Павлина

Светосавље доделило стипендију Павлини Радовановић

У великој сали Руског дома у Београду, са почетком од 18ч, одржан је први солистички и хуманитарни концерт Павлине Радовановић, дванестогодишње девојчице анђеоског гласа из мале српске енклаве у Ораховцу. Овај концерт представаља и симболично сећање на Мартовски погром на Косову и Метохији и почетак НАТО агресије на Србију.

Ова девојчица, осим што пева, свира клавир и игра фудбал. ученица је шестог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу, а похађа и музичку школу у Грачаници која је удаљена 60 километара од Ораховца. Њена школа у Ораховцу је импровизована у порти цркве, без дворишта и фискултурне сале. Она се, као и сва деца, игра са другарима на улици, али само у једној, јер већ у суседној где су Албанци то не сме. Игра и фудбал са другарима, голман је, а голови су по два камена у дворишту цркве.

– Деца Ораховца знају да их васкрсли Бог чува док се играју на неограђеном и незаштићеном платоу испред цркве у Ораховцу, осећају да их помилује сваки пут кад се уплаше од непријатељски расположених пролазника – рекла је, између осталог, обраћајући се окупљенима, Оливера Радић, ауторка потресне изложбе о дешавањима у Ораховцу, која је у поводу концерта постављена у холу Руског дома.

У музичкој пратњи мале Павлине је био и њен наставник музичког, хармоникаш, Гаврило Кујунџић, аутор бројних родољубивих песама посвећених Космету. Он је написао и компоновао сада већ чувену песму „Ђенерале“, посвећену јунаку Вељку Раденовићу који је спасао Србе опкољене у Ораховцу 1998. године. Јунака више нема, али песма је остала и трајаће док год буде било Срба.

Концерт је имао хуманитарни карактер, а сав приход са концерта, по жељи мале Павлине ће бити употребљен за осликавање икона у цркви Успења Богородице у Ораховцу.

Свим посетиоцима концерта, Павлина је приредила захвалнице које је својом руком исписала на папирима боје крви, а на којима је писало: „хвала вам што присуствујете овом концерту“.

Ово дете из српског гета у Метохији је два сата, својим златним гласом пунила срца и наду у безнађу. Она својом песмом слави и Брани Космет. Иако дете, у њеној души се осећа сва бол Срба у одбрани свог опстанка и светиња на Косову и Метохији.
После концерта је изјавила – Док певаш, не бојиш се, док играш није хладно –

Низала је песме Старе Србије, а у позадини су звонила звона Дечана, Патријаршије. Виделе су се жице око Богородице Љевишке, огласила су се звона древних светиња Велике Хоче, Цркве Светог Ђорђа и Светих Арханђела у Призрену и снажно ударала са ораховачког Успења Богородице.

Ова мала девојчица је рођена после прогона и погрома над српским народом са Космета, али је у њено одрастање уписано да памти, да чува свето – од Срба још неотето. Тако се у овој поруци, могу сажети сви који су за његову организацију заслужни: професори Миша Ђурковић и Милош Ковић, свештеник Дарко Ђого.

Наше неотето је у симболици њене песме. Грмела је она, малена, песмом Матије Бећковића „Косово поље“. Грмела је гласом детета васељене: „Краду ми памћење, скраћују ми прошлост, отимају векове, џамијају цркве, арају азбуку, чекићају гробове, издиру темељ, размећу колевку, узимају ми оно што никоме нисам узео, моје лавре и престонице, не знам шта је моје, ни где ми је граница, народ ми је у најму и расејању, пале ми тапије и затиру постојанство.“

Дворана Руског дома је била претесна да прими све оне који су желели да чују малу Павлину, а када је запевала „Вилу са Кошара“ цела дворана се подигла на ноге и запевала са Павлином. Проламала се дворана од песме, а на крају, на позив мале Павлине, на сцени су се придружили сви њени другари из публике и онда су деца заједно запевала „Са Косова зора свиће“. Сузе нико није могао да сакрије нити да остане равнодушан на анђеоску песму овог детета чистог срца и безгрешне душе.

Међу бројним гостима, у првим редовима су били академици Матија Бећковић и Часлав Оцић, као и викарни епископ патријарха Порфирија, владика Јустин који је по завршетку концерта, а приликом пријема захвалнице у виду иконе Богородице, пољубио малу Павлину у руку као израз дубоке љубави и усхићења које је ова девојчица пробудила и у њему као и у свим присутнима.

Представници Светосавља Зрењанин / Петровград, председник Драган Видаковић и члан УО Будимир Јовановић су, на основу одлуке Управног одбора и у име Светосавља, на концерту, малој Павлини даровали освештану икону Светог Саве и уручили свечано стипендију за њено школовање у 2022. години у износу од 120 хиљада динара.

Погледајте прилог са концерта YOUTUBE ВИДЕО

Поделите вест