Видовданска академија

Заједничка фотографија са ђацима генерације

Видовданска академија, коју Светосавље сваке године, традиционално, организује заједно са Градом Зрењанином, одржана је у уторак 28. јуна 2022. године у Културном центру. Академија је започела Химном, Боже правде коју је отпевала Милица Досковић заједно са хором Арханђела Михајла.

Настуш Милице Досковић са хором Арханђела Михајла

Присутнима се најпре, обратио градоначелник Симо Салапура, који се захвалио Организацији Светосавље која већ дуги низ година ради на афирмацији и неговању знања, личних и породичних вредности и промоцији најбољих међу најбољима. Апострофирао је да је Видовдан наше јуче, данас и сутра, наша  прошлост, садашњост и будућност. Видовдан сутрашњице, Видовдан будућности сте ви, драги ученици генерације, ваше знање, труд, посвећеност учењу и раду. Желим вам да завршите школе и факултете које планирате, да се школујете у било ком граду, али да се вратите у Зрењанин, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града и државе Србије”, поручио је градоначелник ученицима, уз уверење да ће неки од њих у наредним годинама и водити овај град.

Градоначелник Симо Салапура

Овогодишњу беседу поводом Видовдана одржао је протођакон Предраг Ненин, који је том приликом између осталог истакао: „Зато драги моји, устанимо и смерно стојмо, главе своје пред Господом приклонивши, очи и кораке своје усмеримо на прави пут, пут Лазаревог опредељења, па да по речима нашег блажене успомене патријарха Павла „ако треба радије нестанемо као људи, него да опстанемо као нељуди; за нас другог избора нема. Боље и мртав човек него жив нечовек. Јер човек и мртав, није мртав пред Богом живим. Пред њим је мртав нечовек и док хода и док гази по овој земљи. О свети великомучениче Лазаре и сви свети мученици који животе своје положисте за крст часни и сободу златну, за нас ближње ваше и потомке своје, молите  се пред престолом Творца да се и ми једнога дана у царству Божијем сретнемо и погледавши се очи у очи једни друге препознамо. Амин.“

Беседник, протођакон Предраг Ненин

Председник Светосавља, Драган Видаковић је традиционалним светосавским поздравом “Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози”  у име организације Светосавље, поздравио све окупљене. Истакао је да су Савиндан и Видовдан два вечита празника српска, и да нас први учи путу савршеног живљења по вери, а други путу савршеног жртвовања за веру. „Несумњиво је да је Видовдан, као сећање на Косовски бој, у историјском смислу највећи и најаутентичнији празник српског народа. Видовдан представља и једну од кључних националних идентитетских одредница Срба, неугасиви помен на вековну борбу за слободу и веру у  достојну будућност.На Видовдан 1389. године, доведен је до врхунца светосавски идеал српског народа, испуњено је светосавско Јеванђеље – опредељење за царство небеско, за вечне духовне вредности: истину, правду, веру, слободу и живот. То су вредности за које вреди живети, али за које вреди и живот дати, јер су вредније и трајније од обичног, пролазног земаљског живота. На темељу Видовдана изграђени су идеали херојства, човечности, самопожртвовања, страдања, покајања, праштања, трпељивости и великодушности–што предстваља основе етике хришћанске културе. Спремност на жртвовање никако не значи величање страдања као вредности саме по себи, јер је вредност жртве у њеној исконској чистоти и најузвишенијој сврси. Онај који жртвује свој живот у борби за слободу, истину и правду Божју, жртвовао је највише што је могао – и он је победио! Та борба може бити технички и изгубљена, али онај који је принео сопствену жртву постаје и остаје њен стварни победник. Али, ако заборавимо своју прошлост, ма колико тегобна и болна била, учинићемо већи злочин према себи од оног који су нам освајачи нанели. Зато треба да изучавамо нашу историју и да памтимо и обележавамо значајне датуме у њој, а нарочито и изнад свега Видовдан. И зато чувајмо Видовдан да би он чувао и уздизао нас“, поручио је Видаковић. Честитао је свим ученицима и подсетио да Светосавље сваке године заједно са Градом Зрењанином, дарује најбољим ђацима генерације књиге „ Држећи се заветне поруке Доситеја Обрадовића, нашег првог министра просвете и утемељивача нашег првог универзитета: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце! и ове године вам поклањамо књиге јер верујемо да ћете се њима највише обрадовати“.

Председник Светосавља, Драган Видаковић

Видаковић je подсетио присутне и да се од 2018. године награђује и просветни радник године, који се издвојио својим резултатима и радом, и који по уверењу Светосавља завређује да добије посебно признање, на Видовданској академији. Ове године – епитет најбољег просветног радника за школску 2021/2022. годину, новчана награда у износу од 60 хиљада динара и икона Светог Саве – додељени су Софији Грујић, наставници физике и хемије у основним школама у Фаркаждину и Клеку.

Прочитан је и предлог директорке ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Фаркаждина, Весне Кирћански. „У нашој установи именована ради од 1.септембра 1987.године, све до данас. Током своје богате каријере радила је и у ОШ“Ђура Јакшић“ у Перлезу, у ОШ“ Бранко Радичевић“ у Ченти, у ОШ“Стеван Книћанин“ у Книћанину, у ОШ“Алекса Шантић“ у Равном Топовцу, као и у ОШ“ Јован Дучић“ у Клеку, где и данас ради. О њеном преданом, одговорном и професионалном раду говоре бројне дипломе ученика, којих је у збиру преко 200. Љубав према природним наукама и знање које је током пуних 35 година рада несебично пружала ученицима, резултовало је одличним резултатима на свим нивоима такмичења. У свакој генерацији је препознала таленат код ученика за предмете које предаје и подстицала њихов напредак. Током каријере је путовала до својих радних места и по 50 км у једном правцу, али је увек стизала на време и одржавала редовну, допунску и додатну наставу. Пример младим колегама који су упловили у просветарске воде, узор будућим генерацијама просветних радника је свакако Софија Грујић“.

Секретарка Светосавља, Владислава Игњатов

Наставница Софија Грујић се захвалила на указаном признању и награди, истакавши да је почаствована што је Управни Одбор Светосавља, изабрао баш њу за просветног радника године. Ова награда је резултат за уложени труд током 35 година рада у просвети. Радила сам, водећи се идејом да волим своје ученике, упознам их са оним племенитим што носе у себи, а често нису ни свесни. Препознавала сам и поштовала њихов труд. Доказивала им да могу бити успешни само ако раде. Била сам правична, доследна и тако стицала ауторитет. Знање наставника стиче се са пуно труда, али још више муке треба уложити у знање како носити ту титулу. Увек сам водила рачуна како се понашам кад нисам у школи, у односу према колегама, према ученицима и њиховим родитељима. Иако предајем два захтевна предмета трудим се да развијем код деце љубав према њима, у чему сам много пута успевала, а о чему сведоче многобројне награде са општинских, окружних и републичких такмичења.Увек сам спремна да помогнем мојим бившим ученицима који су данас успешни средњошколци и студенти. „Ако учитељ воли само посао, он је добар учитељ. Ако учитељ воли ученика као отац и мајка он је бољи од оног учитеља који је прочитао све књиге, а не воли ни свој посао, ни ђаке. Кад учитељ сједини љубав према послу и ученицима он је савршен учитељ“ истакла је Софија Грујић.

Награђени просветни радник, Софија Грујић

Потом су уручене књиге најбољим ученицима – ученицима генерације основних и средњих школа, од стране Града Зрењанина и организације Светосавље. Ове године Светосавље је ученицима генерације поклонило три књиге: „Крсне славе“, „Душанов законик“ и „Свети Сава“, верујући да ће оне инспирисати ученике да још више воле и поштују свој народ, отаџбину и његову историју и културу.

У име свих ученика генерације захвалила се Сара Тодоровић, ученица ОШ “Жарко Зрењанин” у Зрењанину, добитница више награда на такмичењима и успешна спортисткиња, чланица кадетске репрезентације Србије у одбојци. „Сваки успех нас ученика је резултат заједничког труда, рада и посвећености наших наставника и професора. Поред мотивације и жеље веома је значајна подршка, пре свега породице, али и нашег окружења. Зато ће ова наша признања бити даљи мотив да успешно наставимо путем знања и образовања и надам се мотив наредним генерацијама да наставе путем којим ми идемо. Ученицима желим да упишу жељене средње школе и факултете, да наставе да нижу успехе, да са поносом представљају наш град и са радошћу му се враћају. Да вера и доброчинство буду наша водиља у даљем животу и раду“, истакла је Сара Тодоровић.

Сара Тодоровић, ученица генерације ОШ “Жарко Зрењанин”, Зрењанин

У уметничком делу програма на овогодишњој Видовданској академији наступиле су Бланка Хајнал, ученица III разреда Средње музичке школе у класи професорке Ане Алексић Шајрер, уз клавирску пратњу професорке Тине Николовски, као и чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Милица Досковић са хором Светог Архангела Михаила. 

Бланка Хајнал, ученица III разреда Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“

Фотографије: Град Зрењанин и Јован Његовић Дрндак

У Зрењанину/Петровграду
На Видовдан 2022. године

Поделите вест