Одржан 22. Светосавски бал

Одржан 22. Светосавски бал

Организација  СВЕТОСАВЉЕ  је уочи Савиндана, у петак, 26. јануара 2024. године, у Барокној сали скупштине града Зрењанина организовала 22. по реду, традиционални добротворни  Светосавски бал

Светосавски обред служили су свештеници Црквене општине Зрењанин/Петровград из храмова у нашем граду, по свечаној традицији, уз подршку хора „Жене Мироносице“.

Кум бала за 2024. годину је господин Драган Тодоровић. Кумство за наредну 2025. преузео је господин Хаџи Војислав Лекић.

Програм на Светосавском балу, као и претходних година  био је богат и разноврстан. Певало се и играло у славу нашег највећег свеца и просветитеља Светог Саве.

Програм су водили добитници Светосавске стипендије  – Милена Ћоровић, ученица Средње медицинске школе и Марко Денда, ученик Зрењанинске гимназије. Они су поздравили све присутне у име организације  Светосавље и пожелели добродошлицу на 22. Светосавски бал, уз подсећање на лик и дело Светог Саве.

Након уводног обраћања водитељског пара, уследила је свечана и традиционална примопредаја кумства, као и обраћање кума овогодишњег  Светосавског бала, Драгана Тодоровића

Присутнима се обратио и будући кум Хаџи Војислав Лекић.

Уследило је и обраћање градоначелника Салапуре, који се захвалио Светосављу што негује ову лепу традицију.

Присутнима се обратио и председник Светосавља Драган Видаковић. Затим је свечано уручио иконе Светог Саве директорима школа: „Серво Михаљ“ Мужља, „Братство јединство“ Бело Блато, „Петар Кочић“ Банатски Деспотовац, „Доситеј Обрадовић“ Фаркаждин, „Стеван Книћанин“ Книћанин, „Др Александар Сабовљев“ Ечка, „Јован Дучиић“ Клек, „1. октобар“ Ботош, „Бранко Радичевић“ Чента, „Урош Предић“ Орловат, „Ђура Јакшић“ Перлез и „Славко Родић“ Лазарево. Ове године је додељено укупно  172 иконе Светог Саве, које су претходно освештане у  Српској православној цркви Успења Пресвете Богородице у Зрењанину, уз присуство ученика, наставника и директора поменутих школа.

Председник Управног одбора Светосавља Драган Ранисављевић свечано је уручио сребрни медаљон са ликом Светог Саве, у знак захвалности, Александру Глишовићу из Крагујевца, који је својом донацијом омогућио израду икона за све преостале школе из Града Зрењанина и општине Житиште.

У програму 22. Светосавског бала  поред хора  „Жене Мироносице“  учествовао је, премијерно, Хор секције за руски језик Зрењанинске гимназије, који води професорка Ирина Убавић. Они су се представили Сплетом руских родољубивих песама.

Чланови КУД-а „Ђерђеф“ извели су сплет игара из Левача и Босилеградског Крајишта.  Ученица Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, Анђелина Шварц, својим предивним извођењем нумера „Хајде Јано“ и „Певаћемо шта нам срце зна“ уз пратњу на хармоници, Дариа Михаљевића, задивила је све присутне.

За музички део програма био је задужен Бид бенд из Зрењанина. A oвогодишњи забавни део Светосавског бала  започео је традиционалним плесом кумова.

Организација  СВЕТОСАВЉЕ  захваљује се свештенству, градоначелнику, градској управи, свим учесницима програма, сарадницима у организацији бала, а посебно свим званицама који су својим добровољним прилозима помогли Организацији у њеној мисији – стипендирању ученика и студената из вишедетних породица, како би се лакше школовали и постали успешни и добри људи.

У Зрењанину/Петровграду, 26. јануара 2024. године
Фотографије: Александар С Блануша

Поделите вест