екипе.

Такмичење је екипно: екипу чине три ученика 7и 8.разреда, а припрема их наставник историје.

Ове године је учествовало  13 екипа из 11 основних школа општина Зрењанин и Житиште.

Прво место и најбоље знање на ову тему, постигла је екипа  ОШ „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. Ментор им је била наставница Славица Новаковић.

Награда је за све ученике победнике  и наставника  по  20.000,00 динара.

Друго место , освојила је екипа  ОШ „Свети Сава“ из Житишта.
Награда је била  по 10.000,00 динара за ученике и наставника менора.

Треће место освојила је екипа  ОШ „Вук Караџић“ из Зрењанина.

Награда је била  по  5.000,00 динара за ученике  и наставника ментора.

За све ученике, наставнике, стручни жири,биће организована једнодневна екскурзија са циљем обиласка значајних места из националне историје.

Организација Светосвље се захваљује свим ученицима и наставницаиа на учешћуу квизу и жели им много успеха у даљем раду и школовању.

Аутор квиза је професор историје, Рако Томовић