VIDOVDANSKA-AKADEMIJA-15

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Уз државну химну ,,Боже правде“ коју је извео хор „Жене мироносице”, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ одржана је свечана Видовданска академија коју су и ове године заједно уприличили СВЕТОСАВЉЕ и Град Зрењанин. Овом приликом, традиционално, од оснивања СВЕТОСАВЉА се награђују ученици генерације основних и средњих школа са територије Града Зрењанина и Општине Житиште.

Ђаци генерације основних школа са замеником градоначелника Сашом Сантовцем, председником Светосавља Драганом Видаковићем и секретаром Светосавља Раком Томовићем

На почетку академије, Видовданску беседу је одржао протојереј др Нинослав Kачарић. Он је говорио о значају овог датума у нашем народу и његовој цркви као и историјским догађајима који су овај датум учинили да буде један од најзначајнијих у свеукупној историји Срба.

протојереј др Нинослав Kачарић држи беседу, а у позадини хор „Жене мироносице“

Град Зрењанин је и овог пута стао као подршка најбољима, а присутнима на академији се у име града обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, који је нагласио да су данас награђени најбољи ученици, и они који су будућност нашег града

                  – Лепа слика Зрењанина је у овој сали, јер сте ви део његове будућности, и то најбољи и најуспешнији део. Обележавајући Видовдан, обнављамо наше памћење и сећање, а све то чинимо због сопствене и због ваше будућности – нагласио је Сантовац.

                  Он је пожелео младима да се школују и студирају по својој вољи и избору, али да се по стицању дипломе врате у свој град и ту граде каријеру, заснују породицу и доприносе развоју и Зрењанина и државе Србије.

Обраћање заменика градоначелника Зрењанина, г-дин Саша Сантовац

– Деца која су данас добила награде су најбољи ђаци у својим школама и највредније што имамо. Трудићемо се као заједница да им створимо што боље услове за даљи живот како би нам се једног дана, када заврше школе вратили као врсни стручњаци – изјавио је Саша Сантовац.

                  Председник Светосавља, Драган Видаковић је окупљене у сали поздравио у име организације традиционалним светосавским поздравом „Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози“ и истакао да на овај свети дан, Видовдан, толико пута помињан и ретко значајан у историји нашег народа овим поздравом жели и да подсети колико нам је и у овом времену слога потребна.  А слоге нема без памети, а памети нема без образовања и школа.

Обраћање председника Светосавља, Драгана Видаковића

– Зато смо данас овде да одамо признање оном најбољем и најпаметнијем што имамо у нашим школама. На овај дан се сећамо и велике жртве наших косовских јунака, али и сталне дилеме избора између царства небеског и земаљског. Вашом пожртвованошћу, ви ђаци генерације сте показали да немате дилеме у избору правог пута, а то је пут учења и усавршавања, достизања оног најбољег што можете бити. Тај пут је данас целом нашем народу најпотребнији – ваш пут је прави пример за све ваше вршњаке, али и будуће нараштаје. То је пут који све нас води у будућност у којој ћемо обележавати Видовдане у миру и благостању са дубоком вером у боље сутра – истакао је Видаковић.

                  Видаковић је потом подсетио да је СВЕТОСАВЉЕ од прошле године увело и посебно признање за просветног радника године и виду повеље и новчане награде у износу од 50.000 динара.

                  – Циљ нам је да овим укажемо на значај наставника и професора који су недовољно вредновани у нашем друштву. На овај начин им одајемо својеврсно поштовање – нагласио је председник СВЕТОСАВЉА.

                  Он је  потом позвао наставника техничког и информатике у Основној школи „Ђура Јакшић” из Зрењанина, г-дина Јована Ђорђевића који је добитник признања СВЕТОСАВЉА за просветног радника године 2019. да му уручи ово признање.

                  Пре уручивања признања, Видаковић је прочитао образложење наставничког већа ОШ Ђура Јакшић на основу којег је СВЕТОСАВЉЕ одлучило да додели ову награду управо наставнику Ђорђевићу.

Председник Светосавља уручује признање просветном раднику године, наставнику Јовану Ђорђевићу

У име награђених ученика основних и средњих школа обратила се ученица, ђак генерације Зрењанинске гимназије Милица Јоцић која је истакла да је поносна што живи у граду који има организацију каква је СВЕТОСАВЉЕ. Она је посебно нагласила да су данашњи млади одговорни, систематични, спремни за учење и рад на себи и сарадњу. Подсетила је да поред награђених ђака генерације постоји и много младих који корачају истим стопама.

Обраћање ученице Зрењанинске гимназије, Милице Јоцић у име свих награђених ђака генерације основних и средњих школа Зрењанина

Председник СВЕТОСАВЉА, Драган Видаковић је на Видовданској академији уручио и посебно признање СВЕТОСАВЉА професору историје Зрењанинске гимназије, г-дину Раки Томовићу, који је и секретар организације од њеног оснивања. Признање у виду освештане иконе Светог Саве је уручено професору у поводу његовог одласка у пензију, после 30 година дуге професорске каријере.

Уручивање посебног признања секретару организације СВЕТОСАВЉЕ, професору Раки Томовићу

Видаковић је истакао да ће професор Томовић остаћи у памћењу свих његовоих ђака као јединствен професор по ретко занимљивом начину излагања градива уз коришћење пуно метафора и дигресија по којима је професор јединствен. Осим тога, посебно важно у радном веку професора Томовића је и његов васпитно педагошки приступ својим ђацима који су га доживљавали као родитеља.

– Професор Рако Томовић свакако заслужује да буде и међу награђеним најбољим просветним радницима године по избору СВЕТОСАВЉА, али да он због своје скромности и хришћанских православних светоназора није желео да буде ни међу кандидатима, у чему га је СВЕТОСАВЉА и разумело и подржало – посебно је истакао Видаковић

Заједничка фотографија са ђацима генерације средњих школа

Погледајте ТВ прилоге са Видовданске академије:

РТВ САНТОС
КТВ Зрењанин

Поделите вест