Владета Јеротић

Само дела љубави остају – Вече посвећено проф. Владети Јеротићу

У среду, 20.03.2019. године са почетком од 19ч у Барокној сали скупштине града Зрењанина, СВЕТОСАВЉЕ организује вече посвећено професору Владети Јеротићу, књижевнику, психотерапеуту, народном просветитељу и академику Српске академије наука и уметности (САНУ), који је преминуо 4. септембра прошле године (1924–2018).

Владета Јеротић је још за живота постао јединствена појава у новијој српској култури стекавши огромну популарност постао је култна, харизматична личност свога доба и својеврстан културни феномен.

Јеротићева харизматичност је потицала из његовог говора и обраћања публици које се очитавало способношћу да једноставним и разумљивим језиком каже велике и дубоке истине. Када је говорио, многи његови слушаоци су то доживљали као богослужење. Посетиоци трибина масовно су долазили на разговоре о темама и књигама када је као учесник најављен и Владета Јеротић, јер су знатижељно очекивали да га чују. Када би он узео реч, престајало је уобичајено комешање и жамор међу публиком, и у потпуној свечаној тишини сви су се, како се каже, претварали у уво. Иако се није посебно трудио, деловао је саборно и потврђивао важност принципа слободног окупљања у нади, вери и љубави. У опчињености Јеротићевим говором, слушаоци су постајали јединствени јер су осећали да се могу поистовети са оним који више зна од њих и чије савете и препоруке могу послушати.

Оличавао је у нашој средини потиснуте вредности које су недостајеле управо обичном човеку у његовом настојању да се снађе у свакодневном животу и оријентише у кризним и бурним временима. Јеротићево изузетно место у култури може се означити духовним светиоником јер је у опустошени простор наше духовности уносио оно што је људима недостајало: поверење, веру, знање и могућност да сазнају како да на најбољи начин себи помогну.

Љубав и доброта суштински су повезивали Јеротића са СВЕТОСАВЉЕМ. Ми смо били и остали велики поштоваоци Владете Јеротића, а он наш искрени пријатељ који се радо одазивао позивима за гостовања и предавања која су у организацији СВЕТОСАВЉА уприличена 4 пута у периоду од 2012. до2015. Велике сале амфитеатра факултета „Михајло Пупин“ и Културног центра у Зрењанину су биле премале да приме све оне који су били заинтересовани да га чују. Публика је према њему исказивала дирљиво поштовање. Својом скромношћу и посвећеношћу раду давао је повод да га сматрају и монахом без завета и свештеником без чина.

Са становишта љубави, није имао нити је испољавао негативни емоционални однос према ономе што је оспоравао и са чим се није слагао. Доброта и тежња ка знању су му омогућавали способност интегрисања супротности, а не раздвајања спојеног и целовитог. Зато је Јеротић био човек коме су људи веровали. Говорио је стручно и позвано о највећим људским тајнама, које су сваког интересовале, да би одговорио и решио своја лична питања, животне проблеме и осмислио своје постојање. Његова харизматичност, магнетизам којим је зрачио и којим и данас зрачи доказују да је и даље душевно и духовно присутан међу нама.

Остаје овој средини да сачува сећање на њега и његово дело као путоказ за сналажење у нашим замршеним животним лавиринтима, јер нас Јеротић опет окупља, и након свог физичког одласка, да би нам, као и увек, нешто рекао и дао. Тај наш велики дародавац и добротвор зрачи својом харизмом и сада када о њему говоримо и евоцирамо успомене на њега. То је знак да није само био један културни феномен већ да оличава поуздану вредност као духовни ослонац и путоказ у нашем индивидуалном и колективном процесу индивидуације или обожења како је он то више волео да каже.

Водитељ овог скупа је Александар Гајшек, аутор култне ТВ емисије АГАПЕ која је у великој мери допринела да нам приближи професора Јеротића и његово дело.

Гости вечери су протојереј – ставрофор, проф. др Владимир Вукашиновић, предавач на Богословском факултету у Београду, одлични познаваоц проф. Јеротића, рођени Зрењанинац и Виктор Лазић, оснивач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ“ који је са професором Јеротићем водио разговоре на најшире могуће теме. Пристао је да се ти разговори снимају и да буду објављени после његове смрти, а публика у Барокној сали ће имати прилике да и види и чује неке од тих разговора и професорових излагања.

Улаз је слободан.

Организација „СВЕТОСАВЉЕ“ позива све поштоваоце лика и дела професора Јеротића да дођу на овај скуп и својим присуством одају пошту овом великом човеку и још једном се подсете ванременских и непролазних поука које нам је Владета Јеротић оставио у аманет.

У Зрењанину/Петровграду, 18.03.2019. године, председник удружења СВЕТОСАВЉЕ, Драган Видаковић

Владета Јеротић

Поделите вест