3

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА

У Барокној сали скупштине града Зрењанина, са почетком од 18ч, СВЕТОСАВЉЕ је у сарадњи са градом Зрењанином, организовало по први пут обележавање дана Ћирила и Методија који је се од ове године прославља као државни празник и у нашој земљи.

Тим празником обележава се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице. Увођењем овог празника, Влада Србије придружила се групи шест словенских држава које прослављају тај празник. Спомен на словенске просветитеље до сада се обележавао у Русији, Украјини, Северној Македонији, Бугарској, Чешкој и Словачкој.

На самом почетку скупа, присутнима се у име СВЕТОСАВЉА као иницијатора окупљања, обратио председник, Драган Видаковић, који је био и модератор скупа. Он је присутнима изнео мотив СВЕТОСАВЉА за покретање иницијативе за свечано обележавање овог празника и потом најавио Тропар Светим Ћирилу и Методију у извеођењу хора „Жене мироносице“ које су ово припремиле и по први пут извеле специјално за ову прилику.

На скупу је уводну реч имао заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. Он је нагласио да Град Зрењанин у потпуности подржава и поздравља одлуку државних органа да 24. мај постане државни празник у Србији. Сантовац је оценио да је обавеза државе и српског народа да сачува ћирилицу као своје писмо. Додао је и да је потребно циљаним мерама подстицати и стимулисати њену употребу и најавио да ће и град Зрењанин се придружити градовима у Србији који су предвидели подстицајне мере за све оне привредне субјекте који користе ћирилично писмо.

О житију и значају просветитеља Ћирила и Методија, и трагу који су оставили у просветитељској историји словенских народа, говорио је историчар Слободан Милин. Он је оценио да би Словени били асимиловани и утопили би се у друге народе, да није било оснивача словенске књижевности и твораца првог словенског писма, глагољице. Милин је указао да се увођењем новог празника Србија придружила групи шест словенских држава, и то Русији, Украјини, Северној Македонији, Бугарској, Чешкој и Словачкој, које празнују дан Ћирила и Методија.

Александар Гајшек, аутор култне ТВ емисије Агапе, кога је председник Светосавља Видаковић најавио и као водитеља али пре свега као искреног пријатеља и поштоваоца СВЕТОСАВЉА, истакао је да из свег срца подржава проглашење Дана Ћирила и Методија за државни празник. Тумачећи значај двојице просветитеља из ране словенске историје, он је подсетио и на беседе упокојеног академика Владете Јеротића о просвећености. Јеротић је говорио – просвећености никад доста. При чему је просвећеност тумачио не само као човекову потребу да буде човек цивилизације, већ и просветљења и обожења. А обожење дефинише као сусрет две љубави – божанске, која силази, и људске, која се уздиже.

Најављена као гост вечери, Александра Нинковић Ташић, мултикултурни амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона и председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, која је позната и као сакупљач најобимније грађе о нашем великану Михајлу Пупину Идворском, представила је своју књигу „Звездобројци“. У њој су оживљене приче о тројици великих српских научника Михајлу Пупину, Николи Тесли и Милутину Миланковићу.

– Мером којом смо мерили наше претке и Бога, и наше су мере – једна је од упозоравајућих реченица Александре Нинковић Ташић. Она је и овом приликом указала да морамо бити поносни на своје великане, који су осим неизбрисивог трага у науци, утиснули српски печат у светску историју.

– Пупинову књигу „Од пашњака до научењака“ Немци препоручују са напоменом – ова се књига мора давати најбољим ђацима. Јер, то је најбољи морални образац. Ми морамо прихватити морални образац наших звездобројаца – поручује Александра Нинковић Ташић.

Председник организације Светосавље Драган Видаковић оценио је скуп у Барокној сали као веома значајан за Зрењанин. А овогодишњи 24. мај као историјски датум, јер се по први пут обележава као државни празник.

– За „светосавце“ ово је увек био значајан датум. Посебно је важан у години када обележавамо осам векова аутокефалности Спске православне цркве – закључио је Видаковић. Погледајте прилог КТВ Зрењанин са свечаности обележавања празника дана Ћирила и Методија:

– За „светосавце“ ово је увек био значајан датум. Посебно је важан у години када обележавамо осам векова аутокефалности Спске православне цркве – закључио је Видаковић. Погледајте прилог КТВ Зрењанин са свечаности обележавања празника дана Ћирила и Методија:

Поделите вест