IMG_20190420_131955

Нека стану Галије , нека стане време …- ПЛАВА ГРОБНИЦА

20. априла 2019. кренуо је први бродић ове године на поклоњење бесмртним мученицима отаџбинског рата сахрањеним на острву Виду и Плавој гробници. Путници су били ученици Зрењанинске гимназије и представници „СВЕТОСАВЉА„ , а придружили су нам се и ученици средње машинске школе из Чачка . Дан је био прелеп, а емоције као и увек , код свих ходочасника овог светог места, прејаке.

Нешто раније , кустос и почасни конзул на Крфу госп. Љубомир Сарамандић отвара нам врата Српске куће на Крфу и упознајемо се са измењеном и допуњеном поставком изложбе српског (библијског) страдања током Првог светског рата , опоравка (ускрснућа) и одласка наше војске са Крфа у отаџбину и освајање слободе. Са помешаним осећањима бескрајне туге и једнако великог поноса слушамо уваженог госп. Сарамандића , о свему што је важно знати , подсетити се и запамтити о везама Срба и овог дивног и за нас посебног острва.

Нарочито западају за ухо две информације добијене у каснијем неформалном разговору : Прва је да све више странаца , туриста из западних земаља посећује Српску кућу , а што је резултат и снажног деловања Клуба Српско-Грчког пријатељства , који се налази одмах поред Српске куће, а чији је председник госп. Жељко Поповић, заслужан за штампу брошура о улози Срба и Србије у Првом светском рату на више светских језика. Ове брошуре директно утичу на промену представе и мишљења о Србима (по правилу негативног и пуног предрасуда). Деловање овог клуба и госп. Поповића се може сматрати чином врхунског патриотизма и најбоље дипломатије у овом савременом времену. Нисам сигуран колико је то препознато од стране матице Србије, али јесам да ће се морати одати достојно признање свему што чине.

Друга је посебно изненађујућа, да је наша посета прва организована посета неке школе из Војводине у последњих 15 година?! Затечен овом информацијом, замолио сам за потврду , да ли је то заиста тако . ПОТВРДИО ЈЕ ….  коментар није потребан…  потребно је да сви радимо на подизању свести о самопоштовању и своје историје и својих хероја , младости која се жртвовала ….  , потребно је да знамо и следеће :

На Агиос Матеосу , имању које је Србима и Србији уступио Јанис Јанулис стоје стихови : „На хумкама у туђини , неће српско цвеће нићи, поручите нашој деци , нећемо им никад стићи. Поздравите отаџбину , пољубите српску груду , спомен борбе за слободу нека ове хумке буду.„

Капетан бродића је зауставио мотор….. положили смо венце, ученици Зрењанинске гимназије и организација „Светосавље„ …. чули су се само таласи који су запљускивали острво Видо…

                                                                                                       Драган Ранисављевић

Поделите вест