orasac_2

Екскурзија Орашац – Таково 2015.

Светосавље је 23. 05. 2015. године организовало екскурзију за све учеснике квиза „Други српски устанак и настанак српске државе“

На екскурзију су ишли ученици 7. и 8. разреда основних школа из општине Зрењанин, који су се такмичили у поменутом квизу.

Екскурзија је имала васпитно – образовни карактер на којој су ученици и њихови наставници видели Орашац и Таково , места где су подигнути Први и Други српски устанак.

Први српски устанак 1804. године, Хаџи-Проданова буна 1814. године и Други српски устанак 1815. године, чине Српску револуцију из које је никла држава Србија.

Немачки историчар и путописац је ова драматична догађања, чији је био савременик, први назвао Српском револуцијом и написао књигу са овом тематиком.

Ученици су били у Марићевића јарузи на месту где је стајао Карађорђе док је својим устаницима , Шумадинцима, говорио како да се боре против Турака.

На историјском устаничком путу, ученици су обишли и величанствени маузолеј на Опленцу где су сахрањени сви Карађорђевићи, као и Музеј и цркву у истом месту.

У Горњем Милановцу је следило освежење и ручак у Норвешкој кући која има своју посебну причу из историје Другог светског рата.

Долазак у устаничко Таково је био импресиван, колико и пространа долина која је окупана сунцем са уздигнутим каменим спомеником, тихо говорила о Милошу Обреновићу и његовим храбрим борцима.

Светосавље ће наставити са организацијом квиза из историје и екскурзијама које ће ученицима приближити историјска места и изградти поштовање према онима који су пролили крв за нашу отаџбину.

Рако Томовић,
секретар Светосавља

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email