dsc_6619

Светосавски бал 2009.

У „Барокној сали“ градске куће у Зрењанину, у организацији хуманитарне организације ”СВЕТОСАВЉЕ” одржан је још један свечани светосавки бал у част првог Српског архиепископа и просветитеља Светог Саве. Свечаности је присуствовало око 180 званица, представника јавног, политичког и културног живота, заједно са свештенством и ђаконством Српске православне цркве.
Славски обред је служио Његово преосвештенство епископ банатски Никанор, са свештеницима Православне црквене општине Зрењанин и саслужење хора „Свети Серафим Саровски“. Након резања славског колача, г-дин Никанор се обратио присутнима пригодном беседом и својом архипастирком поруком још једном указао на значај лика и дела Светог Саве како за историју нашег народа тако и за његову бољу и лепшу будућност до које можемо стићи само уколико се будемо придржавали онога чему нас својим поукама и порукама учи и данас Свети Сава.

Кум свечаног обреда био је др. Душан Сланкаменац који је пожелео добродошлицу свештенству и гостима, и одржао светосавску беседу. Након примопредаја икона Светог Саве, кумство за наредну годину преузео је господин Драгољуб Бјелоглав.

Поред хора, на балу је певао и тенор Љубомир Поповић, Зрењанинац, солиста Опере Народног позоришта у Београду, уз клавирску пратњу Божидара Црњанског, асистента на Музичкој академији у Новом Саду. За пријатну музичку атмосферу у забавном делу светосавског бала побринуо се познати зрењанински музички оркестар ”ПАРДОН ПРИЈО”. Водитељ програма и ове године, као и свих претходних, била је позната новинарка листа „ЗРЕЊАНИН“, г-ђа Бранка Јајић.

За послужење на свечаности задужен је био хотел ”Војводина” из Зрењанина чији су се вредни запосленици истински потрудили да направе прави угођај за све присутне. Атмосфера током свечаног бала била је изузетно пријатна, а на свечаности је, традиционално прикупљан добротворни прилог који ће бити усмерен у добротворне сврхе о чему ће Управни одбор хуманитарне организације ”Светосавље”, након првог наредног састанка, издати посебно саопштење у погледу висине прикупљених средстава и одлуке о њиховој намени.

Традиционални Светосавски бал је још једном посведочио да је православни хришћански и српски национални идентитет веома битан за очување истинских духовних и алтруистичних вредности, нарочито у данашњем свету у којем су филантропске интенције поприлично занемарене. Свечаност се на тај начин показала и ове године у оквиру слике једног хуманијег и христијанскијег друштва које својом поруком несебичне љубави према ближњем толико сведочи о итинитим коренима човекове радости. Таква радост и хришћански оптимизам су били присутни и током ове свечаности дајући јој пунину и сјај који су се преносили и осетно изливали у душе свих присутних као једно сведочанство благоразумности и благочешћа. То је све подсетило на оно исконско благочешће и харизму којом је зрачио наш први архиепископ и изнад свега православни монах Сава, чија се дела и слава преносе вековима кроз наш православни народ до данас. То је управо и сигуран залог за будућност нашег српског православног народа који једино у светосавској православној интенционалности и тежњи може пронаћи своје духовно богатство и сигуран бедем спасења.

Поделите вест