предавање Ненада Гугла

Одржано предавање Ненада Гугла „Човеково кретање напред и навише“

У Барокној сали скупштине града у уторак 5. децембра 2023. године одржано је предавање Ненада Гугла, професора српског језика и књижевности и књижевника,  на тему „Човеково кретање напред и навише“, које је организовало Светосавље. Предавање је започело Химном Светом Сави, у извођењу Мирјане Младеновић, чланице Светосавља.

„На позив Светосавља опет сам у Зрењанину што је мени драго, и у овом граду се све више осећам као у свом граду, пре свега због људи и пријатеља које ту имам. Вечерас ћемо имати предавање на тему „Човеково кретање напред и навише“. Постоје у животу привидна кретања и права кретања. Некад ми мислимо да се крећемо а заправо смо као мали хрчак у точку који се окреће али нигде не иде. Дух савременог света може да нам да такву илузију, да нам пружи једну превару, у којој ми заиста имамо утисак да постоји динамика, кретање и напредак, али суштински ако имамо добру референтну тачку у односу на коју гледамо колико смо напредовали, схватимо да нисмо напредовали. Зато је добро имати кретање које је усмерено баш како треба, напред и навише. Ово кретање о коме ћемо вечерас говорити није само спољашње кретање напред и навише, већ је једно унутрашње кретање “, рекао је Ненад Гугл.

Као домаћин, у име Светосавља обратио се и њен председник Драган Видаковић и захвалио се присутнима што су се одазвали у тако великом броју.

Ми смо се овде окупили или да кажем лепше сабрали смо се овде у овој сали на позив Организације Светосавља али ја искрено верујем да нас је заправо окупила идеја светосавња и довела да одслушамо ово предавање професора Ненада Гугла. Мислим да је прилика сада да изнесем своје виђење и виђење чланова наше организације шта је то идеја светосавља јер неретко се сусрећемо са тиме да посебно млади питају шта је то светосавље и шта представља, посебно у овом времену. Светосавље је заправо светосавски завет и то је идеја по којој су се Срби заветовали Господу и нашим светим оцима Симеону и Сави да ће истрајати у очувању праве вере, како се то у оно време говорило, а суштина праве вере и светосавског завета је заправо избор „Царста небеског“, а „Царство небеско“ је заправо царство врлина: човекољубља, уздржаности, дарежљивости, моралне чистоте, смерности, ревности и кротости. То је војска са којом се боримо против грехова: зависти, неумерености, среброљубља, блуда, гордости, лењости и гнева. Са избором „Царства небеског“ се сусрећемо свакодневно и ту је суштина остати на страни добра, без обзира на евентуалну цену која мора да се због тога плати“, апострофирао је Видаковић.

У музичком делу програма учествовао је вокално-инструментални дуо Анђелина Шварц (вокал) и Дарио Михаљевић (пратња на хармоници) ученици Музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Ненад Гугл је професор српског језика и књижевности, аутор три веома запажена романа „Умро сам у петак“, „Велелепота секунде“ и „Живео сам хиљаду година“ и водитељ јединствене емисије БИТ на ТВ Храм, говорник и предавач. Он сам за себе каже да је његов позив приповедач, да он чита књиге за друге и да је његова мисија да људе покреће. Оно што Гугла издваја у односу на друге професоре и предаваче јесте начин на који трансферише – преноси знање на своје ученике и слушаоце, а посебно дар за повезивањем знања из различитих области и њихова примена у свакодневним  животним ситуацијама и проблемима.

У Зрењанину/Петровграду
5. децембра 2023. године

Слике преузете са сајта volimzrenjanin.com

Поделите вест