Дан Ћирила и Методија у НМЗ

Обележавање Дана Ћирила и Методија – Дана словенске писмености и културе

Организација Светосавље у уторак, 24. маја 2022. године, у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин организује свечаност поводом Дана Ћирила и Методија – Дана словенске писмености и културе, у знак сећања на Ћирила и Методија, осниваче словенске књижевности и творце првог словенског писма. Том приликом говориће протојереј др Нинослав Качарић, парох при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину и Ненад Гугл, професор српског језика.

Проповедање на словенском језику, које је везано за мисионарску делатност Ћирила и Методија, имало је одлучујући значај за ширење хришћанства међу Јужним Словенима и настанак њихове средњовековне културе. Они су својом делатношћу створили предуслове за почетак словенске писмености и културе, због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.

Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе, као државни празник установљен је 2019. године одлуком Владе Републике Србије. Одлука је донесена на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије, а подржали су је Матица српска, Српска првославна црква и Филолошки факултет у Београду. Дан Ћирила и Методија – Дан словенске писмености и културе обележава се и у другим словенским земљама као што су: Русија, Украјина, Пољска, Северна Македонија, Бугарска, Чешка и Словачка. Српска православна црква и њени верници, такође славе овај празник.

Поделите вест