Историјат

Историјат

На дан Светог Саве, 2001. године, у Зрењанину је организован први светосавски бал након Другог светског рата. Домаћин и кум тог бала је био г-дин Срђан Михајловић.

Идеја организатора је била да се обнови једна лепа традиција организовања хуманитарних балова на дан нашег највећег свеца и просветитеља Саве, а све у циљу обнове духовности и доброчинства.

Због вере у истинске вредности светосавског пута, годину за годином, кумства и организације светосавских балова у Зрењанину прихватали су се редом, угледни и часни људи из Зрењанина и Средњобанатског округа:

2002: г-дин Јадран Ћирић,
2003: г-дин Саво Кнежевић,
2004: г-дин Момчило Драгић,
2005: г-дин Ђуро Шујица,
2006: г-дин Будимир Јовановић,
2007: г-дин Драган Видаковић.

Основано
Активни пројекти
Реализован пројекат у 2020.

На баловима су сваке године учесници даривали добровољне прилоге који су коришћени у добротворне и хуманитарне сврхе углавном за децу школског узраста.

На Светог Саву, 2007. године, у жељи да идеју иницијатора обнове традиције одржавања светосавских балова оснаже и унапреде ширењем светосавске духа, окупили су се дотадашњи кумови балова са супругама и донели одлуку о оснивању ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СВЕТОСАВЉЕ као нестраначкe, невладинe, непрофитнe, хуманитарнe организацијe. Остаће забележено да су оснивачи СВЕТОСАВЉА: Будимир Јовановић, Ђуро Шујица, Драган Видаковић, Горан Ковачевић, Јадран Ћирић, Момчило Драгић, Гордана Јовановић, Светлана Видаковић, Мирјана Ковачевић, Јелена Шујица и Беатриса Драгић.

Жеља оснивача је била да СВЕТОСАВЉЕ као неиозоставни и најзначајнији део колективног духа, философије и идеала Српског народа, а које се огледа у хуманости, доброчинству, човекољубљу, братољубљу, родољубљу, истинољубљу и просвећивању, допринесе очувању националног идентитета и традиције нашег народа и његовог културног уздизања и материјалног препорода.

Од момента оснивања, ХО СВЕТОСАВЉЕ почиње све више да се развија и проширује своје активности током целе године превасходно у погледу хуманитарних акција, а временом и све више и у погледу очувања и неговања традиције и историје српског народа и његовог просвећивања. Тако је СВЕТОСАВЉЕ започело у сарадњи са РТВ САНТОС да организује квизове знања под називом СВЕТИ САВА И СВЕТОСАВЉЕ, а који су намењени деци основношколског узраста седмог и осмог разреда са циљем да их подстакне на изучавање наше историје и вере. За све учеснике квиза, у којем победници добијају вредне награде, организују се бесплатне екскурзије на којима се обилазе света места наше историје, културе и вере.

У поводу Видовдана, СВЕТОСАВЉЕ је покренуло и организовање Светосавске академије на којој се најбољим ученицима – ђацима генерације из свих основних и средњих школа са територије града Зрењанина уручују вредна признања. Од 2013. године СВЕТОСАВЉЕ обележава Видовдан заједно са градом Зрењанином.

Почетком сваке школске године, СВЕТОСАВЉЕ поклања свим ђацима првацима основих школа Зрењанина свеске са ликом Светог Саве и Светосавском и химном Боже правде.

Сваке јесени се организују наградни литерарни (за децу петог и шестог разреда основних школа) и ликовни (за децу од првог до четвртог разреда основних школа) конкурси.

2011. године, СВЕТОСАВЉЕ је установило и СВЕТОСАВСКУ СТИПЕНДИЈУ која је намењена ђацима и студентима из вишедетних породица слабијих материјалних могућности, а која желе да наставе школовање и у томе имају успеха. Сваке године се додели 15 ђачких и 5 студентских стипендија.

Због бројних, све већих и ширих активности којима је организација превазишла искључиво хуманитарни аспект, СВЕТОСАВЉЕ је 2014. године усвојило нови Статут којим је, између осталог, из назива избрисан префикс „Хуманитарна“ јер је СВЕТОСАВЉЕ постало далеко више од једне хуманитарне организације и може се слободно рећи да је СВЕТОСАВЉЕ организација људи са територије Зрењанина и Средњобанатског округа који ширењем идеје СВЕТОСАВЉА, организованим делањем и личним  пожртвовањем доприноси да својој деци, и уопште потомцима, оставе бољи овај свет него што су га својим рођењем затекли.

КУМОВИ НА СВЕТОСАВСКИМ БАЛОВИМА У ЗРЕЊАНИНУ / ПЕТРОВГРАДУ ОД 2001-2019. ГОДИНЕ

 1. године: Срђан Михајловић
 2. године: Јадран Ћирић
 3. године: Саво Кнежевић
 4. године: Момчило Драгић
 5. године: Ђуро Шујица
 6. године: Будимир Јовановић
 7. године: Драган Видаковић
 8. године: Милоје Тодоровић
 9. године: Душан Сланкаменац
 10. године: Драгољуб Бјелоглав
 11. године: Душко Квашчев
 12. године: Боро Кишић
 13. године: Мирослав Вуковић
 14. године: Војa Обрадовић
 15. године: Дарко Бјелоглав
 16. године: Драган Ранисављевић
 17. године: Жарко Шојић
 18. године: Војислав Мркшић
 19. године: Горан Ковачевић