21. Светосавски бал

21. Светосавски бал

Славска трпеза у Барокној сали

Организација  СВЕТОСАВЉЕ  је у четвртак, 26. јануара 2023. године, уочи Савиндана, у Барокној сали скупштине града Зрењанина организовала, после 2 године паузе због виурса короне, традиционални добротворни  Светосавски бал, 21. по реду

Светосавски обред служили су свештеници из црквене општине Зрењанин/Петровград из храмова у нашем граду, по свечаној традицији, уз подршку хора „Жене Мироносице“.

Кум 21. Светосавског бала Драган Ристић са свештенством

Кум бала за 2023. годину био је господин Драган Ристић са својом породицом, а кумство за наредну 2024. годину преузео је господин Драган Тодорић са супругом Биљаном.

Драган Тодоровић и Драган Ристић са супругама

Као и претходних година програм на Светосавском балу  је био богат, разноврстан уз нове и старе учеснике, песме и игре у славу нашег највећег свеца и просветитеља Светог Саве.

„Жене Мироносице“

Програм су водиле добитнице Светосавске стипендије  – Кристина Буцу,  мастер студент Економског факултета у Суботици и Милена Ћоровић, ученица Средње медицинске школе. Оне су поздравиле све присутне у име организације  Светосавље и пожелеле добродошлицу на 21. по реду  Светосавски бал, уз подсећање на лик и дело Светог Саве, као и на привилегију да је у нашем граду одржана прослава великог јубилеја ‒ 800 година САМОСТАЛНОСТИ СРПСКЕ ЦРКВЕ и проглашења и посвећења СВЕТОГ САВЕ за њеног Првог архиепископа.

Водитељке бала Милена Ћоровић и Кристина Буцу

Након уводног обраћања водитељског пара, уследила је свечана и традиционална примопредаја кумства, као и обраћање кума овогодишњег  Светосавског бала, Драгана Ристића.

Примопредаја кумства

Присутнима се обратио и градоначелник господин  Симо Салапура, који се захвалио Светосављу што негује ову лепу традицију и истакао да ће град и у будућности омогућавати да се балови одржавају у најлепшој и најсвечанијој градској дворани.

Обраћање градоначелника

Председник организације  Светосавље  господин  Драган Видаковић је свечано уручио иконе Светог Саве директорима следећих школа: ХПТШ „Урош Предић“ Зрењанин, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Зрењанин, ОШ „Соња Маринковић“ Зрењанин, ОШ „Братство“ Арадац, ОШ „Свети Сава“ Стајићево, ОШ „Никола Тесла“ Банатско Карађорђево и ОШ „Милош Црњански“ Српски Итебеј. Ове године је додељено укупно  110 икона Светог Саве, које су претходно освештане у  храму Светог Арханђела  Михајла уз присуство ученика, наставника и директора поменутих школа.

Драган Видаковић предаје освештану икону директорки ОШ „Свети Сава“ Стајићево, Зорани Медић

На овогодишњем Светосавском балу свечано је потписан и меморандум о сарадњи између организација СРБИ ЗА СРБЕ и СВЕТОСАВЉА, којим се у наредном периоду предвиђа међусобна подршка у свим хуманитарним и патриотским активностима које обе организације спроводе и по којима су препознате у друштвеној заједници. У име поменутих организација обратили су се председник Светосавља Драган Видаковић и предсеник Организације Срби за Србе Игор Рашула.

председник Светосавља Драган Видаковић и предсеник Организације Срби за Србе Игор Рашула

У програму 21. Светосавског бала  поред хора  „Жене Мироносице“  учествовали су и чланови КУД-а „Ђерђеф“ који су се представити сплетом игара из Баната и Црне Траве.  

КУД „Ђерђеф“

Ученица Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, Васкрсија Ковачевић, својим предивним извођењем нумера „Тамо далеко“ и „Црвен цвете“ уз пратњу на клавиру, Владимира Алексића, такође ученика музичке школе, задивила је све присутне.

Васкрсија Ковачевић

Овогодишњи забавни део Светосавског бала  започео је плесом уз мелодију „ОВО ЈЕ СРБИЈА“. За музички део програма био је задужен Миша Близанац и његов оркестар.  

Организација  СВЕТОСАВЉЕ  се захваљује свештенству, градској управи, свим учесницима програма, сарадницима у организацији бала, а посебно свим званицама који су својим добровољним прилозима помогли и помажу Светосавље у њеној мисији – стипендирању ученика и студената из вишедетних породица, слабијих материјалних могућности, како би се лакше школовали и постали успешни, часни и узорни људи.

У Зрењанину/Петровграду

26. јануара 2023. године

Фотографије: ТВ Сантос, Јован Његовић Дрндак и Александар С Блануша

Брачни пар Јовановић
Брачни пар Видаковић
Брачни пар Бјелоглав
Брачни пар Крајован
Брачни пар Тодоровић
Брачни пар Младеновић
Брачни пар Ранисављевић

Поделите вест