ЧЕСТИТКА ЂАЦИМА ПРВАЦИМА

Полазак у школу је, за све родитеље и ђаке, један од најрадоснијих тренутака у породици.
Тај дан се памти читавог живота.
Школовање трасира наш животни пут и чини нас испуњеним људима.
Светосавље честита свим ђацима првацима, у нашој средини, полазак у школу.
Радост вас и ваших родитеља је и наша и нека вам је са срећом полазак у школу.

Светосавље, Зрењанин

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

Светосавље организује Видовданску академију, већ десету годину узастопно, а поседњих осам година то чини заједно са Градском управом Зрењанина.
Видовданска академија је организована у Народном позоришту у Зрењанину 28. јуна 2017. године.
На Видовданској академији додељене су награде ђацима генерације из свих основних и средњих школа општина Зрењанин и Житиште.
У Зрењанину је даровано 28 ученика основних школа и 12 ученика средњих школа, а у општини Житиште четири ученика основних школа.
Светосавље је свим ђацима генерације даривало „Енциколопедију Првог светског рата“ од аутора Небојше Јовановића.
На Видовданској академији у програму су учествовале „Жене мироносице“ хор Српске православне цркве из Зрењанина, отпевавши државну химну „Боже правде“ и стару народну песму „Јечам жела“. Read More

Видовданска беседа 2017. године

Поштовани градоначелниче, часни оци, уважени директори установа културе, угледни привреднициокупљени око „Светосавља“, драга браћо и сестре.

Сабрали смо се данас у част Видовдана, нашег највећег националног празника и крајеугаоног камена нашег идентитета, а у спомен светог великомученика косовског, у Христа Бога благоверног самодршца све српске земље, кнеза Лазара и његових неустрашивих витезова. Благодарећи управо видовданској идеологији, српски народ успео је преживети мучне векове ропства под иноверним освајачима.Борба и голготско страдање на Косову пољу 1389. године резултовали су Васкресењем. Опчињени етиком косовских јунака и несаломивом вером у свесрпско васкрсење, Срби су осветили Косово 1912. године, да би потом Гаврило Принцип својим пуцњем на Видов-данак 1914. године заковао први ексер у ковчег Аустро-Угарске монархије, која је носећи маску просветитељства, хиљадугодишње културе, толеранције и верске сношљивости заправо била тамница народа. Read More

Видовданска академија

Видовданска академија
организација Светосавље, традиционално са Градском управом Зрењанина, дарује најбоље младе људе у нашој средини, на велики српски празник Видовдан.
Академија ће бити уприличена 28. јуна 2017. у 12,00 у Народном позоришту у Зрењанину.
Уз пригодан драмски и музички програм, припремљен за ову свечаност, наши ђаци, наставници и грађани моћи ће да виде и својим присуством подрже најбоље ђаке у свим школама општина Зрењанин и Житиште.
Светосавље, са огромним задовољством дарује ђаке генерације , јер препознаје оно што је најквалитетније у нашим школама.
Истовремено верујемо да ће најбољи ђаци у нашој средини, након завршетка школовања, наставити да раде у Банату и тако допринесу општем развоју наше отаџбине Србије.

 

ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕСНИКЕ КВИЗА „ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И КРАЉ ПЕТАР I КАРАЂОРЂЕВИЋ

Светосавље је , по плану својих активности, организовало екскурзију за ученике  основних школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште, који су учествовали уквизу  „Први светски рат и краљ Петар  I   Карђорђевић“.
Read More

КВИЗ ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И КРАЉ ПЕТАР ПРВИ КАРАЂОРЂЕВИЋ

Организација  „ Светосавље“ из Зрењанина,  традиционално обележава јубиларну  100-ту  годишњицу  Првог светског рата, тако што организује квиз знања о овој теми. Квиз је намењен ученицима  7 и 8.  разреда основних школа из општина Зрењанин и Житиште.

Циљ  овога такмичарског квиза је продубљивање знања из национане и светске историје у којој  је учествовала тадашња  многострадална Краљевина Србија.

Интересовање ученика и наставника за ово такмичење је значајно,  што говоре сами учесници. Основци у квизу, поред проширења знања  из историје, упознају нове другове, снимање у ТВ студију, елементе телевизијске технике, увид у историјску науку која има много финеса али и законитости.
Read More

СВЕТОСАВСКИ БАЛ 2017

Хуманитарни Светосавски бал, у организацији Светосавља, одржан је у барокној сали Градске куће уочи Светог Саве , у четвртак, 26. јануара 2017. године. Био је то 17. бал одржан након обнављања ове племените манифестације.
Кум славе је био Жарко Шојић, који је и аутор надахнутог сценарија светосавског програма. Славски обред су служили свештеници СПЦ.
Кликните на опширније да бисте видели галерију слика.

Read More

ЛИКОВНИ И ЛИТЕРАЛНИ КОНКУРС

ЛИКОВНИ КОНКУРС

На ликовном конкурсу, који је расписала организација Светосавље из Зрењанина, учествовало је преко 450 ученика од I до IV разреда основних школа са територије Града (општине) Зрењанин и општине Житиште.

Тема конкурса је била “Пред иконом Светог СавеRead More

ДОБИТНИЦИ СТИПЕНДИЈA СВЕТОСАВЉА ЗА ШКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

Организација Светосавље, традиционално већ шесту годину заредом, додељује стипендије ђацима и студентима из вишедетних породица са подручја општине Зрењанин.
Свечана додела је била 14. 12. 2016. у Барокној сали Града Зрењанина.
Додели стипендија присуствовао је  градоначелник Зрењанина  господин Чедомир Јањић, чланови  Светосавља, директори школа , родитељи стипендиста и стипендисти.
На свечаности се градоначелник обратио стипендистима и Светосављу, истичући значај оваквих племенитих дела.

Read More