svetosavlje slajd

Обележени Дани словенске писмености и културе

Организација Светосавље је у сарадњи са Удружењем „Петровград“, Друштвом „Пријатељи манастира Хиландара“, Удружењем „Матица српска“, Српским народним покретом „Светозар Милетић“ и Културним центром Зрењанин, у периоду од 22. до 25. маја 2023. обележило Дане словенске писмености и културе.

др Нинослав Качарић

У понедељак 22. маја у 18 часова у свечаној сали при Храму „Ваведења Пресвете Богорорице“ у Зрењанину протојереј др Нинослав Качарић, доцент на Академији Српске православне цркве за уметности и консервацију у Београду и парох при поменутом храму, одржао је предавање на тему „Мисија светих Ћирила и Методија као темељ“. У свом излагању, Качарић је апострофирао да је Српска православна црква кроз целу нашу историју, са својим манастирским, парохијским и богословским училиштима и школама, била снажан носилац очувања и неговања не само српске писмености, писма и језика, већ и чувар српске духовности, српске традиције, очувања српског верског и националног идентитета.

др Исидора Бјелаковић

У уторак 23. маја у 19 часова у Културном центру Зрењанин др Исидора Бјелаковић, редовни професор Одсека за српски језик и лингвистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и секретар Одељења за књижевност и језик „Матице српске“ одржала је предавање на тему „Српска језичка слика Баната у прошлости и данас“.  Проф. др Бјелаковић говорила је о језичкој и културној баштини Баната након Велике сеобе па до данас. Излагање о ретким и вредним књигама које су се чувале у банатским манастирима, те о језичким особеностима и знаменитим културним радницима попут Доситеја Обрадовића, Саве Текелије и Павла Кенгелца, који воде порекло из овог дела Војводине, поткрепила је илустрацијама.

Светлана Гвозденовић, професорица књижевности

У четвртак 25. маја у сали Културног центра у 19 часова Светлана Гвозденовић, професорица књижевности у Зрењанинској гимназији, одржала је дивну и надахнуту беседу поводом црквеног и државног празника Дана Ћирила и Методија – Дана словенске писмености и културе.

Затим је одржана и позоришна представа „Бедеми ћирилице“, која говори о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. „Ово је песма али и плач о градњи бедема на којима је узрасло писмо које вековима напаја наше постојање.“ Представу је, по тексту Владимира Ђорђевића, режирао Милић Јовановић, а играју Предраг Јовановић из Параћина и Александар Јеленић из Тополе који су уједно и идејни творци овог пројекта.

Сцена из представе „Бедеми ћирилице“

Фотографије: Храм Ваведења Пресвете Богорорице, Културни центар, Светосавље и Volim Zrenjanin.

У Зрењанину/Петровграду
26.5.2023. године

Поделите вест