DSC1

Видовданска академија 2014.

Организација „Светосавље“ из Зрењанина је на Видовдан , ове године, приредила Видовданску академију на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину.

Поред обележаваља значајног датума у српској историји , на Видовданској академији даривани су ђаци генерације из свих основних и средњих школа из општине Зрењанин.

Из основних школа општине Зрењанин, то изузетно признање понело је 29 , а из средњих школа 12 ђака.

Све присутне срдачно је поздравио декан Техничког факултета „Михајло Пупин“, Милан Павловић.

У име „Светосавља“ ђаке , наставнике и остале госте поздравио је Драгољуб Бјелоглав, председник Управног одбора. Он је навео активности којим се бави организација „Светосавље“ посебно истакавши Светосавске стипендије за ђаке и студенте из вишедетних породица.

Академији су присуствовали градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, заменик градоначелника Саша Сантовац, директори школа, родитељи награђених ђака као и чланови „Светосавља“.

Академија је почела интонирањем државне химне „Боже правде“ коју је извео хор „Жене мироносице“ под диригентском палицом Зорице Кецић.

Ђаци 4-тог разреда ОШ „Др Јован Цвијић“ из Зрењанина, са својом учитељицом Јасмином Луко извели су надахнуту представу „ Молитва Светом Сави“

Програм су водили ђаци гимназије под руководством професорие Светлане Тодоровић-Гвозденовић.

Видовданску беседу говорио је професор историје у Зрењанинској гимназији Рако Томовић.

Ђаци генерације даривани су изузетном књигом Александра Гаталице „Велики рат“.

Књига је доживела 22. издање, што потврђује њену актуелност јер је тематски рађена као историјски роман са драматиком из Првог светског рата.

У име награђених ђака, речи захвалности упутила је Нина Ђукановић, ђак генерације Зрењанинске гимназије и стипендиста „Светосавља“.

На Видовдан се увек сећамо Косовских јунака и Светог Лазара који је утемељио наш морал и идеале слободе. У нашој историји ни један догађај није толико драматичан и потресан као Косовска битка. У свакој српској кући помене се нека реч о овом великом страдању и нема тога ко га није комантарисао на свој начин.

Поред Косовске битке , на Видовдан 1914. године у Сарајеву, догодио се атентат на Франца Фердинанда , који је одјекнуо целим светом. Припадник младе Босне , Гаврило Принцип, извршио је атентат на човека који је био осведочени непријатељ Срба и Србије.

Историчари верују да ни један атентат у историји није имао оволики значај. Било је то време када су млади Срби из окупиране Босне и Херцеговине, веровали да се убијањем значајних личности и личном жртвом може променити положај свога народа. У Бечу и Белрлину вест о атентату је дочекана као „добар посао“ или оно што им је управо требало да почну рат.Обезбеђење престолонаследника Франца Фердинада, је аматерски слабо обавило свој задатак, али то никога од званичника више није интересовало.

Цео свет је ове године обележио 100 –годишњицу атентата на различите начине: једни су славили Франца Фердинанда као жртву , а други Гаврила Принципа као младог хероја.Без обзира на разлике, једно је сигурно: Видовдан је свима опомена.

О Видовдану 2014. године
Рако Томовић, секретар

Поделите вест