Ненад Гугл

Видовданска беседа 2024. године

Ненад Гугл, професор српског језика и књижевности, писац и књижевник

Припала ми је изузетна част да се на позив мојих искрених и великих пријатеља из Светосавља, данас обратим свима вама, али пре свега најбољим ђацима у Зрењанину. Као што знате данас је Видовдан. То је веома битан празник. Али треба да знамо да овај празник није битан само за нашу историју и наш народ, овај празник је веома битан и за свакога од нас појединачно.

Зашто?

Зато што нас Видовдан подсећа да увек морамо да се определимо. Видовдан нас подсећа да свакога дана својим одлукама бирамо ко смо и ко ћемо бити.

Онај наш први велики Видовдан који је као копчом везан за Косовски завет, био је велика раскрсница на којој је требало одабрати праву страну. Наши преци су знали да мудро бирају, Ми њихови потомци данас, исто то треба да знамо. Ево како је народна поезија описала тај Косовски Видовдан.

„Сама књига цару беседила,
Царе Лазо, честито колено,
коме ћеш се приволети царству,
Или волиш царству Небескоме
Или волиш царству земаљскоме“

Овај избор који је био пред царем Лазаром налази се и пред сваким од нас. Од тога како ћемо бирати између ове две крајности, зависи све, баш све, у нашем животу. Скоро сваки дан носи у себи овакво питање и дилему и ми у сваком новом тренутку увек и увек одлучујемо ко јесмо и ко ћемо бити.

Ако будете бирали Земљаско царство, остварићете у животу оно што је земаљско.

 • Сигурно нећете остварити свој пуни потенцијал
 • Уживаћете у краткотрајним задовољствима
 • Нећете имати снаге да покренете читав океан могућности који је у вама
 • Бићете заробљени мобилним телефоном
 • Изгубићете свој идентитет, одређења туђих култура и странаих народа ће вас прогутати
 • Покидаћете везу са прецима који су живи, снажни и присутни међу нама, а ви ћете бирајући царство земаљско то заборавити
 • И на крају, постаћете слаби, лако ће вас застрашивати и бићете испуњени немиром, страхом и зебњама

Ако будете бирали Царство Небеско, остварићете оно што је небеско у вама

 • Открићете и отворити невероватне дарове које је Бог спустио у вас још на дан вашег рођења
 • Изнећете те дивне дарове, таленте, способности пред друге људе и уз помоћ њих служићете другим људима, заједници, нацији, култури и човечанству.
 • Даваћете увек и свуда допринос
 • Бићете храбри, стабилни, и људи са ставом и кичмом
 • И оставићете траг, али не неки танки, мршави траг који бледи и који ће ветрови да прекрију прашином када ви одете са овога света, него ћете оставити траг као наши преци, траг који се види јасно- утабани траг који ће ваши потомци моћи да прате.

У вама горе и разгоревају се најразличитији таленти, знања и вештине. Међутим, да ли ће ваша будућност бити светла, то само зависи од вас и од вашег Видовданског избора. Сви ви желите да постанете успешни људи, желите да освојите факултете и постанете угледни лекари, адвокати, инжењери, архитекте, професори. Сви ви желите да оставрите оно што је небеско у вама. Али да бисте успели да постанете оно што по потенцијалу носите у себи сигурно можете да будете, да бисте одабрали Царство Небеско, морате знати четири основна корака који ће вам то омогућити.

Покушаћу данас да вам укажем на те четири ствари у којима лежи кључ за ваш успех и светлу будућност, и прави нВидовдански избор.

Прва ствар: морате имти јасан циљ испред себе. У књизи Луиса Керола Алиса у земљи чуда постоји следећа ситуација:

„Једног дана Алиса дође до места где се пут рачвао и виде мачку на дрвету
Којим путем да кренем? упита.
Мачка узврати питањем Куда желиш да идеш?
Не знам одговори Алиса
Онда уопште није важно који ћеш пут одабрати рече мачка“.

Уколико будете знали шта заиста хоћете у животу, имаћете шансу да до тога дођете. У постављању својих циљева и визија слободно користите машту, али и размишљање. Алберт Ајнштајн је рекао Машта је важнија од знања. Због тога немојте се уплашити од стварности, ви сигурно имате довољно снаге и потенцијала да стварност прилагодите себи. Поставите испред себе јасне циљеве, ви морате да знате шта хоћете, већина људи о томе ништа не зна.

Други корак, односи се на начин како да дођете до циља. И овде нема много тајни, одговор се крије у једној речи- дисциплина.  Дисциплина је цена која се плаћа да би се постигао циљ. Дисциплином замишљене циљеве претварате у стварност. За разлику од маште која учествује у дефинисању циљева, дисциплина дефинише стварност.

Свакога дана дајте све од себе. Не почињите ниједан посао ако нисте спремни да паднете исцрпљени од умора док га не завршите. Створите навику да учите, да радите, да улажете напор, да достигнете подвиг и границе за вас неће постојати.

Трећи корак се садржи у речи – волети. Један паметан човек је рекао Тајна успеха у животу није у томе да човек ради оно што воли, већ да воли оно што ради.

Морате се трудити да не будете мрзовољни у савладавању испита у учењу. Напротив, будите активни, развијте страст у себи, нарочито према оним стварима које вас на први поглед муче и нервирају. Волети – то је глагол, то је радња. Волети- то се постиже; то није стање које не зависи од вас. Вољење долази из срца и показује се као оптимизам, узбуђење, емотивно везивање, решеност. Вољење и љубав представљају гориво за вашу визију и гориво за дисциплину, и то гориво ви можете производити у своме срцу, независно од свега.

Четврта ствар која је важнија од претходне три јесте – савест.

Иво Андрић је рекао Често у животу успех је оно што човеку ломи врат. Савест је ваша брана, ваш штит од гордости, опијености, пропасти. Уколико не изградите моралне принципе, небеске принципе у себи, колико год били успешни, утицајни или богати бићете празни и несрећни, неспособни да волите друге, а самим тим, ни себе на прави начин. Данас су многи људи, нажалост, заборавили на савест. Заборавили су најбитнију ствар без које претходне три постају ваши највећи непријатељи, јер визија, дисциплина и страст уколико су развијене, а нема савести као четврте ствари- животни резултати за таквог човека могу бити трагични и катастрофални. Савест је оно што чини суштину Видовданског избора. Без савести и моралних принципа шта год да радимо, увек ћемо бирати Царство земаљско.  Наши преци су кроз целу историју увек били на правој страни и то је велика ствар. Они су увек бирали праву страну зато што су укључивали савет у своје одлуке, као што је то урадио и кнез Лазар на данашњи видовдански дан пре 626 година.

Међутим у видовданском избору увек постоји замка у коју се многи лако хватају.

Постоји шест ствари које човеку доносе сигурну пропаст, шест ствари које човека ломе, разарају и уништавају, шест ствари чији су коначни резултати несрећа и празнина, а које човек, несвестан зла које оне носе, жарко жели и бира. Ових шест ствари су погрешан избор и чувајте их се, Ево којих су то шест ствари:

 1. богатство без рада
 2. уживање без мере
 3. знање без карактера
 4. пословање без поштења
 5. наука без човечности
 6. политика без принципа

Због тога, трудите се да увек бирате оно што је добро и исправно. Трудите се да на Видовданску дилему одговорите као и свети кнез Лазар бирајући небеско у себи и свету, а не земаљско. Трудите се да у својој личности изградите рад, меру, карактер, поштење, човечност и принципе, а све се то изграђује на савести као на темељу. Једино ћете на тај начин бити успешни и једино ћете тако постати велики људи.

Мислим да је пред вама светла будућност, јер ви сте пуни светлости. У вама се разгоревају најразличитији таленти, способности и знања. Данас је Видовдан веома битан и велики празник јер Видовдан треба увек да вас подсећа да бирате небеско, и треба да вас опомене да ви одлучујете о томе да ли ћете бити мали и безначајни људи које ће потомци брзо заборавити или ћете постати громаде и планине, велики људи као наши преци који су утабали траг. И ваш траг могу да прате они који долазе за вама. Зато на Видовданску дилему која се понавља свакога дана, увек бирајте оно што је небеско.

Ненад Гугл,

У Зрењанину/Петровграду
на Видовдан 2024. године

Поделите вест