Одржана свечаност поводом доделе Светосавских стипендија

Одржана свечаност поводом доделе Светосавских стипендија за школску 2023/2024. годину

У Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у уторак 12. децембра 2023. године организовано је свечано потписивање уговора са студентима и ђацима, добитницима Светосавске стипендије за школску 2023/2024. годину.

Свечаност је започела Светосавском химном, коју је извео дечји црквени хор „Преподобни Рафаило Банатски“ под диригентском палицом вероучитељке Милице Ненин.

У име градске управе присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, који се захвалио Светосављу што традиционално помаже најбоље и најуспешније ученике из нашег града апострофирајући да је то још један показатељ високог степена друштвене одговорности, а ученицима и студентима је поручио да су нешто највредније што наш град има.

У име Организације Светосавље обратио се њен председник Драган Видаковић. „Светосавска стипендија је установљена 2011. године. Наша организација је приликом установљења ове стипендије имала жељу да помогне добрим ђацима и студентима из вишедетних породица, да наставе своје школовање, али и да охрабре и другу децу из вишедетних породица који желе да уче, и да не одустају само због тога што су слабијих материјалних могућности. Овом стипендијом желимо и да укажемо друштву на значај и положај оваквих вишедетних породица, и да укажемо на значај наталитета у нашем друштву, јер то је један од кључних проблема са којима се наша држава и народ суочавају, и да покажемо да ми као друштво, држава и народ не смемо да дозволимо да нико ко жели да учи не сме у томе да буде спречен само зато што нема довољно материјалних средстава. За ових 13 година, Светосавље је укупно прикупило и издвојило у ове сврхе 15.770.000 динара, и да је до сада помогло 78 студената и 180 ђака да се школују и да заврше своје школовање. Уверени смо и да ће сви наши светосавски стипендисти једног дана кад буду они завршили своје школовање, запослили се, остварили се у својим каријерама, имати потребу да буду солидарни као што су то сада генерације које њима помажу, и да ће онда помоћи онима којима буде потребно, и на тај начин учествовати у кружењу доброг, онако како нас је учио професор Владета Јеротић“, апострофирао је Драган Видаковић, председник организације Светосавље.

Светосавље сваке године, на овој свечаности додељује и посебна признања –захвалнице, људима или институцијама које подржавају Организацију у остваривању њене мисије и циљева, односно пријатељима Светосавља. Добитници овог признања за 2023. годину су: Народни музеј Зрењанин, односно директор Синиша Оњин. Народни музеј већ неколико година интензивно сарађује са Светосављем и неизоставан је фактор подршке и суорганизатор неколико важних догађаја. Захваљујући Народном музеју Зрењанин у Малом салону у фебруару је отворена изложба дечијих радова под називом „Свети сава слогу слави“ и одржана свечаност поводом доделе награда за Светосавски ликовни и литерарни конкурс. У јуну месецу у Салону НМЗ, одржана је  промоција књиге професора Ненада Гугла „Живео сам хиљаду година“, а у новембу у Малом салону, промоција књиге Зорице Ковачев, “Сећање не сме да стане – Свети српски новомученици и исповедници 20. века”.

Други добитник Светосавске захвалнице је господин Александар С Блануша, власник и уредник информативног портала ВОЛИМ ЗРЕЊАНИН, који својим искреним и професионалним односом пружа подршку раду Светосавља, и врло ревносно прати и обавештава ширу јавност о свим догађајима организације, помажући њеној промоцији, а пре свега промоцији вредности које она баштини.

На конкурс за Светосавску стипендију  за школску 2023/24. годину пријавило се 10 студената и 32 ученика са територије Града Зрењанина и Општине Житиште, укупно 42 кандидата. На седници У.О. Светосавља, одржаној 4. децембра 2023. године, након образложења комисије која је обрадила пристигле пријаве на основу критеријума, који су били истакнути у конкурсу, донесена је једногласна одлука о добитницима стипендија, 5 студенстских и 16 ученичких.

Ове године обезбеђена је 21 стипендија, а фонд за стипендирање износи укупно 1.300.000 динара. Износ поједниачних стипендија је 100.000 динара за студенте и 50.000 динара за ђаке. И у овој школској години Светосавске стипендије ће се исплаћивати стипендистима у 10 једнаких месечних рата.

Добитници Светосавске стипендије за школску 2023/2024. годину су
Ред.бр. Име и презиме Факултет/Школа Бодови
1. Александар Раданов Факултет уметности, Нови Сад, 1. година 87.00
2. Алекс Сењи Факултет техничких наука, Нови Сад 1. година 86.00
3. Марија Живковић Факултет техничких наука, Нови Сад 1. година 72.50
4. Љубица Живковић Економски факултет, Суботица 2. година 70.35
5. Сергеј Граховац Географски факултет, Београд 1. година 66.70
  Ранг листа ученика:
Ред.бр. Име и презиме Факултет/Школа Бодови
1. Марко Денда Зрењанинска гимназија 1. година 131.00
2. Јелена Ненин Зрењанинска гимназија 1. година 129.00
3. Софија Ћоровић Медицинска школа, Зрењанин 1. година 95.30
4. Немања Симић Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин 3. година 93.30
5. Лука Вуков Зрењанинска гимназија 4. година 86.20
    6. Марта Башић Зрењанинска гимназија 1. година 72.00
7. Никола Шормаз Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“, Зрењанин 4. година 70.00
8. Стефана Маргић Медицинска школа, Зрењанин 2. година 70.00
9. Филип Поучки Зрењанинска гимназија 4. година 70.00
10. Николај Радовановић Средња пољопривредна школа, Зрењанин 3. година 69.50
11. Зорка Прстојевић Зрењанинска гимназија 1. година 68.50
12. Милена Ћоровић Медицинска школа, Зрењанин 3. година 68.50
13. Алекса Јанковић Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“, Зрењанин 1. година 68.50
14. Страхиња Граховац Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин 2. година 66.20
15. Гордана Лазић Зрењанинска гимназија 3. година 65.60
16. Милица Чорокало Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин 4. година 63.50

У име добитника стипендија обратио се Марко Денда, ученик I разреда Зрењанинске гимназије.

„Поштовани чланови организације Светосавље, стипендисти и гости, припала ми је част да вам се обратим у име добитника овогодишње Светосавске стипендије. Посебно задовољство за нас представља и сама чињеница да стипендија чији смо добитници носи име Светог Саве, првог српског просветитеља, оснивача и патрона српске цркве и школе. Како каже велики српски песник Матија Бећковић: „Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ и она вековима не стаје, нити се умара, а нема ни почетка ни краја. Као што Творац, није свет створио па оставио, него га и даље неуморно ствара и прествара, тако се до данашњег дана, на небу и на земљи, међусобно стварају и престварају српски народ и Свети Сава.“ Стога нам је посебна част што иза стипендије коју смо добили стоји фондација која је основана са циљем да допринесе развијању духа светосавља, духа доброчинства, истинољубља, културног уздизања, хуманизма и човекољубља као животних принципа, како сваке индивидуе понаособ, тако и колективног духа и идеала Српског народа. За успех у животу поред жеље и мотивације да радите на себи, најбитнија је подршка. Подршка породице, школе, али и средине у којој живите и стварате. С тога се захваљујем Хуманитарној организацији „Светосавље“ што је наш труд и рад препознала и овим стипендијама га наградила. На тај начин указано нам је да смо на правом путу, упркос бројним изазовима данашњице којима смо окружени. Ова стипендија је још једна потврда наших остварења и постигнућа у протеклим годинама, а уједно је и подстрек за наредне, надам се,  још веће успехе. И као што би рекао свети владика Николај Жички: „Духовна буктиња коју је Свети Сава упалио у своме народу, још увек гори, а број његове духовне деце стално се умножава“. Честитам и свим добитницима стипендије и од срца желим да као део те буктиње, постанемо корисни грађани републике Србије и својим радом, васпитањем и прегалаштвом будемо узор будућим генерацијама“.

У уметничком делу програма, поред дечјег црквеног хора певала је и Васкрсија, ученица Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ у класи професорке Ане Алексић Шајрер.

У Петровграду/Зрењанину
12.12.2023. године

Слике преузете са сајта volimzrenjanin.com

Поделите вест