DSC_0068

Екскурзија Текериш – Мишар – Чокешина 2016.

По плану активности Светосавља,  у недељу  15. маја 2016. године,  изведена је екскурзија за све учеснике квиза “Први светски рат и  краљ Петар Први Карађорђевић”.
На екскурзији су учествовали  ученици, наставници, о. Душан, Д. Ранисављевић и Р. Томовић.
Места која су посећена имају велики значај у историји и тематски су везана за квиз.

Чокешина: велики бој 1804. године где су храбро погинули браћа Недић са својих 303 хајдука борећи се са 7.000 Турака. Леополд Ранке, немачки историчар са почетка 19. века, је је овај бој назвао “Српски Термопили” поредећи га са храбром борбом Леониде и Спартанаца против персијске војске.

Мишар: место великог боја 1806. године, где је Карађорђе показао свој таленат за командовање војском.
Тактика са скривањем коњице и њеним активирањем, када је трабало, дала је резултате и донела Србима велику победу. Поред овога он је смислио и препреке од дивље лозе, по којој су се турски коњи саплитали, као и шанац који Турци нису могли да савладају. Овај бој је опеван и у народној епској поезији.

Текериш: место на планини Цер где је била прекретница славне Церске битке , 15/16. августа 1914. године. То је била прва битка Првог светског рата и прва савезничка победа.

Због генијалне стратегије ратовања и комнадовања, која је српској војсци донела ратну победу, генерал Степа Степановић је унапређен у чин (звање)  војводе.

 

Након обиласка ових места, сви учесници су ручали у ресторану  “Мали Балкан” у Шапцу.

Светосавље ће и будућности наставити да организује квиз из националне историје, како би наши млади људи знањем учврстили свој идентитет. У оквиру квиза из историје, организоваће се екскурзије на којима ученици могу видети места великих догађаја и битака где су наши преци, проливајући крв, храбро јуришали на непријатеље. Државу и слободу, коју имамо, у силним борбама крваво су створили наши стари, па је ми морамо тако исто и чувати. Увек треба младим људима и себи понављати, да слобода и држава нису настале саме по себи, већ надљудским жртвама наших предака.

 

Рако Томовић, секретар

 

 

Поделите вест