ДОДЕЛА СВЕТОСАВСКИХ СТИПЕНДИЈА

Додела Светосавске стипендије за школску 2021/2022. годину

Чланови Светосавља са добитницима Светосавске стипендије (фото: portal volimzrenjanin.com)

У Барокној сали Градске куће у среду 15. децембра 2021. године организовано је традиционално, свечано потписивање уговора са студентима и ђацима, добитницима Светосавске стипендије за школску 2021/2022. годину, које је започело светосавском химном у извођењу Хора „Жене Мироносице“.

Хор „Жене Мироносице“ (фото: portal volimzrenjanin.com)

 У уводном обраћању, секретарка  Владислава Игњатов  је у име организације Светосавље и у своје лично име поздравила све присутне и пожелела им добродошлицу на овогодишњу свечаност поводом потписивања уговора са добитницима Светосавских стипендија. Истакла је да је Светосавље хуманитарна организација, која је основана са циљем да допринесе развијању духа Светосавља, духа доброчинства, материјалног препорода, културног уздизања, хуманизма и човекољубља – као животних принципа –  са жељом да својим деловањем  дају допринос очувању националног идентитета и традиције нашег народа, посебно исказане кроз дух светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићу. Подсетила је да Светосавље поред Светосавске стипендије, традиционално сваке године, свим школама са територије Града Зрењанина и општине Житиште, поклања свеске за ђаке прваке, организује Светосавски ликовни и литерарни конкурс и додељује пригодне награде, организује и квиз из историје, екскурзије за учеснике, додељује књиге најбољим ученицима – ученицима генерације свих основних и средњих школа, али и новчану награду за најбољег просветног радника године.

Секретарка се захвалила градоначелнику Сими Салапури што подржава  рад Светосавља, и што је и ове године омогућио да се у Барокној сали Градске куће, одржи традиционална свечаност поводом потписивања уговора са добитницима Светосавских стипендија. Градоначелник је честитајући добитницима стипендија, ученицима и студентима, поручио да су они нешто највредније што овај град има, а
организацији
Светосавље се захвалио на дугогодишњем хуманитарном раду и високом степену друштвене одговорности.

Градоначелник − Симо Салапура (фото: portal volimzrenjanin.com)

Присутнима се обратио и председник Светосавља Драган Видаковић, који је своје излагање започео уз традиционални светосавски поздрав Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози” апострофирајући да је овај поздрав уједно и молитва и подсетник да слога и солидарност иду заједно. Такође је подсетио да Светосавље већ једанаесту годину за редом додељује Светосавске стипендије са жељом да помогне и охрабри школовање деце која желе да уче и постижу добре резултате, а потичу из вишедетних породица, као и да је до сада ову стипендију добило 68 студената и 148 ђака, од којих су неки већ завршили школовање и запослили се. Са овогодишњим стипендијама Организација је помогла школовање ученика и студената са укупно 13.180.00,00 динара. Истакао је да овогодишњи фонд за Светосавске стипендије износи укупно 1.350.000,00 динара и да је намењен за стипендирање 15 ђачких стипендија од по 50 хиљада динара и 6 студентских од по 100 хиљада, које ће бити исплаћене, као и свих претходних година, у 10 једнаких месечних рата.

Искрено сам уверен да ћете ви, стипендисти, инспирисани духом Светосавља, добијене стипендије добро искористити за своје школовање и усавршавање и драго нам је да вам Светосавље помаже у томе да будете паметнији и мудрији, али вас овом приликом и подсећамо на поуку нашег блаженопочившег Патријарха Павла који нас учи да мудрост без доброте прелази у злоћу, баш као што безазленост и доброта без мудрости прелазе у глупост, и зато будите „мудри као змије, а безазлени као голубови“. Исто тако, сетите се да је рука која даје увек изнад оне која прима и зато када сутра ви будете у прилици , помогните онима којима то буде требало и узмите активно учешће у кружењу добра, како би сви заједно створили бољи свет, и били достојни наследници славе Светог Саве“ истакао је Драган Видаковић, а речима „Од Бога здравље и свако добро вам желим“, завршио је своје обраћање.

Драган Видаковић, председник Светосавља (фото: portal volimzrenjanin.com)

Овом приликом, по трећи пут, Светосавље је доделило и посебна признања – ЗАХВАЛНИЦЕ заслужним појединцима за подршку Организацији у остваривању његове мисије и циљева. Добитници ових признања за 2021. годину су: Госпођа Зорица Кецић и хор „Жене Мироносице“ и Милица Досковић, оперска дива и први сопран Српског народног позоришта у Новом Саду.

Драган Ранисављевић, председник У.О. Светосавља и Зорица Кецић, диригентица Хора „Жене Мироносице“ (фото: portal volimzrenjanin.com)

На конкурсу за Светосавску стипендију, објављеном 8. октобра 2021. године, учествовало је укупно 34 ученика и студената са територије Града Зрењанина и општине Житиште. На седници Управног одбора Светосавља,одржаној 25.новембра 2021. године, након образложења комисије, која је обрадила пристигле пријаве на основу критеријума, који су били истакнути у КОНКУРСУ, донета је јединствена одлука о избору стипендиста. По истеку утврђеног рока за жалбе, Скупштина Светосавља је на својој редовној годишњој седници одржаној 08.децембра 2021. године потврдила коначну листу добитника Светосавских стипендија 6 најбоље рангираних студената и 15 најбоље рангираних ученика

Студенти који су добили стипендије за школску 2021/2022. годину

Р.бр.

Презиме и име Факултет/Школа Бодови

1

Анђела Јовановић IV година Филозофског факултета У Новом Саду 85.65

2

Сара Агић

I година Технолошког факултета

У Новом Саду

85.00

3

Денис Копања

I година Медицинског факултета У Новом Саду 80.80

4

Немања Стојановић

I година мастер студија Техничког факултета „Михајло Пупин“ У Зрењанину 78.80

5

Кристин Буцу

IV година Економског факултета у

Суботиц

76.95

6

Катарина Буцу IV година Економског факултета У Суботици 76.40
Драган Видаковић, председник Светосавља са студенткињом - добитницом стипендије (фото: portal volimzrenjanin.com)

Ученици који су добили стипендије за школску 2021/2022. годину

Р.бр.

Презиме и име Факултет/Школа

Бодови

1.

Милена Ћоровић

Средња медицинска школа

1. разред

97.50

2.

Милица Вуков

Зрењанинска гимназија

4. разред

87.50

3.

Александар Раданов Зрењанинска гимназија

3. разред

86.10

4.

Лука Вуков

Зрењанинска гимназија

2.разред

84.60

5.

Милица Борић

ЕТШ „Јован Трајковић“

3.разред

83.90

6.

Љубица Живковић

Зрењанинска гимназија

4.разред

80.00

7.

Алекс Сењи

Зрењанинска Гимназија

3.разред

70.00

8.

Катарина Ћоровић

Средња медицинска школа

4.разред

70.00

9.

Николај Радовановић

Средња пољопривредна школа

1.разред

70.00

10.

Филип Поучки

Зрењанинска гимназија

2.разред

70.00

11.

Катарина Јахура

Зрењанинска гимназија

4.разред

69.30

12.

Андрија Јанковић

Зрењанинска гимназија

2.разред

65.00

13.

Марија Живковић

Зрењанинска гимназија

3.разред

65.00

14.

Тијана Шакић

Зрењанинска гимназија

3.разред

63.90

15.

Бранко Исаков

Гимназија „Ј. Ј. Змај“

Нови Сад

4.разред

61.20

Драган Видаковић, председник Светосавља са ученицом- добитницом стипендије (фото: portal volimzrenjanin.com)

Након свечаног потписивања уговора у име добитника стипендија обратила се Милена Ћоровић, ученица I разреда Средње медицинске школе у Зрењанину.

Поштовани чланови организације Светосавље, стипендисти и гости, припала ми је част да испред добитника овогодишње Светосавске стипендије кажем неколико речи. Желим да, пре свега, захвалим Хуманитарној организацији „Светосавље“ на истрајности да генерацијама успешних и талентованих ученика и студената из вишечланих породица додељује стипендије које подстичу на даљи рад и ангажовање у школи и ван ње. Оваква подршка показује нам  да наш труд и рад нису узалудни. У времену у коме  живимо, промовишу се другачије вредности. Људи су окренути забави, брзом животу, површности, а озбиљан рад је често скрајнут и омаловажен. У години коју остављамо за собом сви смо се сусрели са мноштвом неочекиваних потешкоћа и нових изазова. Ускраћени смо за много шта на шта смо навикли.  Променио се начин на који се школујемо, дружимо, живимо…Све је постало подложно променама и доведено у питање, само једно остаје − знамо да је наша породица наше уточиште и склониште, а наше знање и рад најјаче оружје које имамо. Стипендирањем надарене деце из вишечланих породица указујете нам подршку и поштовање и помажете да останемо доследни у својим уверењима и истрајемо у труду и раду. Надам се да ћете истрајати у свом залагању за очување културног идентитета нашег народа и промовисања традиционалних вредности кроз разне активности, конкурсе и награде, као што  сте чинили и до сада.Честитам свим добитницима стипендије и од срца желим да нас и ово окупљање још више мотивише на путу ка успеху, рекла је Милена Ћоровић.

Милена Ћоровић, добитница Светосавске стипендије (фото: portal volimzrenjanin.com)

На самом крају секретарка Владислава Игњатов је у име организације  Светосавље  честитала свим добитницима овогодишње Светосавске стипендије и изразила задовољство и понос што наш град може да се похвали оволиким бројем изузетних ђака и студената Уверени смо да ћете стипендије искористити на најбољи могући начин, у циљу личног усавршавања, на част и понос вашим породицама, али и свима нама. Желимо вам да једног дана будете међу онима који имају више него што им је потребно, и да наставите да ширите кругове добра и будете они који дају, и који су солидарни са онима који немају − јер то је дух светосавља. Хвала свима, у нади да ћемо се видети и следеће године, а до тада желимо вам пуно успеха у даљем раду и школовању“, рекла је Владислава Игњатов.

Добитница ЗАХВАЛНИЦЕ Милица Досковић из оправданих разлога није била у могућности да присуствује свечаности, али јој је иста уручена у Цркви Светог Архангела Михаила у Зрењанину.

Милица Досковић, оперска певачица Српског народног позоришта у Новом Саду и Владислава Игњатов, секретарка Светосавља (фото: portal volimzrenjanin.com)

Светосавље се захваљује Господину Александру С Блануши (portal volimzrenjanin.com) на уступљеним фотографијама.

У Зрењанину/Петровграду

15. децембра 2021. године

Поделите вест