IMG_20190422_144337

ЧУВАЈТЕ ШТА ИМАТЕ ! – Српско војничко гробље у Солуну- април 2019.

“ЧУВАЈТЕ ШТА ИМАТЕ !“- Ораћемо СВЕ наше њиве !

“Чувајте шта имате!“ промрмљао је времешни старац не гледајући нас, готово себи у браду, седећи на дрвеној столици загледан у крстове испред себе, док смо полако одлазили опраштајући се у нади да ћемо поново срести деда Ђорђа Михаиловића, живу икону-чувара Српског војничког гробља у Солуну.

Час историје, беседу посвећену  бесмртним херојима отаџбинског рата коју је одржао ђацима Зрењанинске гимназије, једнако бесмртне стихове Војислава Илића млађег, који имају посебну тежину када их Он изговара, остаће дуго у сећању свих нас који смо имали срећу да нас дочека, посвети нам време и испрати са овог светог, ходочасног места, драги деда Ђорђе.

“Чувајте шта имате!“, као мантру сам понављао у себи, схватајући да је то заправо ЗАВЕТ-АМАНЕТ свих хероја под крстовима и у спомен костурници, УПУЋЕН С НЕБА и кроз уста старине изговорен, нама-који долазимо већ 100 година и долазићемо још … док нас буде.

“Чувајте шта имате“ , јер НИШТА друго немате, јер ниште друго имати нећете ако ово не сачувате, јер чувајући то што је ваше (СРБИЈА) чувате и нас који лежимо под овим крстовима, чувате и себе, чувате и своје потомке и њима преносите овај аманет.

Замислих се и запитах, “Јесмо ли кадри испунити овај аманет, ми одрасли и наша “деца овог века“, дал смо заиста достојни Њих и њиховог дела (к`о што се некад Милан Ракић питао у песми “На Газиместану“). Верујем да јесмо, јер је то и природни нагон за самоодржањем који рађа и дуго потискивано самопоштовање своје историје и свих хероја од Боја на Косову до Битке на Кошарама.

Здрав и жив нам био деда Ђорђе, ОРАЋЕМО наше њиве, како потомак, унук ил праунук редова Радомира Матејића, на плочи костурнице испод капеле остави поруку уз икону њиховог свеца :“Још оремо све наше њиве.“

ТО је испуњење поменутог аманета, тако треба да “Чувамо шта имамо“ – орући СВЕ наше њиве !    

                                                                                                Драган Ранисављевић

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email