D3S_6974

Светосавски бал 2019.

Организација СВЕТОСАВЉЕ је у суботу, 26.01.2019. године уочи Савиндана организовала у Барокној сали скупштине града Зрењанина, 19–ти добротворни Светосавски бал којим је настављена  завидно дуга традиција организовања хуманитарних балова у нашем граду, традиција којом се не може похвалити много градова у нашој земљи.

Кум бала је био господин Горан Ковачевић са својом породицом , а кумство за наредну годину је преузео господин Недељко Станић .

Свечани славски обред је служио Протојереј Нинослав Качарић са свештенством из храмова у нашем граду , по лепој и свечаној традицији уз помоћ хора „Жене Мироносице„ , које су отпевале и Химну Светом Сави по извршеној примопредаји кумства.

Као и претходних година богат и разноврстан програм уз нове учеснике , беседе , песме и игре од Косова и Метохије до Војводине и нашег Баната , а све у славу нашем највећем свецу и просветитељу Светом Сави никог од уважених званица , гостију и свих присутних није оставио равнодушним , напротив учинио је све нас  у организацији СВЕТОСАВЉЕ  још једном врло срећним и поносним на цео догађај и посебно поруку ширења човекољубља и доброчинства као основним поводом свега што чинимо и што ћемо чинити убудуће.

Водитељи програма су били ученици Медицинске школе Ана Марјански и Милош Еремић , а у програму су учествовали чланови плесног ансамбла КУД-а ПИОНИР , певачке секције Анђелина Шварц и Јелена Јанков , а посебан печат целом програму је дала Ивана Жигон, првакиња драме Народног позоришта у Београду, председник Друштва српско-руског пријатељства и уметнички руководилац ансамбла „Косовски божури“, маестралним извођењем песама „Ми смо деца Неба„ и „Тамо далеко„ ,као и беседама у част светих српских ратника на Зејтинлику  кроз стихове Десанке Максимовић . Уз поменут наступ хора „Жене мироносице„ , својим наступом и правим крешендом програм је заоркружио прослављени хор „Свеи СЕ0РАФИМ САРОВСКИ„ фантастичним извођењем старих руских и родољубивих српских песама. За музички део програма и пратњу свим извођачима је био задужен Народни оркестар Новог Сада под управом Бојана Милинковића , који је изванредним избором и изведбом песама заслужан за веселу атмосферу током целе вечери.

Као и на претходна три Светосавска бала додељене су иконе СВЕТОГ САВЕ представницима три школе и то : директору ОШ „Јован Цвијић„ Биљани Јованов;  „Медицинска школа„ директор Сања Нецин ; ОШ „Младост„ Жаклина Мићић. Додељено је укупно 105 икона СВЕТОГ САВЕ освештаних у храму Светог Арханђела Михајла.

Традиционалан ликовни и литерарни конкурс је побудио велико интересовање код ученика основних школа. Тема за ликовни конкурс за ученике нижих разреда основних школа је била „СВЕТИ САВА У МОЈОЈ КУЋИ„ , а за литерарни конкурс за ученике виших разреда основних школа са темом „ МОЛИМ ТИ СЕ СВЕТИ САВО …(писмо)„

Пропозиције такмичења су добро познате , непромењене за све ове године и објављене на сајту „СВЕТОСАВЉА„.

Награде су такође остале исте и износе :

  • за освојено ПРВО место на оба конкурса /и ликовни и литерарни/  награда је  15.000  динара
  • За освојено ДРУГО  место  на  оба  конкурса  награда је   10.000  динара
  • За освојено ТРЕЋЕ  место  на оба конкурса награда је 5.000 динара

Као и претходних година пристигао је велики број радова 552 ликовна и 34 литерарна рада, које је процењивао и о наградама одлучивао стручни жири  и то :

За ликовне радове одн. конкурс : проф.др. Драган Хајровић и  наставник Константин Гросу

За литерарне радове одн. конкурс: професорица Светлана Тодоровић и Драган Гвозденовић

Награде за ликовни конкурс је доделио председник Управног одбора „СВЕТОСАВЉА„ госп. Драгана Ранисављевића , а за литерарни конкурс председник „СВЕТОСАВЉА„ госп. Драган Видаковић

Награђени за ликовни конкурс су :

  1. место,  Прибеља Јован II/2 ОШ „Братство-јединство“ Бело Блато
  1. место, Стефан Николић I/2 ОШ „Др Бошко Вребалов“ Меленци
  2. место, Шаренац Страхиња II/2  ОШ “Доситеј Обрадовић“  Зрењанин

Награђени за литерарни конкурс су :

  1. место, Дуња Анђелковић  VI/4 ОШ „Жарко Зрењанин“ Зрењанин
  2. место, Лука Микан VI разред ОШ „Никола Тесла“ Банатско Карађорђево
  3. место, Лука Ћурчић V/3 разред ОШ „Др Бошко Вребалов“ Меленци

 

Стручни жири и организација СВЕТОСАВЉЕ посебно похваљују Ему Нађ ученицу VIII/2 ОШ „Соња Маринковић„ за учешће на конкурсу и  писмо Светом Сави , које због пропозиција конкурса није увршћено у званичан избор. Свим учесницима и посебно награђенима организација СВЕТОСАВЉЕ упућује честитке .

Још увек сажимајући утиске са овогодишњег Светосавског бала уз велики понос и задовољство на учињеном, организација СВЕТОСАВЉЕ се захваљује свештенству , градској управи , свим учесницима програма , сарадницима у организације бала , а посебно свим званицама који су својим добровољним прилозима помогли и помажу рад наше организације и мисију помоћи ученицима и студентима из вишедетних породица да се лакше и школују и постану успешни , часни и узорни људи.

Сав приход са бала и намене за које су средства утрошена биће објављени на нашем сајту као и све предстојеће активности организације СВЕТОСАВЉЕ.

У Зрењанину/Петровграду, 31.01.2019. године, председник У.О. СВЕТОСАВЉЕ, Драган Ранисављевић 

ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ !

Поделите вест