Page-1-Image-1

Свечано уручење Светосавских стипендија 2019.

У уторак, 17.12.2019. године у Барокној сали Градске куће у Зрењанину у 12 чaсова, организовано је свечано потписивање уговора са ђацима и студентима који су добили Светосавске стипендије за школску 2019/2020 годину.

Организација Светосавље  десету годину за редом додељује Светосавске стипендије ученицима средњих школа и студентимаса жељом да помогне школовање талентоване деце из вишедетних породица, и укаже целокупној јавности на њихов положај и потребу да наше друштво више обрати пажњу на њих.

Светосавска стипендија је намењена одличним ђацима и студентима из вишедетних породица, слабијих материјалних могућности, са територије града Зрењанина и општине Житиште.

За ове потребе, Светосавље је ове године обезбедило укупно 1.150.000,00 динара и то:

15 стипендија ученицима средњих школа у укупном годишњем износу од по 50.000,00 рсд.

4 стипендија студентимафакултета чији је оснивач Република Србија у укупном годишњем износу од по 100.000,00 рсд.

svetosavske-stipendije-9
    Добитници Светосавске стипендије за школску 2019/2020 годину

СТУДЕНТИ:

Р.бр. Презиме и име Факултет/Школа Бодови
1 Симић Верица Медицински факултет 92,25
2 Јовановић Анђела Филозофски факултет 83.90
3 Стојановић Немања ТФ  М.Пупин 79.30
4 Буцу Кристина Економски факултет 76.40

ЂАЦИ:

Р.бр. Презиме и име Факултет/Школа Бодови
1 Раданов Александар Зр. Гимназија 93.70
2 Вуков Милица Зр. Гимназија 91.50
3 Јовановић Александра Зр. Гимназија 87.10
4 Мучај Виктор ХТПШ  У. Предић 85.80
5 Дунаи Андреј Зр. Гимназија 85.50
6 Живковић Љубица Зр. Гимназија 82.50
7 Граховац Сергеј Зр. Гимназија 82.50
8 Стојановић Јелена ЕТШ  Ј. Трајковић 82.50
9 Живковић Марија Зр. Гимназија 80.50
10 Јовановић Теодора Зр. Гимназија 80.00
11 Ћирић Данило МШ Ј.Маринковић 77.40
12 Свјетлица Уна ЕТШ  Ј. Трајковић 76.00
13 Лудошки Бранислав Средња пољопривредна школа 76.00
14 Исаков Бранко Гимназија Ј.Ј. Змај, Нови Сад 75.50
15 Радовановић Софија Зр. Гимназија 74.20

            У уводном обраћању, секретар Владислава Игњатов је у име организације Светосавље,  поздравила све присутне и подсетила да Светосавље традиционално сваке године додељује Светосавске стипендије студентима и ученицима средњих школа из вишечланих породица, односно породица са троје и више деце. Захвалила се и градоначелнику што здушно подржава рад Светосавља, и што је и ове године омогућио да се у Барокној сали Градске куће, одржи свечаност поводом потписивања уговора са добитницим Светосавских стипендија.

          Потом се присутнима обратио и заменик градоначелника ‒ Саша Сантовац. Свим добитницима је честитао, са жељом да им Светосавска стипендија послужи у остваривању личних циљева и успеха, и пожелео им да након школовања запослење нађу у свом граду.

svetosavlje 0010_
Саша Сантовац, заменик градоначелника

          Након тога, присутнима се обратио и председник Светосавља Драган Видаковић светосавским поздравом „ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ“, истакавши да десету годину заредом организација Светосавље додељује Светосавске стипендије намењене ђацима из вишедетних породица слабијих материјалних могућности, које имају жељу да уче, да наставе своје усавршавање уз добре школске и студентске резултате. Ове године је за четири студентске и 15 ђачких стипендија издвојено 1.150.000 динара, а за десет година, колико организација Светосавље стипендира најбоље студенте и ученике из материјално угрожених породица са више деце, за ту намену издвојено је више од десет милиона динара и стипендирано више стотина студената и средњошколаца. Честитајући свим добитницима Видаковић је истака да је уверен да ће стипендије искористити на најбољи могући начин, у циљу личног усавршавања, на част и понос својих породица, али и свих нас. Пожелео им је да једног дана буду међу онима који имају и више него што им треба, и да и тада и они наставе да шире кругове добра, и буду они који дају, и који су солидарни са онима који немају, јер то је дух светосавља.

svetosavlje 0019_
Драган Видаковић, предесдник организације Светосавље

         Светосавље је ове године, по други пут, организовало овом пригодом и додељивање посебних признања – захвалница заслужним појединцима и колективима за подршку Светосављу у остваривању његове мисије и циљева.

Добитници ових признања за 2019. годину су:

  1. Отац Душан Моромилов, свештеник у пензији.
svetosavlje 0022_
Председник У.О. Светосавња Дрган Ранисављевић предаје захвалницу оцу Душану Моромилову

          Све ове године подржавао је рад Светосавља кроз учешће у жирију квиза Свети Сава и Светосавље, које се организује сваке године од Светог Саве до Васкрса, уз несебичну сарадњу и помоћ ТВ Сантос. Својим свештеничким позивом, радом и животом, и данас у пензији сведочи о томе како изгледа и како се понаша један истински следбеник Светог Саве, којем је мисија ширење духа светосавља увек била на првом месту. На томе му је Светосавље искрено, светосавски захвално.

  1. Новинар зрењанинског портала „Зрењанински“, Славко Сурла
svetosavlje 0034_
Члан Светосавља господин Хаџи Војислав Лекић предаје захвалницу новинару Славку Сурли

           Годинама прати и извештава о раду и активностима Светосавља и то на најбољи могући начин. Светосавље је често његове текстове и чланке узимало за потребе свог сајта и оглашавања у јавности. Увек је био на располагању да искрено и добронамерно посаветује организацију, управо по питањима медија и односа са јавношћу, и на томе му је Светосавље истински и од срца захвално.

  • Јован Његовић Дрндак, фотограф
svetosavlje 0039_
Члан У.О. Светосавља Драгољуб Бјелоглав предаје захвалницу Јовану Његовићу Дрндаку

Један је од најзначајнијих професионалних фотографа које је овај град икада имао. Редовно је све ове године својим фотоапаратом пратио и подржавао све оно што Светосавље ради, а готово искључиво његове фотографије Светосавље користи  за све своје потребе, без икакве надокнаде. Он је својим фотографијама направио прави албум сведочанства о раду и постојању Светосавља , али и њене бројне активности учинио и лепшим и видљивијим. Бескрајно му хвала на томе у име Светосавља.

svetosavlje 0088_
Чланови Светосавља са добитницима светосавских захвалница

          Након доделе захвалница, приступило се свечаном потписивању уговора са добитницима Светосавских стипендија за школску 2019/2020. годину.

          Додели Светосавских стипендија су присуствовали и ротитељи и пријатељи награђених ђака и студената.

svetosavlje 0016_
svetosavlje 0009_

          Након свечаног потписивања уговора, у име студената ‒ добитника стипендија, присутнима се обратила Кристина Буцу из Ечке, студент Економског факултета у Новом Саду.

svetosavlje 0077_
Кристина Буцу, студент, добитник Светсосавске стипендије

„ Уметност живота живи у давању. Један од универзалних закона живота јесте да давањем ништа не губимо, већ насупрот само добијамо. Сада у овој просторији једино што лебди међу нама јесте чиста намера, добростивост и захвалност, најдражесније емоције које човек може имати у себи. У име нас, вредних и свесних младих захваљујемо Вам се на томе. Захваљујемо се не само што нам пружате да кроз стипендије остваримо наше жење, амбиције и снове, већ нам заправо и постављате пример за којим се можемо водити кроз цео наш живот, а то је да једног дана уместо улоге стипендиста ми будемо у улози даваоца исте, што можемо учинити следећи ваша чиста дела. Хвала што нас усмеравате док још увек климаво корачамо стазама живота. Кроз давање живимо живот вредан живљења а кроз захвалност дајемо аплауз и бацамо светлост на доброту која обитава у људима. У оним људима који су свесни да уметност живота живи у давању. Најискреније и најдубље хвала.“

          У име средњошколаца ‒ добитника стипендија, присутнима се обратио Данило Ћирић, ученик Средње музичке школе Јосиф Маринковић, на себи својствен начин.

svetosavlje 0080_
Данило Ћирић, ученик Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“,
добитник Светосавске стипендије

         На самом крају секретар Владислава Игњатов је честитала свим добитницима овогодишње Светосавске стипендије, и у име организације  Светосавље изразила задовољство и понос што наш град може да се похвали оволиким бројем изузетних ђака и студената. Захвалила се присутнима на пажњи, а добитницима стипендија пожелела је пуно успеха у даљем раду.

У Зрењанину, 17.12.2019. године
Светосавље

Поделите вест