svetosavlje slajd

Светосавски литерарни конкурс I награда

25.12. 2022 - 27.01.2023. I награда

Ове године на Светосавском литерарном конкурсу учествовали су ученици VII и VIII разреда основних школа са територије града Зрењанина и општине Житиште. Пристигло је 36 радова из 12 школа.
Према речима чланица комисије Јелене Димитријевић и Душке Коларов, професорки српског језика и књижевности ученици су били инспирисани да пишу стихове једнако као и прозу. 

Марија Зоњић, ОШ „Свети сава“, Житиште

Прву награду у износу од 15.000 динара добиo је рад Марије Зоњић из житиштанске школе „Свети Сава“.  Ово је прави тинејџерски рад у којем Марија, ученица осмог разреда, размишља о слози у свету у којем живи и који је окружује, као и о моралним и хришћанским вредностима као свевременим стубовима сваког друштва и нације које је у српском народу утемељио и утврдио Свети Сава.

Свети Сава слогу слави

Наш народ је једном рекао: „Слога кућу гради“, и то је истина, јер се без слоге међу људима не може лепо и срећно живети. Али у данашње време не само да се ова пословица мање користи, него је и слоге међу људима све мање.

Свети Сава када је ишао међу људе увек је говорио о важности слоге, љубави и вере. Данас ствари стоје много другачије. Шта би Свети Сава рекао да може да види браћу која се свађају око имовине, комшије око парченцета земље и политичаре и великаше који шаљу људе у рат, где гину хилјаде и хиљаде људи због територије и новца. Многа деца тада питају мајке када ће им се вратити отац из рата, не знајући да је њихов отац и још много очева остало тамо и да се неће вратити никада. Али они и даље ратују и људске жртве непрекидно нижу.

Свети Сава би се разочарао јер сва његова добра дела и сви савети су заборављени. Цео живот је провео у помагању сиромашнима и саветујући људе. Одрекао се круне и живео за свој народ. Људе зато треба да буде срамота јер су почели да заборављају и њега и његово дело. Довољно је да се опет вратимо вери и да се сетимо наше историје, јер наши преци су у слози градили нашу земљу, да бисмо ми данас били слободни.

Свети Сава је био мудар човек који је знао да се без слоге не може, иако је живео много пре нашег времена. Одрекао се круне, престола, лагодног живота и отишао у манастир. Људи су га ценили и слушали, као што га цене и данас, упркос појединцима којима ништа није важније од новца. Треба да се врате на пут којим их је водио Свети Сава, пут мира и љубави, јер моћ и богатство никада неће заменити љубав и слогу.

Људи, сетите се колико су љубав и слога важни и колико су ратови и сукоби неважни, и да их треба прекинути и живети у љубави и миру, јер је живот кратак, а ако будемо живели у миру свет ће бити боље место за нашу децу и будуће нараштаје.

Марија Зоњић, VIII разред
ОШ „Свети Сава“ Житиште

Поделите вест