IMG_5545

Екскурзија Путевима славних 2011.

Хуманитарна организација „Светосавље“ из Зрењанина организовала је у суботу 21. маја наградну екскурзију за учеснике квиза „Историја Срба од 1878-1914. године“. На екскурзију су ишли  ученици из  девет основних школа  са територије општине Зрењанин, њихови наставници , чланови жирија и  светосавски кумови-донатори. Стручни вођа екскурзије био је професор историје Рако Томовић.

Полазак је био у раним јутарњим сатима а прва пауза у  манастиру Раковици где смо посетили гроб патријарха Павла. Дочекала нас је огромна манастирска порта, пуна цвећа и  људи који у тишини разгледају сваки детаљ  манастира. Тишина и мир манастирске порте,  достојанствена и готово свечана атмосфера оставила је на све нас снажан утисак.

Пут настављамо ка срцу Шумадије, Тополи и Оршацу. Орашац, Марићевића јаруга,  место одакле је Карђорђе 1804. на Сретење  кренуо у борбу за слободу јер му  живот под Турцима није био  вредан људског достојанства, на овом месту осећамо трептаје стотина устаника, храбрих и неустрашивих горских хајдука, који су се уградили у нашу будућност.

Путујемо даље. По веома лепом времену, осунчани  предели Шумадије изгледају чаробно  зелено и цветно. Из тог зеленила одједном испред нас израња и километрима доминира пределом маузолеј, црква, на Опленцу. Блистава и бела споља, сва у златном мозаику унутра једна је од најлепших краљевских гробница. Поклонили смо се Карађорђу, Александру, Петру, Александру I, који су поред још 20так карађорђрвића овде сахрањени. Након разгледања цркве – маузолеја, видели смо кућу-музеј краља Петра I,   у непосредној близини и нешто ниже Карађорђрву кулу- музеј са експонатима из доба устанка и савременим сликама.

Пут је настављен до Горњег Милановца где је био организован ручак у Норвешкој кући која је сама сведок људског пријатељства  и разумевања.

Настављамо пут до још једног устаничког места Такова, одакле је Милош Обреновић покренуо нови устанак за слободу српског народа 1815. године. На месту устанка, поред споменика устаницима  стоји импозантан стари храст који као чувар времена и сећања сведочи о бурним и славним прошлим временима.

Био је ово дан  када су ученици имали час историје на месту где је она настајала.

Остало је само још да се на крају захвалимо господину Аграмовићу, директору „Нет бус“ предузећа из Зрењанина који нам је уступио велики, удобан аутобус и   свим донаторима који су препознали нашу активност и помогли је од срца.

Слике 1 – 3: Манастир Раковица, гроб патријарха Павла
Слике 4 – 16: Манастир Раковица, детаљи
Слике 17 – 33: Орашац, место где је подигнут Први српски устанак
Слике 34 – 54: Опленац, најлепши маузолеј на свету
Слике 55 – 60: Норвешка кућа, Горњи Милановац
Слике 61 – 75: Таково, место где је подигнут Други српски устанак

Поделите вест