Чланови организације Светосавље

Одржана редовна годишња седница Скупштине Светосавља 

Чланови организације Светосавље

Редовна годишња седница Скупштине Светосавља  одржана је  у среду 6. децембра 2023. године у ресторану „Ренесанса“ са почетком у 18 часова. Исту је отворио председник Светосавља, Драган Видаковић, који је поздравио све присутне, а затим је  усвојен дневни ред.    

На почетку излагања годишњег извештаја о раду Организацијe, председник У.О. Драган Ранисављевић је укратко образложио финансијски план рада и структуру прихода и трошкова ове организације. Након тога говорио је о активностима које је Светосавље  реализовало у периоду од децембра 2022. до децембра 2023. године.

Прва активност била је свечаност поводом потписивања Светосавских стипендија за школску 2022/2023. годину, која је одржана 13. децембра 2022. године у Барокној сали Градске куће у присуству градоначелника. Додељено је 16 ученичких и 5 студентских стипендија. Испред добитника присутнима се обратила и захвалила, Милена Ћоровић, ученица другог разреда Средње медицинске школе. Том приликом уручене су и захвалнице Културном центру Зрењанин, односно директору Горану Маринковићу, Владимиру Ђурићу и Сандри Бањанин, која је добила и сребрњак са ликом Св. Саве.

Након тога расписан је ликовни и литерарни конкурса на тему „Свети Сава слогу слави“ , а затим је уследило и слање Божићне честитке уз музички спот Милице Досковић „Породица вреди злата“. 

Организација Светоавље, 8. годину заредом, даровала је освештане иконе са ликом Светог Саве школама са територије града Зрењанина/Петровграда и општине Житиште, како би красиле њихове учионице и кабинете. Свечани чин освештања обављен је 24. јануара 2023. године у цркви „Светог Архангела Михајла“  у присуству директора школа, наставника, ученика и чланова Светосавља. Иконе Светог Саве добило је 7 школа, пет са територије града Зрењанина/Петровграда и две из општине Житиште и то: ОШ „Братство“ Арадац (11 икона), ОШ „Свети Сава“ Стајићево (10 икона), ОШ „Јован Јовановић Змај“ Зрењанин (16 икона) ОШ „Соња Маринковић“ Зрењанин (18 икона) и ХПТШ Урош Предић“ Зрењанин“ (20), као и ОШ „Никола Тесла“ Банатско Карађорђево (24 иконе) и ОШ „Милош Црњански“ Српски Итебеј (11 икона). Укупно је даровано 110 икона. Додела икона директорима школа уприличена је на Светосавском балу.

Традиционални добротворни  Светосавски бал, 21. по реду одржан је у Барокној сали града Зрењанина 26. јануара 2023. године, уочи Савиндана, после 2 године паузе због вируса короне.

Средином фебруара, у Народном музеју Зрењанин, уприличена је изложба ликовних радова „Свети Сава слогу слави“ и додела награда поводом истоименог ликовног и литерарног конкурса, уз пригодан програм и обраћање директора Музеја, свештеника Дејана Бојанића и председника У.О. Светосавља Драгана Ранисављевића. У програму су учествовали Васкрсија Ковачевић, ученица Средње музичке школе “Јосиф Маринковић“ у класи професорке Ане Алексић Шајрер и дечији хоћ “Рафаило банатски” под диригентском палицом Сенке Милисављевић. Додељено је 24 новчаних награда, за литерарни конкурс 8 и за ликовни 16. 

У складу са дугогодишњом традицијом, Организација је за Ускрс послала честитку, свим члановима, донаторима, појединцима, установама и друштвима који подржавају рад Светосавља, са ликовним радом Милоша Денде, ученика 5. разреда „ОШ “Жарко Зрењанин“ из Зрењанина, који је освојио I награду.

Организација Светосавље је, у сарадњи са Удружењем „Петровград“, Друштвом „Пријатељи манастира Хиландара“, Удружењем „Матица српска“, Српским народним покретом „Светозар Милетић“ и Културним центром Зрењанин, обележила Дане словенске писмености и културе: 22. маја у свечаној сали при Храму „Ваведења пресвете Богорорице“ у Зрењанину протојереј др Нинослав Качарић одржаo је предавање на тему „Мисија светих Ћирила и Методија као темељ“, а 23. маја у Културном центру Зрењанин др Исидора Бјелаковић, редовни професор Одсека за српски језик и лингвистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и секретар Одељења за књижевност и језик „Матице српске“говорила је на тему „Српска језичка слика Баната у прошлости и данас“. Затим је 25. маја у сали Културног центра Светлана Гвозденовић, професорица књижевности у Зрењанинској гимназији, одржала дивну и надахнуту беседу, а након тога одржана је позоришна представа „Бедеми ћирилице“.

У Салону Народног музеја Зрењанин 7. јуна 2023. године, у организацији Светосавља, одржана је промоција књиге Ненада Гугла „Живео сам хиљаду година“. На промоцији су говорили: протојереј др Нинослав Качарић, доцент на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду и парох при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, Драган Видаковић, председник Организације Светосавља, као и аутор књиге Ненад Гугл. Глумци Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Весна Варићак и Стефан Јуанин читали су делове из романа „Живео сам хиљаду година“, а вокално-инструментални дуo, који чине Михаило Младеновић, студент класичне гитаре на Музичкој академији у Београду и вокални солиста, његова мајка, члан Светосавља, Мирјана Младеновић, извели су три композиције.

Светосавље је и ове године заједно са Градском управом организовало Видовданску академију, 28. јуна у Народном позоришту „Тоша Јовановић“. Овогодишњу беседу одржао је председник Српског државотворног покрета „Светозар Милетић“ Милан Зечар, а у име Организације обратио се председник Драган Видаковић. Награда ученицима генерације, испред организације Светосавље, била је књига Михаила Идворског „Са пашњака до научењака“ и сет оловака. Награде за просветног радника године у износу од по 60.000 динара добиле су Наташа Павлов Маћош наставница хемије, која ради у пет основних школа у граду и насељеним местима, као и Ана Алексић Шајрер, професорка Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“. У име награђених ученика обратили су се Сташа Алексић, ученица генерације ОШ Ђура Јакшић“ и Дамјан Станисављев, ученик генерације ОШ „Доситеј Обрадовић“, а у име награђених просветних радника Наташа Павлов Маћош.У музичком делу Видовданске академије учествовала је Анђелина Шварц ученица Музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Пред почетак нове школске 2023/2024. године  Светосавље  је организовало и традиционалну доделу свезака са ликом Светог Саве ђацима првацима са територије Града Зрењанина и општине Житиште, а 2. октобра 2023. расписан је конкурс за Светосавску стипендију.

Ранисављевић је апострофирао присуство чланова Организације на обележавањима важних догађаја. На свечаности поводом 105 година од оснивања Српског народног одбора (СНО), 31. октобра 2023. године положени су венци, на спомен плочу, на згради Српске православне црквене општине. Такође, чланови Светосавља су поводом 17. новембра, Празника града – ослобођење Великог Бечкерека у Првом светском рату, положили венце на споменик Краљу Петру I, присуствовали промоцији књиге “Знамените личности Великог Бечкерека из доба ослбођења и уједињења 1918”, у издању Историјског архива Зрењанин и Музеја Војводине Нови Сад, која је одржана у  Барокној сали Градске куће, отварању изложбе посвећене чувеном “Гвозденом пуку” у Народном музеју Зрењанин и представи о хероини српских ослободилачких ратова, Милунки Савић, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“.

У организацији Светосавља, у Народном музеју Зрењанин, 27. новембра одржана је Промоција књиге Зорице Ковачев “Сећање не сме да стане – Свети српски новомученици и исповедници 20. века”. На промоцији су говорили Рако Томовић, професор историје у пензији, протојереј др Нинослав Качарић, доцент на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду и парох при Храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, као и ауторка књиге Зорице Ковачев, а модератор овог догађаја био је председник Управног одбора Светосавља Драган Ранисављевић.

У Барокној сали, у уторак 5. децембра 2023. године, Ненад Гугл, професор српског језика и књижевник, одржао је веома надахнуто и корисно предавање „Кретање напред и навише“, о проблемима савременог човека, а као део шире теме под називом „У потрази за смислом“. На овом догађају учествовао је и вокално-инструментални дуo, Анђелина Шварц (вокал) и Дарио Михаљевић (музичка пратња на хармоници), ученици Музичке школе „Јосиф Маринковић“.

На Конкурс за Светосавску стипендију пријавило се 10 студента и 32 ученика, укупно 42 кандидата. Свечаност поводом потписивања и доделе уговора, одржаће се у уторак 12. децембра 2023. у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у 12 часова. Том приликом биће потписано 16 уговора за ученичке и 5 уговора за студентске стипендије. По одлуци У.О. захвалице за велику помоћ и подршку Организацији Светосавље, ове године биће уручене Народном музеју Зрењанин, односно његовом  директору  Синиши Оњину и Александру С Блануши, власнику и уреднику инфотмативног портала „Волим Зрењанин“.

Донесена је и одлука о теми новог Светосавског ликовног и литерарног конкурса  ̶  под називом „Свети Сава снагу ствара“.

Извештај о раду који је изнео председник У.О. Драган Ранисављевић једногласно је прихваћен.

 На Скупштини Светосавља је усвојен буџет у износу од 2.730.000 рсд, као и план  активности за 2024. годину, који је Скупштина такође једногласно усвојила.

Председник Светосавља и председник УО су позвали чланство да се више укључе у рад организације, и  у том смислу је спроведена и анкета, где су се сви чланови изјаснили у којим све активностима желе да буду посебно ангажовани.

Марко и Николина Реновица, потписују приступницу Светосављу

На Скупштини је извршен и пријем нових чланова ‒  Марка и Николине Ревновица, као и Зорана Ступара, који су се укратко представили и срдачно захвалили на пријему.

Зоран Ступар, потписује приступницу Светосављу

На Скупштини је једногласно изабран и кум Светосавског бала за 2025. годину, господин Хаџи Војислав Лекић.

У Зрењанину/Петровграду
6. децембра 2023. године

Поделите вест