Slajd2

Квиз Свети Сава и Светосавље 2009.

На састанцима управног одбора хуманитарне организације « Светосавље» родила се идеја да се организује квиз за ученике основних школа општине Зрењанин. Циљ квиза је био привући што већи број деце основнох школа и заинтересовати их да боље упознају националну историју и културу. Сходно циљевима Х.О. тема је лако одабрана и названа « Свети Сава и Светосавље». Стручна и техничка организација је поверена професору историје Раку Томовићу.
Упућен је допис са позивом за учешће на квизу свим основним школама у општини Зрењанин. Одазвало се само осам школа 8 (од могућих двадесет осам), што је процењено као слаб одзив. Позив је упућен још једном али није било већих помака.
Проф. Томовић је одржао више консултација са наставницима из којих школа су пријављене екипе за учешће на квизу. У тим кон- султацијама упућени су на стручну литературу и дате усмени сдавети.О редоследу такмичења одлучило се жребањем, коме су при- суствовали сви пријављени наставници. Школе које имају више од 500 ученика пријавиле су по две екипе тако да их је укупно било дванаест.
У свакој серији квиза у квалификацијама и полуфиналу биле су две екипе. Одговорима на питања у следећи круг је про- лазила екипа која је имала више бодова. Прва емисија је снимљена 03.02.2009. а завршна у коју су се квалификовале три екипе сним- љена је 09.04.2009. а емитована 12.04.2009. Сценографију је урадила ТВ Сантос уз помоћ Х.О. Светосавље. Контролу такмичења је пра- тио стручни жири.

У свакој од десет емисија било је постављено питање за нај- бржег гледаоца са тачним одговором. За тачан одговор Х.О. је даривала књигу Историја Срба од В. Ћоровића. За десет најбржих гледалаца у свакој емисији такође је дариван цд Трубе Србије.

У финалној емисији квалификовале су се три најбоље екипе, и то су:

I. место О.Ш. 2. Октобар: Зрењанин у саставу :
1.Стефањеско Сања
2.Ерцег Хана
3.Асими Кристина
којe су и уједно победнице квиза и освојиле су вредну награду по један лап топ – рачунар.

II. место О.Ш. Др Јован Цвијић Зрењанин у саставу:
1.Мијин Снежана
2.Ковачевић Милица
3.Перин Днијела
које су осволиле по златник са ликом Св. Саве.

III. место О.Ш. П. Петровић Његош Зрењанин у саставу
1.Срефановић Андријана
2.Милић Милица
3.Којић Бојана
које су освојиле по један сребрењак са ликом Св. Саве.

Водитељи квиза су били ученици гимназије Александра Пајић и Дејан Унгур.

Сви учесници квиза, њихови наставници, стручни жири и води- тељи ићи ће на једнодневну екскурзију на Фрушку Гору и Сремске Карловце.
Тачан датума екскурзије биће накнадно одређен а сви учесни- ци ће бити благовремено обавештени.

Секретар организације

Томовић Рако

Поделите вест