IMG-dca037c360ac84fd69f29b0efb603067-V

Освештање и додела икона Светог Саве на светосавским свечаностима 27.01.2020.

Организација СВЕТОСАВЉЕ  већ  5-ту годину заредом дарује иконе Светог Саве основним и средњим школама у оштинама Зрењанин/Петровград и Житиште, а на овогодишњем балу број дарованих икона је достигао 500 , што је једна од активности којом се посебно поносимо и истичемо да ћемо и надаље чинити исто, све док учионице и зборнице у свим школама не буду под „благим оком Светог Саве„, које ће са икона благословити све што ученици и наставници раде.

Иконе се пре даривања на школским свечаностима и пре уручивања директорима школа на Светосавском балу освештају после светих литургија. Ове године освештавање у цркви Св. Арханђела Михајла 21.јануара 2020. било је по много чему јединствено, посебно, величанствено. Директори, просветни радници, а пре свега ученици дарованих школа, испунили су цркву и за време литургије и освећења икона Светог Саве држали их у рукама, чинећи овај свети чин тако узвишеним. Нека тамјан и освештана вода којом су пошкропљене иконе и дивна деца која су их држала, благослове и њих и њихове учитеље и све ученике који буду стицали знање у учионицама где иконе буду постављене .

Захваљујемо се на дивном чину освештења икона свештеницима Дејану и Јовану, директорима школа: ОШ „Др Бошко Вребалов„ Наталији Макивић , ОШ „Доситеј Обрадовић„ Биљани Манић и средњој Електротехничкој школи „Никола Тесла„ Марији Серво, а пре свега дивној деци из ових школа. Надамо се да ћемо и убудуће на сличан начин освештавати, а потом даровати иконе Светог Саве.


Додела икона Светог Саве на школским светосавским свечаностима

У складу са одуком У.О. СВЕТОСАВЉА на 20. Светосавском балу одржаном у недељу 26.01.2020. године, свечано су уручене иконе Светог Саве директорима и представницима школа у граду Зрењанину и месној ОШ у Меленцима. Само даривање икона је уприличено на светосавским приредбама које су организовале школе у понедењак 27. јануара 2020. и то укупно 78 икона. Ове  године иконе су дароване Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Зрењанину 38 комада, ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Зрењанину 23. и ОШ „Др Бошко Вребалов“ у Меленцима 17 комада.

Иконе су претходно освештане у храму Светога Арханђела Михајла у Зрењанину. Сам чин ‒ био је најбоље, најлеше и најрадосније освећење икона Св. Саве од када их Светосавље дарује школама.

Све школе су свечано обележиле, уз освећење и ломљење славског колача, као и богат културни програм својих ученика, школску славу Савиндан . У оквиру ових програма  посебно је изражена захвалност организацији СВЕТОСАВЉЕ на поклоњеним иконама, а представници Светосавља су се обратили пригодним говорима и пожелели да сва деца и  њихови наставници и професори живе у духу Светосавља поштујући и ширећи његове основне вредности: саосећање, родољубље, доброчинство и човекољубље.

У Зрењанину/Петровграду, 31.01.2019. године,
Председник У.О. СВЕТОСАВЉЕ, Драган Ранисављевић

 

Поделите вест