Srpski narodni odbor Jovan Njegovic 7

Обележена 103. годишњица оснивања Српског народног одбора

Драган Видаковић, председник Светосавља и Владислава Игњатов, секретар

У недељу 31. октобра на Светог Луку, служењем свечане литургије у храму Успења Пресвете Богородице, пригодним обраћањима и полагањем венаца на спомен – плочу оснивачима Српског народног одбора, постављеној у порти цркве на згради Српске православне општине, и на кућу оснивача првог Српског народног одбора, адвоката и политичара др Славка Жупанског, обележена је 103. годишњица од оснивања првог Српског народног одбора у тадашњем Великом Бечкереку.

Спомен-плоча у дворишту храма Успења Пресвете Богородице

Венце су положили представници Средњобанатског управног округа, Града Зрењанина, организације Светосавље, Српског народног покрета “Светозар Милетић”, Друштва пријатеља Матице српске и друштва српско-руског пријатељства у Зрењанину, као и градских одбора Српске напредне странке и Демократске странке Србије.

Милица Досковић, оперска певачица Српског народног позоришта у Новом Саду, изводи химну и песму Не дам

Након интонирања химне, градоначелник Симо Салапура је у свом обраћању указао на далекосежни значај одлука које су донете 31. октобра 1918. године апострофирајући да оне нису биле важне само за град, који је у тим данима очекивао долазак српске ослободилачке војске, већ и у знатно ширим историјским релацијама. “Без оружаних сукоба и жртава, смена власти је организована на најбољи могући начин, а припадницима свих мањинских народа, који нису учествовали у оружаним сукобима, гарантована су сва права и омогућена заштита српске војске. Значај одлука донетих у Великом Бечкереку потврђен је на само неколико дана након ослобођења, 25. новембра, на Великој народној скупштини у Новом Саду. Том приликом истакнуте су тежње првог Српског народног одбора да Војводина прво и безусловно постане саставни део Србије и тек онда да се одлучује о судбини југословенске државе”, истакао је градоначелник и осврнуо се на садашње време и тренутак, 103 године након тих историјских догађаја.

Симо Салапура, градоначелник

Милан Бјелогрлић, председник Друштва пријатеља Матице српске у Зрењанину и директор Градске народне библиотеке, беседио је о значају догађаја из 1918. године, „Са ове дистанце, ми не само да одајемо дужно поштовање према члановима првог Српског народног одбора и Славку Жупанског, већ из њиховог дела треба да извучемо ону најважнију, заједничку нит – шта даље? У том смислу, загледани смо у прошлост, а окренути ка будућности и мислимо да је у овом тренутку најважније неговање јединственог духовног и културног простора српског народа. Ако знамо одакле долазимо, знаћемо ко смо и куда треба да идемо“ истакао је између осталог, Бјелогрлић.

Милан Бјелогрлић, председник Друштва пријатеља Матице српске Зрењанин и директор Градске народне библиотеке

Након свечаности у порти храма, присутни су посетили и кућу др Славка Жупанског. Милан Радаковић,историчар и директор Зрењанинске гимназије подсетио је окупљене, на биографију, лик и дело др Жупанског, истакавши да је Жупански једна од оних историјских личности које су задужиле не само наш град, већ су значајне и за целу Србију. 

Милан Радаковић, директор Зрењанинске гимназије, Милан Зечар председник Српског народног покрета “Светозар Милетић“ и Драган Ранисављевић, председник У.О. Светосавља

Окупљање у кући, организовао је Народни музејЗрењанин. Град је 2019. откупио породичну кућу Жупанских с намером да она постане његов депаданс и специфичан изложбени простор, који би неговао успомену на др Славка Жупанског и Српски народни одбор.

Будимир Јовановић, члан Светосавља и представници градске власти у Кући Жупанских

Скупу поводом обележавања 103 године од оснивања Српског народног одбора присуствовалe су и праунуке др Славка Жупанског, Бојана Жупански Личанин са породицом, и Милица и Светлана Жупански. 

Поделите вест