Untitled-1

Дана Ћирила и Методија – Дан словенске писмености и културе 24. мај 2021.године

 У знак сећања на Ћирила и Методија, осниваче словенске књижевности и творце првог словенског писма, 24. маја обележава се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе. Овај државни празник установљен је 2019. године, одлуком Владе Републике Србије. Иницијатива је потекла од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а подржали су је: Матица српска, Српска првославна црква и Филолошки факултет у Београду. Овај презник обележава се и у другим словенским земљама као што су: Русија, Украјина, Пољска, Северна Македонија, Бугарска, Чешка и Словачка.
Српска православна црква и њени верници, такође славе овај празник.

Проповедање на словенском језику, које је везано за мисионарску делатност Ћирила и Методија, имало је одлучујући значај за ширење хришћанства међу Јужним Словенима и настанак њихове средњовековне културе. Они су својом делатношћу створили предуслове за почетак словенске писмености и културе, због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.

Оргaнизација Светосавље је 24. маја 2019. године, у сарадњи са Градом Зрењанином, у Барокној сали Скупштине града, организовала свечаност поводом обележавања Дана Ћирила и Методија – Дана словенске писмености и културе. Међутим, ове године, као и претходне (2020), због актуелне ситуације изазване вирусом корона (Covid-19), изостало је свечано обележавање овог празника.

Поделите вест