1

20. Светосавски бал

26.јануар 2020. године

Организација СВЕТОСАВЉЕ је у недељу, 26.јануара 2020. године, уочи Савиндана, у Барокној сали скупштине Града Зрењанина организовала, јубиларни 20-ти добротворни Светосавски бал. Тимеје настављена дуга традиција организовања хуманитарних балова у нашем граду ‒  традиција којом се може похвалити само мали број градова у нашој земљи.

Кум Светосавсог бала за 2020. годину био је господин Недељко Станић са својом породицом, а кумство за наредну годину 2021.  преузео је господин Саша Бајић.

Светосавски обред служили су свештеници из црквене општине Зрењанин/Петровград из храмова у нашем граду, по свечаној традицији, уз подршку хора „Жене Мироносице„ које су отпевале Химну Светом Сави.

Као и претходних година, и на овогодишњем, јубиларном 20- ом по реду Светосавском балу програм је био богат, леп и разноврстан уз нове и старе учеснике, беседе, песме и игре у славу нашег највећег свеца и просветитеља Светог Саве. Водитељи програма Кристина Буцу ‒ студент II године Економског факултета и добитник светосавске стипендије за школску 2019/20. и Данило Ћирић ‒ ученик средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, такође добитник  светосавске стипендије за школску 2019/20. годину, поздравили су све присутне у име организације Светосавље и пожелели им добродошлицу на јубиларни, 20-и по реду Светосавски бал. Уз подсећање на то ко је био Св. Сава, као и на привилегију да је у нашем граду одржана прослава великог јубилеја ‒ 800 година САМОСТАЛНОСТИ СРПСКЕ ЦРКВЕ и проглашења и посвећења СВЕТОГ САВЕ за њеног Првог архиепископа, водитељи су између осталог  истакли:“ Понос српског народа – Свети Сава и његово учење ‒ СВЕТОСАВЉЕ не јењава временом, оно постаје снажније преливајући се са зидина манастира Хиландара, кроз сваку школску учионицу ‒ његов храм, а онда и наша срца, и тако обитава заувек као најчистија љубав. Са поносом истичемо да смо народ Светог Саве.“

Након уводног обраћања водитељског пара, уследила је свечана и традиционална примопредаја кумства, као и обраћање кумова (овогодишњег и будућег кума) гостима Светосавског бала.

Присутнима се обратио и градоначелник господин Чедомир Јањић, као и председник организације Светосавље господин Драган Видаковић, који је и свечано уручио иконе Св. Саве представницима следећих школа: директору Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Зрењанину ‒ др Марији Серво,  директору  ОШ „Доситеј Обрадовић„ ‒ Биљани Манић  и директору ОШ „Др Бошко Вребалов„ у Меленцима ‒ Наталији Макивић. Ове године додељено је укупно 78 икона Св. Саве, које су претходно освештане у храму Светог Арханђела Михајла уз присуство великог броја ученика, наставника и директора поменутих школа. Било је то до сада најбоље, најлеше и најрадосније освећење икона Св. Саве, од када их Светосавље дарује школама. 

СВЕТОСАВЉЕ је и ове године, на Светосавском балу доделио новчане награде ученицима, победницима на претходно расписаном Светосавском ликовном и литерарном конкурсу, који се већ традиционално додељује ученицимаосновних школа. Тема овогодишњег ликовног конкурса за ученике нижих разреда, била је „СВЕТИ САВА У МОЈОЈ ШКОЛИ„, а литерарног за ученике виших разреда основних школа „ СВЕТИ САВО САВЕТ ТРАЖИМ„. Пропозиције такмичења су остале непромењене и објављене су на сајту СВЕТОСАВЉА. Награде су такође остале исте:

  • за освојено ПРВО место  на оба конкурса /и ликовни и литерарни/  награда је  15.000  динара
  • За освојено  ДРУГО  место  на  оба  конкурса  награда је   10.000  динара
  • За освојено   ТРЕЋЕ  место  на оба конкурса награда је 5.000 динара

Као и претходних година пристигао је велики број радова, од тога 263 ликовних и 36 литерарних. О наградама је одлучивао стручни жири, за ликовни конкурс: Ивана Арађан, кустос-историчар уметности и Надица Симјановски – сликар и професор ликовне културе, а за литерарни конкурс: Душка Коларов ‒ професор српског језика и књижевности и Јелена Ваван ‒ такође, професор српског језика и књижевности.

Председник Управног одбора СВЕТОСАВЉА госп. Драган Ранисављевић је уручио награде победницима ликовног конкурса:

  1. место,  Матеја Ердељан III/2, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Зрењанин
  2. место,  Нина Филиповић IV, ОШ „Младост“, Томашевац
  3. место, Вук Воркапић IV/1,  ОШ “Жарко Зрењанин“ , Зрењанин

Поред награђених радова, жири је похвалио и 20 радова, који су били исложени у холу испред Барокне сале.

Док су награђени ученици излазили да приме награду, водитељи су упознали присутне са активностима СВЕТОСАВЉА између два Светосавска бала:

– БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА свим донаторим и пријатељима СВЕТОСАВЉА

– КВИЗ ИЗ ИСТОРИЈЕ на тему „Краљевина Југославија између два светска рата“

– УСКРШЊА ЧЕСТИТКА свим дародавцима и пријатељима СВЕТОСАВЉА

– ЕКСКУРЗИЈА за учеснике квиза из историје ‒ Идвор, Владичански двор у Вршцу, манастир Месић

– ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА у згради Народног позоришта ‒ 29.јуна 2019., на којој су даровани ђаци генерације из свих основних и средњих школа на територији општине Зрењанин, књигом Александре Нинковић Ташић Звездобројци. Као и додела признања најбољем просветном раднику за школску 2018/2019. годину која је припала наставнику технике и технологије у ОШ „Ђура Јакшић„ Зрењанин ‒ Јовану Ђорђевићу.

– ЧЕСТИТКА ђацима првацима за полазак у школу, 01.септембра 2019. године, као и даривање свескама са ликом Светог Саве ‒ укупно 2300 свесака.

–  ХОДОЧАЋЕ на Крф , острво Видо, Српско војничко гробље у Солуну ‒ Зејтинлик

– КОНКУРС за доделу СВЕТОСАВСКИХ СТИПЕНДИЈА, које су намењене талентованим ученицима средњих школа и студентима, а додељују се већ традиционално 9 година, а од 2016. године проширено је и на територију општине Житиште.

–  добитници стипендија СВЕТОСАВЉА за школску 2019/20 годину су 15 ученика и 4 студента.   Уговори су потписани 17. децембра прошле године.

– Позив за учешће на  ЛИКОВНОМ И ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ  са темама „Свети Сава у мојој школи„ односно „Свети Саво савет тражим„ са наградама за најбоље радове на оба конкурса.

Затим је председника Светосавља, госп. Драгана Видаковић уручио награде за литерарни конкурс.

  1. место, Катарина Имброњев,  V/1, ОШ „Др Бошко Вребалов“, Меленци
  2. место, Ленка Новаковић VI разред, ОШ „Бранко Ћопић“, Лукићево
  3. место, Павле Дебелица VI/2, ОШ „Јован Јовановић Змај“,  Зрењанин

Жири је похвалио и четири рада ученика Кларе Тапаи и Саре Пророк из ОШ „Ј.Ј. Змај„Зрењанин,  као и Нађе Париповић и Филипа Париповића из ОШ „Др Јован Цвијић„ Зрењанин.

У програму 20-ог Светосавског бала поред хора Жене Мироноснице учествовали су и чланови плесног ансамбла КУД-а ПИОНИР који су се представити сплетом игара које су се играле на дворовима српских краљева, а неке од ових игара су често извођене и на Светосавским баловима у Бечу, чија традиција је и најдужа (овај сплет  је познат и под називом БАНАТ).

Премијено на Светосавском балу ученици ОШ “Др Бошко Вребалов“ из Меленаца, окупљени у удружењу СРБОЉУПЧЕ ‒ које на оригиналан начин описује и обрађује разне теме из наше историје, културе, вере, црквеног и световног живота, дајући свој печат и поруку, предвођени својим вероучитељем Јованом Веселиновим, извели су комад „Принц Растко ‒  ПУТ“ (како су они видели и израчунали путовање Светог Саве на Свету Гору пре 800 година). Затим је наступила и наша суграђанка, предивна Милица Досковић, која је извела стару народну песму „А што ти је мила кћери јелек раскопчан„ и песму са нашег КОСМЕТ-а „Гора јечи“. Овогодишњем програму посебан печат дао је прослављени хор Свети СЕРАФИМ САРОВСКИ фантастичним извођењем родољубивих српских песама.

За музички део програма и пратњу свим извођачима био је задужен бенд из Кикинде, који је сјајним избором песама заслужан за веселу атмосферу током целе вечери. Овогодишњи музички програм  бала започео је песмом/мелодијом „ОВО ЈЕ СРБИЈА„.

Организација СВЕТОСАВЉЕ се захваљује свештенству, градској управи, свим учесницима програма , сарадницима у организације бала, а посебно свим званицама који су својим добровољним прилозима помогли и помажу рад наше организације и мисију помоћи ученицима и студентима из вишедетних породица да се лакше и школују и постану успешни, часни и узорни људи.

Сав приход са бала и намене за које су средства утрошена биће објављени на нашем сајту, као и све предстојеће активности организације СВЕТОСАВЉЕ.

ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ !

У Зрењанину/Петровграду, 02.02.2019. године,

Поделите вест