20180829_140051

ЧЕСТИТКА ЗА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ ЂАЦИМА ПРВАЦИМА

Организација Светосaвље,  већ више од једне деценије, на један посебан начин честита полазак у школу ђацима првацима, даривањем свесака са ликом Светог Саве.

Циљ оваког поздрава ђацима првацима је да на својој школској клупи први дан виде драги лик оснивача наших српских школа, Светог Саву.

Познато нам је да се у свим нашим школама од првог разреда учи нешто о Светом Сави, али мислимо да је сусрет са овим ликом првог дана школе симболичан и незабораван.

Свеску  на уске линије и свеску  на квадратиће, са ликом Светог Саве, организација Светосавље дарује свим првацима на територији  Града Зрењанина (општине) и општине Житиште.

Пред  почетак школске године чланови  Светосавља су  се договорили о подели свесака по основним школама.

Ове године у општини Зрењанин пошло је у школу  1041  ђака  првака, а у општини Житиште  134.

Поред посете основним школама и поделе свесака , чланови Светосавља су обавили кратке разговоре са руководиоцима школа.

У тим разговорима чули су корисне информације о деци, родитељима, школској згради, дворишту и акцијама које се спроводе ради бољег и ефикаснијег боравка деце у школама.

Позната је чињеница да се број ђака првака смањује у свим школама у републици Србији, али има и охрабрујућих података.

У неким селима у општини Зрењанин и Житиште постоји, на велику радост свих нас,  благи раст броја ђака првака ове школске године.

Коментаришући ове податке , директори школа су анализирали разлоге малог пораста броја ђака у њиховим селима. То је углавном  повезано са растом привредних активности и запошљавања у таквим селима.

Из овога се може извести закључак како  је могуће  се сачувати  село од демографске кризе која је све  јача и у нашој држави и у Европи.

Једноставно, треба градити фабрике у селима где постоје услови и сировински  и сви остали.

Малобројни  охрабрујући податаци, о повећању броја ђака,  би свакако били  добри за стручњаке који се баве овом проблематиком,  а посебно за оне који на обнову села могу утицати.

Светосавље  у свом програму има за циљ духовну обнову нашег народа,  а то се може постићи заједничком снагом свих државних структура.

На  путу  духовне и биолошке обнове нашег народа, Светосавље ће и у будуће оваквим и сличним акцијама дати снажну подршку.

Рако Томовић

Поделите вест