Обележeн Дан ослобођења у Првом светском рату 2

Обележен Дан ослобођења у Првом светском рату

Драган Ранисављевић, председник У.О. Светосавља и секретарка Владислава Игњатов, полажу венце

Поводом Празника града 17. новембра, обележена је 104 годишњица ослобођења Великог Бечкерека у Првом светском рату. У току преподнева положени су венци на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу, на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу – бригадиру, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослободила тадашњи Велики Бечкерек, затим на спомен-бисту Војводи Бојовићу и на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, поред главног улаза у храм Успења Пресвете Богородице.

На Тргу слободе је одржана централна свечаност која је започела химном Републике Србије, а помен ослободиоцима служили су свештеници храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину.

свештеници храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину служе помен

Глумац Милан Кочаловић говорио је стихове песме “Отаџбина” Ђуре Јакшића, док је Градски дечји хор Културног центра Зрењанин, под управом Сенке Милисављевић, отпевао композицију “Ово је Србија”.

У име Града Зрењанина венац на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Венце су положили и представници Средњебанатског управног округа, Банатске бригаде и гранизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбора за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Организације “Светосавље”, Удружења “Петровград”, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске и Српског државотворног покрета “Светозар Милетић”, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије. 

Градоначелник Симо Салапура у обраћању, на централној свечаности

Градоначелник је, обраћајући се присутнима на Тргу слободе, апострофирао да су последњи дан октобра и дани у новембру прилика да се подсетимо на три важна датума, која су у вези са окончањем Првог светског рата на овим просторима.

“Тај период наше славне историје уследио је након четири године ратних страдања, голготе српског народа и државе, и уздизања из пепела, све до блиставе војничке победе и остварења вековног сна српског народа северно од Дунава о присаједињењу Матици Србији. С поносом, дивљењем и пијететом клањамо се данас сенима наших славних предака и сећамо се њихових ратних подвига и херојских дела. Почаст одајемо нашим суграђанима који су, након мобилисања у аустроугарску војску, масовно прелазили на страну својих сународника. Борећи се на источном, потом и на Солунском фронту, вратили су се у Велики Бечкерек часно, уздигнута чела и сачувана образа, као победници и као јунаци. Многи од њих, нажалост, нису више никада видели своје најрођеније. Остали су на вечним стражама, да немо сведоче о крваво стеченој слободи, скупо плаћеној хиљадама живота”, рекао је градоначелник и додао да данас одајемо почаст и ратницима Другог пешадијског пука – Гвозденог пука “Књаз Михајло”, предвођеним пуковником Драгутином Ристићем.

Промоција књиге у Барокној сали

Након централне свечаности у Барокној сали Градске куће одржана је промоција књиге “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918, а у 19 часова позоришна представа “ Славне српске војводе“у Културном центру.

Банатска бригада Војске Србије, 17. новембра прославила је Дан јединице и у кругу зрењанинског гарнизона такође је организован пригодан програм. 

Поделите вест