svetosavlje slajd

Одржана редовна годишња Скупштина Светосавља 2022.

Чланови Организације Светосавље

Редовна годишња Скупштина Организације Светосавље одржана је  у среду 14. децамбра 2022. године у ресторану „Ренесанса“ са почетком у 18 часова. Скупштини је присуствовало 22 члана Организације.

Редовну годишњу седницу Скупштине отворио је председник Светосавља Драган Видаковић, који је поздравио све присутне и пожелео им пријатан рад, након чега је усвојен  дневни ред.    

На почетку свог излагања годишњег извештаја о раду Организацијe, председник У.О. Драган Ранисављевић је укратко образложио финансијски план рада, и структуру прихода и трошкова ове организације, а затим је говорио о активностима које су спроведене у периоду од децембра 2021. до децембра 2022. године. Прва активност била је потписивање Светосавских стипендија за школску 2021/22. као и додела захвалница Милици Досковић и Зорици Кецић, а затим је уследило расписивање ликовног и литерарног конкурса на тему “У посети Светом Сави“ и слање Божићне честитке, која је, поново, додатно обогаћена музичким спотом Милице Досковић „Породица вреди злата“. Споменуо је и традиционалну доделу икона – укупно је даровано 62 иконе Светог Саве, које су освештане на литургији у Ваведењској цркви уз присуство директора или представника Основних школа „2. октобар“ и „9. мај“ из Зрењанина и Основне школе “Бранко Ћопић“ из Лукићева. Будући да није било могућности да се уручење директорима школа обави на Светосавском балу и на школским светосавским свечаностима, предаја икона директорима извршена је након литургије и обреда на Савиндан, 27. јануара у Храму Архангела Михаила у Зрењанину. Том приликом извршена је и примопредаја кумства између кума Николе Реновице и новог кума организације Драгана Ристића.

Следећа активност коју је Ранисављевић споменуо у извештају је проглашење награђених на ликовном и литерарном конкурсу и организација догађаја у Народном Музеју, уз доделу награда победницима конкурса. Напоменуо је да је догађај уприличен по први пун у Салону Народног музеја Зрењанин уз пригодан програм, изложбу радова и беседу свештеника Дејана Бојанића.  

У складу са дугогодишњом традицијом, Организација је за Ускрс послала честитку свим члановима, донаторима, појединцима, установама и друштвима који подржавају рад Светосавља са ликовним радом Ђурђине Исаков из „ОШ “Ј.Ј. Змај“ из Зрењанина, који је изабрао У.О. већином гласова. Такође у Народном музеју Зрењанин одржана је и свечаност поводом обележавања државног празника – Дана Ћирила и Методија, уз гостовање уваженог протојереја др Нинослава Качарића и професора књижевности Ненада Гугла.

Ранисављевић је подсетио да је Светосавље и ове године организовало Видовданску академију, четрнаесту по реду, а девету заједно са Градском управом, у Културном центру Зрењанин, на којој су додељене награде најбољим ученицима основних и средњих школа у Зрењанину. Том прилико ученицима генерације поклоњен је изванредан комплет књига – Свети Сава, Српске славе и Душанов законик. Испред награђених ученика генерације, обратила се Сара Тодоровић из ОШ „Жарко Зрењанин“, а награду за просветног радника године добила је наставница физике и хемије у основним школама у Клеку и Фаркаждину, Софија Грујић. Беседу на академији је одржао протођакон Предраг Ненин, а програм академије су увеличале Милица Досковић са хором Светог Архангела Михаила и Бланка Хајнал, ученица 3. разреда Средње музичке школе.

Ранисављевић је подсетио да је пред почетак нове школске године Светосавље организовало и традиционалну доделу свезака са ликом Светог Саве ђацима првацима са територије Града Зрењанина и општине Житиште, а том приликом је штампано 2.300 свезака. У октобру је отворен конкурс за Светосавску стипендију.  

Ранисављевић је апострофирао присуство чланова Организације на обележавањима важних догађаја као што су оснивање Српског народног одбора 31.октобра и ослобођење у Првом светском рату, 17. новембра, када су положени венци у име Светосавља. Такође, у новембру месецу Организација је реализовала и два вансеријска догађаја: 11. новембра – хуманитарни концерт Павлине Радовановић „Ораховцу од срца из Петровграда“ и 25. новембра – позоришну представу „Књига о Милутину“ у извођењу сјајног Ненада Јездића, који су допринели изузетној видљивости Светосавља.

На самом крају овог циклуса отворен је конкурс за доделу Светосавских стипендија 12. октобра 2022. године. Свечаност, поводом доделе стипендија и потписивања уговора, одржана је у уторак 13. децембра 2022. у Барокној сали у 12 часова. Поред представника Организације догађају је присутвовао и градоначелник Симо Салапура, који је истакао важност улагања у младе и похвалио и подржао рад и активности Светосавља. Том приликом потписано је 16 уговора за ученичке и 5 уговора за студентске стипендије. По одлуци У.О. захвалице, за велику помоћ и подршку Организацији Светосавље, ове године добио је Културни центар Зрењанин односно његови  представници Горан Маринковић, Сандра Бањанин и Владимир Ђурић.

Извештај о раду је једногласно прихваћен. На Скупштини је, такође једногласно, извршен и пријем нових чланова ‒ Саше Младеновића и његове супруге Мирјане, који су се укратко представили и срдачно захвалили на пријему.

Драган Ранисављевић, председник У.О. и Драган Видаковић, председник Светосавља са новим члановима Сашом и Мирјаном Младеновић

На предлог У.О. на Скупштини је једногласно изабран и кум Светосавског бала за 2024. годину, господин Драган Тодоровић.

Под тачком разно, чланови Светосавља су размењивали своја мишљења о актуелним темама, давали предлоге, а све у циљу унапређења рада Организације.

У Зрењанину/Петровграду

14.12.2022. године

Чланови Светосавља

Поделите вест