Позивница СВЕТОСАВЉА за обележавање дана Ћирила и Методија

Oбележавање дана Ћирила и Методија

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У петак, 24.05.2019. године са почетком од 18ч у Барокној сали скупштине града Зрењанина, у сарадњи са градом Зрењанином, СВЕТОСАВЉЕ по први пут организује обележавање дана Ћирила и Методија који је од ове године и државни празник.

Тим празником обележава се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице. Увођењем овог празника, Влада Србије придружила се групи шест словенских држава које прослављају тај празник. Спомен на словенске просветитеље до сада се обележавао у Русији, Украјини, Северној Македонији, Бугарској, Чешкој и Словачкој.

О значају просветитеља Ћирила и Методија и овог празника говориће историчар Слободан Милин.

Гост вечери је Александра Нинковић Ташић, историчар науке, мултикултурни амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику, иноватору, мислиоцу и највећем српском филантропу у Новом веку (Александра је сакупила више од 15 000 углавном непознатих и необјављиваних докумената о животу и раду генија из Идвора).

Александра ће представити своју књигу „Звездобројци“ у којој су оживљене приче о три дечака: Михајлу Пупину Николи Тесли и Милутину Миланковићу. Откривајући звездано небо ова три великана српског народа и светске науке нашла је начин да осветли заборављену духовност Србије.

Водитељ овог скупа је Александар Гајшек, аутор култне ТВ емисије АГАПЕ и издавач „Звездобројаца“.

Публика у Барокној сали ће имати прилике да чује и хор „Жене мироносице“, а по завршетку скупа, они који то желе, моћи ће да купе „Звездобројце“ по промотивној цени, добију аутограм и разговарају са ауторком.

Улаз је слободан.

Организација „СВЕТОСАВЉЕ“ позива све заинтересоване да својим присуством увеличају значај обележавања овог важног датума за наш народ.

 

У Зрењанину/Петровграду, 22.05.2019. године, председник удружења СВЕТОСАВЉЕ, Драган Видаковић

Поделите вест