svetosavlje slajd

У организацији Светосавља и Удружења Петровград одржана представа „Књига о Милутину“

Чланови У.О. Светосавља са Ненадом Јездићем, након представе

Поводом обележавања значајног датума у ​​историји српског народа  ̶  Дана када је  Велика народна скупштина у Новом Саду 25. новембра 1918. године донела одлуку о присаједињењу Баната, Бачке, Срема и Барање својој матици  ̶ Краљевини Србији, Организација Светосавље и Удружење Петровград су, за своје суграђане уприличили, у Културном центру, позоришну представу Звездара театра „КЊИГА О МИЛУТИНУ“ у извођењу ненадмашног Ненада Јездића.

Овај главни јунак је обичан сељак из Шумадије, који не може да зажмури на страдање свог народа. Његов морал и јунаштво му омогућавају да сам себи постави питања, која се раније бојао да постави. Сада, у овој монодрами постепено наводи и гледаоце да размисле о разлозима због којих се вреди борити за своју земљу и све што јој је од Бога дато. Како и сам редитељ Егон Савин истиче, дужност позоришта јесте да се одужи великим делима српске књижевности, а адаптација приче „Књига о Милутину“ је пун погодак у нестабилним временима. Рат никоме ништа није добро донео, а Милутин Остојић свој антиратни став јасно изражава кроз осећања, искуства и дела којим се његови потомци могу поносити.“

Истоимена књига је објављена 1985. године и убрзо је постала најчитанија књига у Србији.

Председник У.О. Драган Ранисављевић предаје икону Светог Саве Ненаду Јездићу

Пред препуном салом Културног центра председник Управног одбора Светосавља Драган Ранисављевић, предао је освештану икону Светог Саве Ненаду Јездићу у знак захвалности и дубоког поштовања.

Поделите вест