Промоција књиге Зорице Ковачев

Промоција књиге Зорице Ковачев „Сећање не сме да стане“ у Народном музеју Зрењанин

У Малом салону Народног музеја Зрењанин у понедељак 27. новембра 2023. године одржана је промоција књиге Зорице Ковачев, “Сећање не сме да стане – Свети српски новомученици и исповедници 20. века”. Промоцију књиге је организовало “Светосавље” у сарадњи са Народним музејом Зрењанин.

На промоцији су говорили Рако Томовић, професор историје у пензији, протојереј др Нинослав Качарић, доцент на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду и парох при Храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, као и ауторка књиге Зорице Ковачев, а модератор овог догађаја био је председник Управног одбора „Светосавља“ Драган Ранисављевић.

Књига Зорице Ковачев, “Сећање не сме да стане – Свети српски новомученици и исповедници 20. века”, обухвата житија, групна или појединачна, Срба који су страдали у 20. веку, а које је Српска Православна Црква прогласила светим. Књига је приређена коришћењем извора које су писали угледни историчари и свештенство у свим чиновима. Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија књига је издата у мисионарску сврху. Има за циљ да се читалац упозна са блиском прошлошћу српског народа и уколико је православни верник да се моли Светим новомученицима и исповедницима српским.

Ова књига обухвата све српске новомученике који су страдали у периоду 20. века, а које је Српска православна црква канонизовала крајем 20. и почетком 21. века. Заступљени су они који су страдали у Првом светском рату и у Другом светском рату, а имамо и мученике који су стекли те мученичке венце и у рату 90их година у оквиру Зворничко-Тузланских. Мотив је био тај што смо последњих 10 година готово случајно почели да посећујемо страдалне епархије, након чега се родила идеја да то што смо ми доживели на тим путовањима пренесемо другима, и да се наш народ боље упозна са својим новим свецима. То су наши преци, наши савременици, који су постали свети људи. Грађу смо прикупљали од оних који су се пре нас бавили мученицима.”, рекла је ауторка књиге Зорица Ковачев.

Председник Управног одбора Светосавља Драган Ранисављевић је апострофирао да је тема културе сећања  увек актуелна и да последњих година са различитим дешавањима у свету и код нас, она постаје све актуелнија и добија све више на значају. „ Борба против изврнутих истина, против негирања неких догађаја, па и страдања, о чему је највише вечерашња тема окренута, је разлог више да се управо оваквим догађајима и подршком оваквим пројектима и књигама боримо за истину и да негујемо културу сећања. Организација “Светосавље” је у нашој средини а и шире позната по свом раду који промовише основне и најважније вредности нашег народа а то су братољубље, човекољубље, доброчинство и све оно што је наш духовни отац и пастир Свети Сава поставио као утемељено. Он је путоказ који нам говори куда и како да идемо. На том путу су се испречила два велика “канцера” која су изједала наш народ и наше национално биће, а то су поделе и заборав. Ако постоји и једна тема око које не постоји подела, онда је то страдање. Нико се још није усудио да оспори да је наш народ страдални народ. Ова књига “Сећање не сме да стане” је управо начин борбе за одржање културе сећања и отргавања од заборава свих оних мученика којих је наша историја препуна, поготово у 20. веку.

У Зрењанину, 27.11. 2023. године.

Поделите вест