Untitled-1

Обележавање Празника града 17.новембра 2020.године сто две године од ослобођења В.Бечкерека у Првом светском рату

 Поводом Празника града 17. новембра – сто две године од ослобођења Великог Бечкерека у Првом светском рату, програм прославе сведен је на мање дешавања због актуелне епидемиолошке ситуације, али је као и сваке године, положено цвеће на спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата.  

     На Тргу слободе одржана је централна свечаност, а осим полагања венаца од стране више делегација, служен је помен ослободиоцима града. Окупљенима се, поред градоначелника Симе Салапуре, обратио и Милан Бјелогрлић, публициста и председник Удружења чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину. Глумац Народног позоришта “Тоша Јовановић” Милан Кочаловић говорио је стихове песме “Отаџбина” Ђуре Јакшића. 

     У име Града Зрењанина венце на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Венце су положили и представници Средњебанатског управног округа, Команде за развој банатске бригаде и гранизона Војске Србије у Зрењанину, Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбор за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Удружење чланова и пријатеља Матице Српске и Удружење српског народног покрета “Светозар Милетић”, као и представници Организације “Светосавље” – Драган Видаковић, председник организације и Драган Ранисављевић, председник У.О. Светосаваља.

 

     Представници Светосавља су посетили и изложбу ПРВА СРПСКА ДОБРОВОЉАЧКА ДИВИЗИЈА грпе аутора Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда, која је тим поводом отворена у Народном музеју Зрењанин. Изложба говори о настанаку и ратном путу дивизије, која је формирана далеко од своје отаџбине, у Одеси 16.априла 1916.године,  уз благослов руског цара Николаја II Романова.

Поделите вест