IMG_4558

Екскурзија Стазама српских устанака

Светосавље је , већ  десету годину традиционално, за ученике основних школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште , организовало  ексурзију  са циљем да се обиђу значајна места из националне историје.

Ексурзија је била за све ученике  и наставнике основних школа , који су учествовали на квизу из историје.  Тема квиза ове године је била „Краљ Петар Први Карађорђевић и његова улога историји Срба“.

Екскурзија  је изведена  20. маја 2018. године  и планом обухватила  манастир  Раковица – Орашац –Опленац – Таково, места  која су била устаничка из којих се родила модерна Србија.

Отпор и  борбу Срба против Турака у 19. веку,  први  је назвао  „Српском револуцијом“  Немац, Леополд  Ранке, јер  је био    савременик  и очевидац  догађаја  које је започео бесмртни Карађорђе,  а  довршио Милош Обреновић.

У настави историје, методичари  тврде,  да је  савршен  час  ако можемо одвести ученике на места где су се догодили поједини важни ратови, устанци  и други битни догађаји.

Часови који се тамо одрже су незамењиви и увек ефикаснији од оних у учионици.  Сваком историчару је јасно да се то не може често урадити, али понекад и може.

У Светосављу се негује култура обиласка историјских споменика и места где се нешто десило,  а важно је за државу или  народ.

На овој екскурзији први обилазак је био,  манастир  Раковица , где се налази, гроб, за  младе познатог  патријарха Павла. Поред  њега је гроб патријарха  Димитрија, заслужног  за  уједињење  Српске православне цркве.  На овом месту ученици су чули  неку  реч о манастиру  и личностима које почивају у његовој порти.

Након  Раковице пут је настављен до Орашца. Следио је  обилазак  Музеја устанка и Марићевића Јаруге,  где је  Карађорђе изабран за  вожда. Надахнути говор  кустоскиње, на оба места, је био незабораван за сваког слушаоца. У Орашцу су ученици видели локану цркву и у њеној порти гроб Теодосија Марићевића,  на  чијем  имању је подигнута буна против дахија.  Ту су  сазнали нешто о његовој таргичној судбини, која није била ретка  код Срба. Претходно су од кустоскиње чули да је било више предлога око тога ко би био најбољи за вожда  српског  устанка.  Избор Карађорђа је био  по храбрости  и поверењу које је имао у народу.  Ту је снимљена  и незаборавна  заједничка фотографија  као сведок боравка на устаничком  месту.

Прича о Карађорђевићима је настављена  на Опленцу , обиласком најлепшег маузолеја  на свету, цркве  Светог Ђорђа.  Овде су, у крипти цркве, сахрањени сви Карађорђевићи. Сасвим близу цркве  налази се кућа краља Петра Првог Карађорђевића,  која је данас  део музејске  целине. На први поглед,  споља,  кућа одаје утисак скромности,  како је уствари и живео краљ Петар Први Карађорђевћ. Посебну  лепоту исказују лични предмети  и документи  династије Карађорђевића,  који се налазе  у  музеју.

Ручак  за све учеснике је био у Горњем  Милановцу , у тихом ресторану песничког имена  „Гружа“

Надахнути дивним утисцима и причама о Карађорђевићима, отишли смо  до Такова, малог  шумадијског  села у коме је плануо чувени Таковски устанак. На огромној пољани налази се камени споменик  вођи устанка  Милошу  Обреновићу  и бронзано обележје устаника,  које је урадио  наш  познати вајар Убавкић.

Овим је прича о Српској револуцији заокружена.

Ученици  7.  и  8. разреда оновних школа , који су све ово видели и слушали неколико историчара, понели су важно и практично знање из историје  Срба.

Визуелни утисак и речи које се на таквим местима  чују, најтрајније остају у свести младог човека.

Поред овога едукативног  елемента,  млади људи почињу стварати слику из историје о којој размишљају на други , квалитетнији,  начин.

У повратку смо сабирали утиске којих је било доста. Заједничка оцена ученика и наставника је била пуна хвале и задовољства због онога што су видели.

Светосавље ће и у наредним годинама наставити са организовањем квизова из историје као  и корисних ексурзија  за наше основце.

 

Рако Томовић, професор историје

Поделите вест