Додела награда

Додељене награде и отворена изложба Светосавског ликовног и литерарног конкурса у Народном музеју Зрењанин

Васкрсија Ковачевић, Средња музичка школа „Јосиф Маринковић“

Свечаност поводом Светосавског ликовног и литерарног конкурса и отварања изложбе дечјих радова под називом „У посети Светом Сави“, која је уприличена у Народном музеју Зрењанин, у четвртак 31. марта 2022. године, започела је Химном Светом Сави, коју је извела Васкрсија Ковачевић, ученица II разреда Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, а затим се присутнима обратио директор Народног Музеја Зрењанин, Синиша Оњин, који је истакао да је упознат са радом Светосавља и да му је изузетна част и задовољство што се овакав један догађај дешава у нашем музеју. Надам се да ће ово прерасти у традицију и да ће се сарадња између Светосавља и Народног музеја Зрењанин наставити, рекао је Оњин.

Синиша Оњин, директор Народног музеја Зрењанин

Председник Светосавља Драган Видаковић поздравио је присутне светосавским поздравом „Да живмо сви у слози Свети Саво ти помози“ и захвалио се деци, учитељима и наставницима на уложеном труду. Апострофирао је да Светосавље већ 15. пут организује Светосавски конкурс с основном идејом да се анимирају деца школског узраста да се више баве изучавањем наше националне историје. „Желимо да подстакнемо да управо у лику Светог Саве наши млађи нараштаји нађу инспирацију, да раде на сопственом образовању и усавршавању, јер просвета и просвећивање је оно што нам је Свети Сава оставио у аманет. Идеја да се по први пут организује оваква једна изложба и додела награда у Музеју потекла је од Управног одбора Светосавља, а разлог је да допринесемо и популаризујемо МУЗЕЈ, да неки млађи нараштаји, који можда по први пут улазе у ову кућу имају прилике да је виде и осете као своју, рекао је Видаковић и најавио неке нове планове и идеје које Светосавље има са Народним музејом Зрењанин. Захвалио се директору Синиши Оњину, јер је од срца прихватио иницијативу да се овакав један догађај организује у Музеју.

Драган Видаковић, председник Светосавља (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

На свечаности је говорио и јереј Дејан Бојанић, свештеник храма Архангела Михајла у Зрењанину који је поздравио све присутне, захваливши Богу што се десио овакав један догађај, апострофирајући да је светосавље једна историјска креативност. Одржао је дивну беседу о животу Светог Саве, а затим се захвалио деци на њиховом труду и укључењу у ово благословено такмичење, поручивши им на крају да су сви они на неки начин победници, јер су својим учешћем дали допринос Светосављу.

Јереј Дејан Бојанић, свештеник Храма Архангел Михајло (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Владислава Игњатов је подсетила да је СВЕТОСАВЉЕ хуманитарна организација − основана са циљем да допринесе развијању духа светосавља, духа доброчинства, као и очувању националног идентитета и традиције нашег народа, посебно исказане кроз дух светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићу. Такође подсетила је на све оне активности које Организација традиционално спроводи дуги низ година, као што су: додела свезака првацима, ученичке и студентске стипендије, организација квиза из историје, као и екскурзија за учеснике квиза, додела књига ученицима генерације свих основних и средњих школа, новчана награда за најбољег просветног радника године, додела освештаних икона са ликом Светог Саве, школама, које красе учионице и свакодневно подсећају ђаке на првог српског архиепископа и просветитеља.

Такође још једна активност на коју је Светосавље изузетно поносно је ликовни и литерарни конкурс, који се организује у јануару месецу, а награде додељују на Светосавском балу уочи Савиндана. Будући да ове године бал није реализован због ситуације са вирусом корона, и да није била могућа традиционална додела награда, Управни одбор Организације донео је одлуку да се свечани догађај одржи у Народном музеју Зрењанин, као једној од најзначајнијих културних установа у граду“, истакла је Владислава Игњатов, и додала да су ове године награде у износима од 15, 10 и 5 хиљада динара за 1. 2. и 3. место. На овогодишњем Литерарном конкурсу под називом „У посети Светом Сави“ учествовали су ученици V и VI разреда из 7 основних школа из Зрењанин и општине Житиште. Пристигло је укупно 27 радова, а према речима стручне комисије ученици су били инспирисани и маштовити. Писали су о својим замишљеним путовањима, низали су стихове, приче али и водили интервјуе са Светим Савом.

Прву награду добио је Филип Васић, ученик VI3 разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. Маштовита песма о сусрету са светитељем и топлим закључком: „Пратиће га вечна слава – Вековима наш учитељ – Свети Сава“. Менторка је наставница Јелица Попов.

Филип Васић, ОШ „Жарко Зрењанин“, Зрењанин (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Другу награду добио је Милан Докман, ученик V2 разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Зрењанина. Измаштана посета манастиру Хиландар и сусрет са Савом са лепом поуком: „Сад ћу ићи путем славе старим путем Светог Саве.“ Менторка је наставница Верица Вајагић.

Милан Докман, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Зрењанина (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Трећу награду добила је Софија Бркић, ученица V2 разреда Основне школе „Светозар Марковић Тоза“ из Елемира. Софија себе у будућности види као познату новинарку која је имала част да интервјуише Светог Саву. Ова идеја заслужује похвалу и награду. Менторка је наставница Ивана Богдановић.

Софија Бркић, ОШ „Светозар Марковић Тоза“, Елемира (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Владислава Игњатов, је затим честитала свим учесницима литераног конкурса, награђеним ученицима, као и њиховим наставницама, а чланицама стручне комисије Душки Коларов и Јелени Ваван, професоркама српског језика и књижевности се захвалила. Награде за литерарне радове уручио је Драган Ристић, члан Светосавља и овогодишњи кум Славе Организације, а деца су прочитала своје радове.

Затим је уследило уручење награда ликовног конкурса „У посети Светом Сави“ на којем су учествовали ученици нижих разреда из основних школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште. Пристигло је укупно 350 дечјих радова. Комисија је доделила три главне награде, а 16 радова је похвалила. Према речима стручне комисије „ радови који су одабрани истакли су се по оригиналности и квалитету ликовног израза, у складу са узрастом“.

Мила Капор, ОШ „Јован Дучић“, Клек (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Прва награда припала је Мили Капор, ученици IV разреда Основне школе „Јован Дучић“ из Клека, друга Леи Грујић, ученици III1 разреда Основне школе „Ђура Јакшић“ из Зрењанина и трећа Милици Станковић, ученици II3 разреда Основне школе „Др Бошко Вребалов“ из Меленаца.

Леа Грујић, ОШ „Ђура Јакшић“, Зрењанин (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Награде је уручио Никола Реновица, члан Управног одбора Светосавља.

Милица Станковић, ОШ „Др Бошко Вребалов“, Меленци (фотографије:Јован Његовић Дрндак)

Владислава Игњатов је честитала свим учесницима ликовног конкурса, награђеним ученицима, као и њиховим учитељицама, а чланицама стручне комисије Наташи Стојков Живков, академској сликарки и наставници Ликовне културе и Ивани Арађан, кустоскињи – историчарки уметности се захвалила.

Хол Народног музеја Зрењанин

На свечаности поводом доделе награда у Холу Народног музеја Зрењанин отворена је и изложба дечјих радова „У посети Светом Сави“, коју је приредила и свечано отворила Ивана Арађан, кустоскиња-историчарка уметности.

Ивана Арађан, кустоскиња – историчарка уметности Народног музеја Зрењанин

31.3.2022.године

Зрењанин/Петровград

Поделите вест