DSC_0216

Екскурзија за учеснике квиза „ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И КРАЉ ПЕТАР I КАРАЂОРЂЕВИЋ”

Светосавље је , по плану својих активности, организовало екскурзију за ученике  основних школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште, који су учествовали уквизу  „Први светски рат и краљ Петар  I   Карђорђевић“

Екскузија је организована  21. маја 2017. године на следћим дестинацијама:

Зрењанин-манастир  Раковица-Ваљево-манастир Лелић-манастир Ћелије-Струганик- Равна Гора.

На екскурзији је учествовало 32 ученика ( 39 учествовала на квизу) и 8 наставника.

Поред њих на екскурзију су ишла  у  4 члана Светосавља и о. Душан Моромилов.

Прва посета је била манастиру Раковица, где се налази гроб патријарха Павла и (патријарха Димитрија 1920-1930). Ту је све је скромно као што смо га сви упамтили.

У Ваљеву су учесници  екскурзије обишли Муселимову кућу и Народни музеј који спада у најбоље у  Републици  Србији.

Посебно  јак утисак,  на  учеснике, је оставила муселимова кућа из  18. века, због оригиналности турског затвора који се налази у њеном подруму.

Манастир  Лелић  је изузетно важан јер  се у њему налази ковчег са моштима  вадике Николја Велимировића (СветиНиколај српски) кога је  Српска православна црква канонизовала за светитеља.

Нимало мањи значеј  нема манастир  Ћелије, због тога што је у њему неколико  деценија живео и подвизавао се, Јустин Поповић (Јустин Ћелијски) који је такође у Српској православној цркви канонизован за светитеља. Написао је капитално дело „Житија светих“.

Након ручка у Ваљеву, у предивном ресторану, кога зову Видиковац, због таквог положаја да се са његове терасе, из птичије перспективе  види цео град, кренули смо до Струганика.

Струганик је у нашој историји познат по томе што се ту родио српски војвода Живојин Мишић.  У родној кући војводе Мишића, сада етно музеја, дочекао нас је његов праунук и надахнуто говорио о њему.

Наставили смо пут до Равне Горе где се налази споменик  Дражи Михаиловићу, спомен црква посвећена  Св. Георгију и Музеј.

Пошто су сви наставници били  историчари, на овом месту су ученицима говорили о овој трагичној личности наше историје и трагичној чињеници да су Срби у Другом светском рату имали два антифашистичка покрета. Михаиловић је био вођа једног а Броз другог, а оба играчке за подкусуривање у рукама великих сила.

Та чињеница и после  више од 70 година,  још увек оптерећује  српски народ и отровно делује на рађање нових и нових раскола и несугласица.  У досадашњој историји готово да нема таквих катастрофално трагичних примера као што су код Срба.

Повратак , у вечерњим сатима, је  био преко  Такова, устаничког места, где смо се укључили на део  ауто пута (Коридор  11)  до Љига , а потом стигли кући у  Зрењанин.

Ученици и наставници су задовољни екскурзијом , коју су оценили врло едукативном

на упознавању  историјских места у нашој отаџбини Србији.

Извештај  саставио
Рако Томовић, секретар

Поделите вест