dsdfs

ДОДЕЉЕНЕ СВЕТОСАВСКЕ СТИПЕНДИЈЕ за школску 2020/2021. годину

У уторак, 8. децембра 2020. године у  сали  Културног центра Зрењанин у 12 чaсова, организовано је свечано потписивање уговора са ђацима и студентима који су добили Светосавске стипендије за школску 2020/2021 годину. Свечаност је започела светосавском химном у извођењу Милице Досковић, вокалне солисткиње и чланице опере Српског народног позоришта  у Новом Саду.

 У уводном обраћању, секретар Владислава Игњатов је у име организације Светосавље поздравила све присутне и апострофирала да је Светосавље хуманитарна организација, која је основана са циљем да допринесе развијању духа Светосавља, духа доброчинства, материјалног препорода, културног уздизања, хуманизма и човекољубља – као животних принципа –  са жељом да својим деловањем  дају допринос очувању националног идентитета и традиције нашег народа, посебно исказане кроз дух светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићу, и као таква организација традиционално сваке године додељује Светосавске стипендије студентима и ученицима средњих школа из вишедетних породица, односно породица са троје и више деце, као и да је  ово једна од активности на коју је ова организација највише поносна. Захвалила се градоначелнику Сими Салапури што подржава  рад Светосавља, и што је и ове године омогућио да се свечаност поводом потписивања уговора са добитницим Светосавских стипендија – студентима и ученицима одржи, будући да су на снази ванредне мере због актуелне ситуације са Корона вирусом.

Потом се присутнима обратио градоначелник – Симо Салапура. Добитницима стипендија је честитао, а организацији Светосавље изразио посебну захвалност за хуманост и друштвену одговорност, нагласивши да су од свих скупова и догађаја овакви поводи најлепши. „Кад год се додељују стипендије ученицима и студентима, значи да су овде најбољи међу најбољима, они којима могу да се поносе и њихови родитељи и наставници, али сигурно и Град Зрењанин. И мени, као градоначелнику, ово је сигурно једна од најлепших активности коју обављам.“ На крају је пожелео најуспешнијим ученицима и студентима добро здравље и наставак успеха у даљем школовању.

 Након тога, присутне је поздравио председник  организације Светосавље  – Драган Видаковић  светосавским поздравом „ ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ, а овогодишњим добитницима стипендија честитао пожелевши да своје школовање наставе са још више жара и вере да се рад и труд исплате, апострофирајући да организација  Светосавље,  јубиларни десети пут за редом додељује Светосавске стипендије  са циљем да охрабри и помогне школовање деце која желе да уче и постижу добре резултате, а потичу из вишедетних породица слабијих материјалних могућности, и на тај начин укажу целокупној јавности на њихов положај и потребу да наше друштво још више обрати пажњу на њих. „Са поносом могу да кажем да је овогодишњим буџетом, који је за 400 хиљада динара већи у односу на прошлогодишњи, а што је више од 30% повећања, Светосавље кроз Светосавске стипендије подржало школовање ђака и студената укупно са 11.830.000,00 динаранагласио је Видаковић апострофирајући да је уверен да ће стипендисти, инспирисани духом Светосавља добијене стипендије добро искористити за своје школовање и усавршавање. Речима „Од Бога здравље и свако добро вам желим“, завршио је своје обраћање.

Милица Досковић је отпевала песму НЕ ДАМ, а затим се приступило свечаном потписивању уговора са добитницима Светосавских стипендија – студентима и ученицима.

На Конкурсу за СВЕТОСАВСКЕ СТИПЕНДИЈЕ пријавило се укупно 40 кандидата, од тога 28 ученика и 12 студената. Ове године за потребе стипендирања  Светосавље  је обезбедило укупно 1.550.000,00 динара, тако да је додељено 15 стипендија – ученицима средњих школа у укупном годишњем износу од 50.000,00 динара и 8 стипендија – студентима факултета чији је оснивач Република Србија, у укупном годишњем износу од по 100.000,00 динара, распоређених у 10 једнаких месечних рата.

Добитници Светосавске стипендије за школску 2020/2021 годину су:

СТУДЕНТИ

 

Презиме и име

Факултет/Школа

Бодови

1

Данило Ћирић

АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ у Новом Саду
(1. година)

110

2

ЗОРИЦА РАДАНОВ

Филозофски факултет у Новом Саду
(1.година)

95

3

АЛЕКСАНДРА ЈОВАНОВИЋ

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ
(1.година)

86.40

4

АНЂЕЛА ЈОВАНОВИЋ

Филозофски факултет у Новом Саду
(3.година)

85

5

ЈЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину
(1.година)

80

6

НЕМАЊА СТОЈАНОВИЋ

Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину
(4 .година)

80

7

КРИСТИНА БУЦУ

ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ
(3 .година)

77,50

8

КАТАРИНА  БУЦУ

ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ
(3 .година)

76,95

УЧЕНИЦИ

Р.бр.

Презиме и име

Факултет/Школа

Бодови

1

АНДРИЈА ЈАНКОВИЋ

Зр. Гимназија,
1. разред

102,50

2

АЊА ИВКОВИЋ

Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“
2.   разред

90

3

АЛЕКСАНДАР РАДАНОВ

Зр. Гимназија
2.  разред

89.70

4

ЛУКА ВУКОВ

Зр. Гимназија
1.  разред

87.50

5

МИЛИЦА ВУКОВ

Зр. Гимназија
3.  разред

87.50

6

ТЕОДОРА ЈОВАНОВИЋ

Зр. Гимназија
3.  разред

84,40

7

МИЛИЦА БОРИЋ

Економско-трговачка школа „ Јован Трајковић
2.  разред

84.20

8

МАРИЈА НИНКОВИЋ

Зр. Гимназија
4.  разред

80.20

9

ЉУБИЦА ЖИВКОВИЋ

Зр. Гимназија
3.  разред

80.00

10

ВИКТОР МУЧАЈ

Хемијско-прехрамбено -технолошка школа „Урош Предић“
4.  разред

80.00

11

СЕРГЕЈ ГРАХОВАЦ

Зр. Гимназија
2.  разред

75.30

12

КАТАРИНА ЋОРОВИЋ

Средња медицинска школа
3.разред

70

13

БРАНИСЛАВА ЈАХУРА

Зр. Гимназија
4.  разред

70

14

КАТАРИНА ЈАХУРА

Зр. Гимназија
3.  разред

70

15

МИЛИЦА ЧОРОКАЛО

Економско-трговачка школа „ Јован Трајковић
1.  разред

68.20

Након свечаног потписивања уговора, у име студената ‒ добитника стипендија, присутнима се обратила Кристина Буцу из Ечке, студент треће године Економског факултета у Новом Саду Разлика између школе и живота лежи у чињеници да у школи прво добијемо лекцију, па потом решавамо задати тест, док нам живот прво пружа тест, изазов, проблем, па нам онда сервира лекцију. Оно што дозволимо себи да научимо од живота данас одредиће свако наше сутра. Одредиће акције које будемо подузели, кораке које будемо начинили и реакције на догађаје које не можемо контролисати. У овој години нисмо добили умногоме прилику да стварамо и нижемо успехе, али смо добили прилику да будемо захвални на ономе што већ поседујемо. Добили смо прилику да се подсетимо истинских вредности, оних који чине и основни разлог нашег данашњег окупљања. Захвалност. Давање. Доброчинство. Кроз давање живимо живот вредан живљења. Кроз захвалност умножавамо давање. Кроз доброчинство стварамо темеље и правимо разлику између света какав је данас и света какав би требало да постоји. Сви добро знамо какав свет треба да буде, а образовање је један од путева који нас воде ка истом. Зато ми млади морамо да се запитамо да ли смо само фанови образовања или смо његови истински пратиоци? Да ли ћемо добијена знања искористити само за школски тест или и за неизбежне тестове живота? Млади су ти који имају чист поглед на свет, онај поглед који наводи да гледајући у стварност увиде бољу, чврсту верзију исте, док и даље стоје пред њом. И тим кристалним погледом зидају нове реалности, по најмање за себе, по највише за друге. Зато инвестирање у младе људе никада не може бити погрешан избор. Ми млади, кроз још увек мале кораке невидљиве свету исти тај свет градимо и обликујемо, јер када грејемо столицу, ми свесно или несвесно грејемо и свет. У име нас свесних и вредних младих, захваљујемо се што нам пружате пример, што сте нам узор да иза наших подухвата увек стоји добростива намера, да сутра ми будемо у улози даваоца онога што данас заслужено примамо и да никада не заборавимо, ходајући стазом живота у чему лежи његова истинска сврха – да никада не заборавимо на давање. Најискреније и најдубље хвала.“

 

Кристина Буцу
Кристина Буцу

     У име средњошколаца – добитника Светосавске стипендије обратила се Катарина Ћоровић, ученица трећег разреда Средње медицинске школе Стипендију „Светосавља“ добила сам први пут у првом разреду средње школе. Тада ми је она била значајна јер је бодовање обухватило све моје дипломе са такмичења, које су иначе сакупљале прашину и нису нигде биле важне, ни вредноване. Желела сам да наставим да радим на себи, учим и путујем и зато сам том стипендијом платила курс немачког језика. Живот се од тада доста променио. Ни у чему нема сигурности и будућност је неизвесна. Ипак, и даље сматрам да је наш пут исти: пут знања, рада, доброте и вере. Захваљујем у име свих нас на стипендијама којима помажете надареној деци из  вишечланих породица и тиме промовишете традиционалне српске породичне вредности. Захваљујем и на вашим осталим пројектима којима подстичете ученике да истражују прошлост учествујући у квизовима и литерарним и ликовним конкурсима које организујете. Знам да сте школама поклонили иконе Светог Саве и да прваци од вас добијају свеске сваке године. Можда то делује као  симболичан поклон, али је заправо смерница коју ће неки препознати тек касније. Желим вам да истрајете и да значај вашег рада препознају и подрже многи, а да ми, који смо стипендије добили, оправдамо ваше поверење. Хвала.“

Катарина Ћоровић

Катарина Ћоровић

На самом крају секретар Владислава Игњатов је у име организације  Светосавље  честитала свим добитницима овогодишње стипендије и пожелела им добро здравље и пуно успеха у даљем раду и школовању.

У Зрењанину/Петровграду
8. децембра 2020. године

Поделите вест