Обележено 105 година од оснивања Српског народног одбора

Обележено 105 година од оснивања Српског народног одбора и ослобођења Великог Бечкeрека у Првом светском рату

Представници У.О. Светосавља, Драган Видаковић, Драган Ранисављевић и Будимир Јовановић

31.октобра 2023. године обележено је 105 година од оснивања Српског народног одбора (СНО), а на ток догађаја присутне је подсетио професор Зрењанинске гимназије Игор Мицов, у свом надахнутом говору у дворишту цркве Успења Пресвете Богородице, где је започело испуњење вековне тежње, Срба са ових простора, да се уједине и прикључе својој матици – Краљевини Србији.

Представници У.О. Светосавља полажу венце на спомен-плочу на згради Српске православне црквене општине

Град Зрењанин обележио је 17. новембра 2023. године Празник града  ̶  Дан ослобођења у Првом светском рату.  На Тргу слободе организована је централна прослава. Осим полагања венаца од стране више делегација, служен је и помен ослободиоцима, а наступио је и репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

На споменик краљу Петру венце су положили: градоначелник Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац, представници Средњобанатског управног округа, Банатске бригаде и гранизона Војске Србије у Зрењанину, Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбор за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Организација “Светосавље”, Удружење “Петровград”, СУБНОР, Удружење чланова и пријатеља Матице Српске и Српског државотворног покрета “Светозар Милетић”, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије.

У Барокној сали Градске куће уприличена је промоција књиге “Знамените личности Великог Бечкерека из доба ослбођења и уједињења 1918”, у издању Историјског архива Зрењанин и Музеја Војводине Нови Сад.

Представници У.О. на промоцији књиге у Барокној сали

У вечерњем делу програма, у 18 часова, у Народном музеју, отворена је изложба посвећена чувеном “Гвозденом пуку”, a у Народном позоришту, одржана је представа посвећена хероини српских ослободилачких ратова Милунки Савић.

Представници У.О. на отварању изложбе „Гвоздени пук“ у Народном музеју Зрењанин

Поделите вест