Видовданска академија

Одржана Видовданска академија у Народном позоришту „Тоша Јовановић“

У петак 28. јуна у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ одржана је Видовданска академија, коју Светосавље сваке године, традиционално, организује заједно са Градом Зрењанином. Академија је започела Химном, Боже правде, коју је извела Марија Алексић.

Овогодишњу беседу поводом Видовдана одржао је Ненад Гугл, професор српског језика и књижевности, писац и књижевник, који је на самом почетку истакао да му је припала изузетна част да се на позив својих искрених и великих пријатеља из Светосавља, обрати свима, али пре свега најбољим ђацима у Зрењанину. „Као што знате данас је Видовдан. То је веома битан празник. Али треба да знамо да овај празник није битан само за нашу историју и наш народ, овај празник је веома битан и за свакога од нас појединачно. Зашто? Зато што нас Видовдан подсећа да увек морамо да се определимо. Видовдан нас подсећа да свакога дана својим одлукама бирамо ко смо и ко ћемо бити. Онај наш први велики Видовдан који је као копчом везан за Косовски завет, био је велика раскрсница на којој је требало одабрати праву страну. Наши преци су знали да мудро бирају. Ми њихови потомци данас, исто то треба да знамо“, истакао је Гугл.

Обраћајући се присутнима, заменик градоначелника Саша Сантовац је присутнима указао да је сећање на прошлост наша морална дужност и обавеза, али да је данашња Видовданска академија организована и због будућности.
Овде смо да укажемо да сте део те будућности управо ви, који сте ту част заслужили својим знањем, радом и истицањем међу другима. Овде смо, да вас подржимо у свим вашим плановима и сновима које имате. Драги ученици генерације, у име Града Зрењанина и у своје лично име честитам вам на постигнутим успесима у досадашњем школовању и пожелим да их потврдите у средњој школи и на факултету“.

Председник Светосавља, Драган Видаковић је у име Организације честитао свима овај велики празник и подсетио на његов значај за српски народ. „Видовдан је уз Светосавље уграђен у темеље нашег идентитета, а сваки човек као и народ, без свог идентитета су као биљка без корена који сваки ветар може одувати. На просторима које насељава наш народ одувек дувају снажни ветрови, али ми смо и даље постојани и сасвим смо сигурни да је то управо због снажне везе са нашим прецима. Косовски јунаци су били пред избором:часна смрт или живот у срамоти. Они су изабрали да у борби за часни крст и слободу златну положе оно највредније што имају:своје животе“.

Видаковић је апострофирао да на Видовданској академији Светосавље награђује најбоље просветне раднике године, као и ученике генерација свих основних и средњих школа са теритрије Града Зрењанина/ Петровграда.

Председник Управног Одбора Светосавља Драган Ранисављевић је прогласио најбоље просветне раднике за школску 2023/24. годину. Ово пригодно признање и новчану награду у износу од по 60.000 динара добиле су Весна Петровић, наставница српског језика и књижевности у ОШ „Петар Петровић Његош“ у категорији основних школа и Анико Мелеги, наставник – дефектолог из ОСШ „9. мај“ у категорији средњих школа. Ранисављевић је у свом обраћању образложио избор У.О. за ову школску годину.

Након уручења признања просветним радницима уследио је традиционални део Видовданске академије – додела поклона ученицима генерације основних и средњих школа. Ове године Светосавље је ученицима генерације поклонило две књиге Михајла Пупина: „Са пашњака до научењака“ и „Нова реформација: од физичке до духовне реалности“. Награђено је укупно 44 ученика генерације.

У име награђених ученика обратили се Наташа Живојинов, ученица генерације Средње медицинске школе, Зрењанин.

У музичком делу Видовданске академије учествовали су Марија Алексић и КУД „Ђерђеф“ који је извео сплет игара из Косовског Поморавља.

У Зрењанину/Петровграду
на Видовдан 2024. године

Фотографије: volimzrenjanin.com и Град Зрењанин

Поделите вест