orasac_2

Екскурзија Орашац – Таково 2015.

Светосавље је 23. 05. 2015. године организовало екскурзију за све учеснике квиза „Други српски устанак и настанак српске државе“

На екскурзију су ишли ученици 7. и 8. разреда основних школа из општине Зрењанин, који су се такмичили у поменутом квизу.

Екскурзија је имала васпитно – образовни карактер на којој су ученици и њихови наставници видели Орашац и Таково , места где су подигнути Први и Други српски устанак.

Први српски устанак 1804. године, Хаџи-Проданова буна 1814. године и Други српски устанак 1815. године, чине Српску револуцију из које је никла држава Србија.

Немачки историчар и путописац је ова драматична догађања, чији је био савременик, први назвао Српском револуцијом и написао књигу са овом тематиком.

Ученици су били у Марићевића јарузи на месту где је стајао Карађорђе док је својим устаницима , Шумадинцима, говорио како да се боре против Турака.

На историјском устаничком путу, ученици су обишли и величанствени маузолеј на Опленцу где су сахрањени сви Карађорђевићи, као и Музеј и цркву у истом месту.

У Горњем Милановцу је следило освежење и ручак у Норвешкој кући која има своју посебну причу из историје Другог светског рата.

Долазак у устаничко Таково је био импресиван, колико и пространа долина која је окупана сунцем са уздигнутим каменим спомеником, тихо говорила о Милошу Обреновићу и његовим храбрим борцима.

Светосавље ће наставити са организацијом квиза из историје и екскурзијама које ће ученицима приближити историјска места и изградти поштовање према онима који су пролили крв за нашу отаџбину.

Рако Томовић,
секретар Светосавља

Поделите вест