IMG_20190526_134525

СВЕТОСАВСКА ЕКСКУРЗИЈА за учеснике квиза из историје : „Краљевина Југославија између два светска рата“

По традицији дугој већ 11 година , организација „СВЕТОСАВЉЕ„ организује једнодневну екскурзију за учеснике квиза из историје ученике основних школа са територије општина Зрењанин и Житиште. Овог пута ученици, наставници и професори , као и представници „Светосавља„ дана 26.05.2019. обишли су Идвор – спомен музеј великом научнику, родољубу и патриоти Михајлу Идворском Пупину , сталну изложбену поставку, одгледали филм о његовом животу , а потом у разговору са кустосом музеја сазнали више о богатом животу и делу истакнутог научника . Потом смо посетили родну кућу са покућством из тог времена и упознали се са животом људи с краја 19. века. После обиласка цркве у Идвору наставили смо према Вршцу и манастиру Месић .

Најисточнији манастир у Банату је женски манастир Месић , на свега 2 км од границе са Румунијом. Најстарији писани извори говоре да је изградња почела средином 11. века што га чини једним од најстаријих српских манастира. Посвећен је Св Јовану Крститељу , а у њему је и чудотворна икона „Достојно Јест„ , Богородице са Христом , коју је по узору на чувену светогорску икону израдио руски монах и поклонио манастиру Месић.

Владичански двор у Вршцу није био отворен за посете , али је његова лепота изазвала дивљење свих учесника. Посетили смо Саборну цркву посвећену Св Николи , чији прелепи витражи су надалеко познати.

После ручка у чувеном ресторану „Ветрењача„ упутили смо се на Вршачки брег и чувену кулу-тврђаву осматрачницу из 16.века. Предавање о њој је одржао професор историје др Александар Иванов. Поглед на Вршац и питому банатску равницу са куле је оставио посебан утисак, који је додатно улепшало дивно време, идеално за екскурзију.

Радујемо се новим квизовима и новим дружењима са ученицима и њиховим наставницима.„  

Драган Ранисављевић , председник У.О. „СВЕТОСАВЉЕ„

Поделите вест