ivandan

ИВАНДАН (7. јул)

Празник Рођења Светог Јована Крститеља јесте један од неколико празника који у току године прослављају личност овог великог пророка, претече и крститеља Господњег.

Свети Јован јесте благовесник наде у конкретно, живо, етичко и духовно очишћење и обновљење човека кроз сусрет са Божанском личношћу Господа Исуса Христа, дугоочекиваним месијом и избавитељем од греха, пропадљивости и смрти. Он је припадао оној врсти духовних људи чији је богомдани задатак, као и већине старозаветних пророка, био да одређеној заједници у одређеном историјском тренутку објави истину о неправди, лажи, лицемерју и свакој врсти зла у којем се та заједница налази, затрована и изобличена њиме. Његов је задатак био да својим сведочењем истине иритира људе и натера их да се коначно суоче са злом у себи, да се ужасну пред тим злом и да одлуче да га се ослободе борбом против њега. Управо крштење и крштењско погружавање у воду, која јесте символ и извор живота, сила која очишћује и обнавља живот, представља такво ослобођење и корениту измену живота. Како видимо из Јеванђеља, у време када је Свети Јован Крститељ започео своју проповед покајања и припреме за долазак Господа, старојеврејска заједница је управо пролазила кроз једну такву духовну и етичку кризу, кризу покајања и жеђи за духовном обновом.

Свети Јован Крститељ је био носилац проповеди покајања и новога рађања, рађања за живот вечни. Његово рођење прослављамо зато што смо сви ми унутар Цркве Божије једна велика и права духовна породица. Природни биолошки поредак рађања се суштински осмишљава кроз поновно, небеско рађање, духовно рађање у Духу Светоме. Духовним рађањем се осмишљава свако рађање на земљи и зато Црква улази у све поре живота, од колевке до гроба, и на тај начин освештава род људски како на личном тако и на породичном, свенародном и свецрквеном плану.

Рођење Светог Јована Крститеља, његова проповед, његов подвижнички и испоснички живот, вапијући апел покајања и снажна припремна опомена пред долазећим Господом, изузетно је актуелна и жива и пред свима нама данас, презаузетим овоземаљским животним бригама, неодложним пословима и недостатком драгоценог времена, које најмање користимо за душекорисне моменте наше унутрашње обнове, изградње стабилности, мира и љубави.

Молећи се свемилостивом Господу да нам да снаге, воље и жеље за узрастањем у вери, врлинама и смирењу, угледајмо се на дивну личност Светог Јована Крститеља и чујмо и данас као и пре више од две хиљаде година његове снажне речи: «Покајте се, јер се приближило Царство Небеско!»     

Ивањско цвеће
Ивањско цвеће

Један од народних обичаја, који се практиковао на Ивандан (Ивањдан) је брање лековитих трава и плетење венчића од ливадског цвећа – ивањски венци. Најчешће су то радиле девојке, отуда је у народу распрострањен и назив Девојачки празник. Обичај да се венци стављају изнад улазних врата сачувао се до данас.

девојке плету венце
девојке плету венце
ивањски венци
ивањски венци

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email